ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νομικές κινήσεις και διάλογος η επιλογή της Αθήνας για ΑΟΖ και ΠΓΔΜ

23:26 - 11 Νοε 2014 | Πολιτική
Νομικές κινήσεις και διάλογος η επιλογή της Αθήνας για ΑΟΖ και ΠΓΔΜ
Σε έντονη κινητικότητα βρίσκονται τα εθνικά ζητήματα καθώς πέρα από την ΑΟΖ επανακάμπτει και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η Αθήνα προσπαθεί να αποκλιμακώσεις τις εντάσεις και στα δύο μέτωπα επιλέγοντας για άλλη μια φορά μια πολιτική ήπιας προσέγγισης και αποκλιμάκωσης.

Έτσι, χωριστές συναντήσεις με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, αντίστοιχα, είχε στη Νέα Υόρκη ο απεσταλμένος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί από κοινού με τους δύο αντιπροσώπους το απόγευμα της Τετάρτης (17:00 ώρα Ελλάδας), «για τη συνέχιση των συνομιλιών, στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης του ΟΗΕ, με στόχο την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για το θέμα του ονόματος» όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη ανακοίνωση της Γραμματείας του διεθνούς Οργανισμού.

Την ίδια ώρα «κραυγαλέα προσβολή της διεθνούς νομιμότητας στην περίπτωση της παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ», χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος τους προκλητικούς χειρισμούς της Άγκυρας.

Κατά την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νομικών κινήσεων σε βάρος της Άγκυρας. «Η αντίδραση μας είναι έντονη πολιτική, μπορεί να αποκτήσει όμως και νομικά χαρακτηριστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.


«Επιπλέον, έστειλα για άλλη μια φορά σαφές μήνυμα προς την γείτονα εν όψει και των διμερών επαφών που επίκεινται τόσο με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην τουρκική πρωτεύουσα στα τέλη του μηνός όσο και με την τρίτη τακτική σύνοδο μεταξύ των δυο κυβερνήσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Δεκεμβρίου και η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, μας επιτρέπει να διατυπώσουμε απόψεις ευθέως, αλλά και να διαπιστώσουμε πρωτογενώς τα όρια των διαθέσεων της Τουρκίας. Η αντίδρασή μας είναι έντιμη έχει πολιτικά αλλά μπορεί να απαιτήσει και νομικά χαρακτηριστικά, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος ενώ δήλωσε αναφορικά με την στάση της Άγκυρας: «Θέλουμε αποκλιμάκωση της έντασης και αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας». 

Μάλιστα διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν είναι ικανοποιημένη από την στάση του διεθνούς παράγοντα λέγοντας με έμφαση ότι «δεν αρκεί η επίκληση της διεθνούς νομιμότητας αλλά πρέπει να ζητάς να πάψει μια ενέργεια παράνομη», όπως η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως ανέφερε υπάρχουν ορισμένοι διεθνείς παράγοντες που ζητούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση από τους «εμπλεκόμενους», άρα ίσα μέτρα και σταθμά ανάμεσα στον δράστη διεθνούς παρανομίας με κράτος κυρίαρχο κατά την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.


Φλερτ της Hurriyet Daily News στην Αθήνα

 

Τι όφελος έχει η Ελλάδα να συμμαχήσει με τους δικτάτορες της Αιγύπτου προκειμένου να υποστηρίξει την Κύπρο έναντι της Τουρκίας; αναρωτιέται σε άρθρο της στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News η Μπαρτσίν Γινάντς, που δημοσιεύει το Βήμα. Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μεσόγειο αρχικά αναζωπύρωσε τις ελπίδες ότι η διπλωματική λύση για το κυπριακό θα ερχόταν πιο γρήγορα. Ωστόσο, όπως αναφέρει η αρθρογράφος, τελικά «έγινε ακόμη ένα εμπόδιο στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος».

Μετά τις αρχικές προσπάθειες εξόρυξης το 2011 και 2013, που προκάλεσαν την αντίδραση της Τουρκίας, η ελληνοκυπριακή πλευρά «δοκίμασε και πάλι τη τύχη της στα τέλη του Οκτώβρη, ξεκινώντας επιχειρήσεις εντοπισμού, καθώς οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονταν σε εξέλιξη. Δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ανέμενε την αντίδραση της Άγκυρας».

Πράγματι η Τουρκία έστειλε το Barbaros Hayrettin Pasa για να διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Έπειτα ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι δεν θα παραβρισκόταν στις ειρηνευτικές συνομιλίες.


«Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν πολλοί τούρκοι πολιτικοί είναι πεπεισμένοι ότι οι επιχειρήσεις εντοπισμού έλαβαν την έγκριση του Αναστασιάδη, ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή, για να προκληθεί η αντίδραση της Άγκυρας, δίνοντας του το άλλοθι για να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, για τις οποίες, πιστεύουν οι Τούρκοι, δεν έδειχνε ιδιαίτερο ενθουσιασμό εξαρχής» γράφει η Γινάντς.


Στο μεταξύ, εκπρόσωποι της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου συναντήθηκαν στο Κάιρο προκειμένου να δεσμευθούν σε μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας στη Μεσόγειο. «Τώρα μαθαίνουμε ότι η τριμερής σύνοδος θα ακολουθηθεί από μία νέα τριμερή συνάντηση μεταξύ της ελληνικής Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ» αναφέρει το άρθρο.


Και συνεχίζει: «Έτσι η εικόνα έχει ως εξής: στη μία πλευρά βρίσκεται η Τουρκία, της οποίας η διεθνής εικόνα δεν είναι και η καλύτερη, και από την άλλη μία συμμαχία μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της ελληνικής Κύπρου, κάθε μία από τις οποίες έχουν, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, πολύ εχθρικές σχέσεις με τη Τουρκία (...) Μπορώ να καταλάβω τις μάταιες προσπάθειες της ελληνικής Κύπρου να σχηματίσει μία συμμαχία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ μέχρι κάποιο σημείο, αλλά η Ελλάδα; Η ένταση στο Αιγαίο ποτέ δεν εξυπηρέτησε την Αθήνα.

Η τελευταία δεκαετία συνιστά απόδειξη του πώς η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από τη συνεργασία με τη Τουρκία. Ας υποθέσουμε ότι η πολιτική της Τουρκίας στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι εντελώς λάθος. Ακόμη και έτσι, είναι η σωστή πορεία για την Ελλάδα να συνεργάζεται με έναν δικτάτορα μόνο για να υποστηρίξει τους ελληνοκύπριους; Πραγματικά η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μία συμμαχία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο θα φοβίσει και θα αποτρέψει τη Τουρκία; Δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να μας εκπλήξει λειτουργώντας ως ένας σιωπηλός μεσολαβητής για να αμβλυνθεί η ένταση; Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί περισσότερο συνεργαζόμενη με μία ημι - δημοκρατία όπως η Τουρκία παρά με μία δικτατορία όπως η Αίγυπτος, ή με το Ισραήλ, που απομονώνεται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.