ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς: Σε πείσμα της μιζέριας η Ελλάδα επιστρέφει

17:25 - 14 Νοε 2014 | Πολιτική
Σαμαράς: Σε πείσμα της μιζέριας η Ελλάδα επιστρέφει
Ικανοποίηση στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο, σκόρπισαν τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα στην οικονομία. Την αύξηση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους, χαιρέτισαν με ενθουσιασμό και τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνική Στατιστικής υπηρεσίας που επιβεβαίωσε και η Eurostat, η ελληνική οικονομία παρουσίασε αύξηση 0,7% του ΑΕΠ, βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014, ενώ με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, αυξήθηκε κατά 1,7%.

Μάλιστα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη ήδη από το δεύτερο τρίμηνο όπου και κατέγραψε ετήσια ανάπτυξη 0,4%.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως σε ετήσια βάση η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών της Ε.Ε ως προς την αύξηση του ΑΕΠ , επίτευγμα για το οποίο «ευθύνεται» κυρίως ο κλάδος του Τουρισμού και τω λιανικών πωλήσεων.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα σε δήλωση του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το γεγονός τονίζοντας ότι: «Η Ελλάδα πέτυχε την ταχύτερη ανάπτυξη για το τρίμηνο αυτό σε ολόκληρη την ευρωζώνη»


Ο Αντώνης Σαμαράς προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει ανοδικά με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς.


«Σας είχαμε υποσχεθεί ότι η χώρα θα βγει από το τούνελ της μεγάλης ύφεσης. Αυτό είναι πια πραγματικότητα. Η επιστροφή της Ελληνικής οικονομίας στην Ανάπτυξη είναι γεγονός! Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ανάκαμψη άρχισε ήδη για την Ελληνική οικονομία. Και μάλιστα με μεγαλύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι περίμεναν και οι πιο αισιόδοξοι», τόνισε στη δήλωσή του.

Παράλληλα εξαπέλυσε βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάζει λέγοντας ότι όσοι, λοιπόν, αμφισβητούσαν την ανάκαμψη, διαψεύστηκαν πανηγυρικά.


«Κι από την Ανάπτυξη που ξεκίνησε, δεν θα μείνει κανένας Έλληνας πίσω. Σε πείσμα της μιζέριας στην οποία κερδοσκοπούσαν πολλοί, η Ελπίδα επιστρέφει. Η Ελλάδα επιστρέφει!», κατέληξε.

«Μετά από επτά χρόνια ύφεσης η Ελλάδα επανέρχεται από το 2014 σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και οι θετικές προβλέψεις για το 2015 γίνονται πολύ πιο σίγουρες», σχολίασε από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως ανέφερε, «αυτή η στατιστική διαπίστωση συνδέεται άμεσα με τις μεγάλες αγωνίες των πολιτών για προστασία και αύξηση των θέσεων εργασίας, με νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και δουλειές, βελτίωση του εισοδήματος, αλλαγή του κλίματος, ανάκτηση της θέσης της χώρας μέσα στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη και ενθαρρυντική απόδειξη πως βγαίνουμε από το μνημόνιο και αλλάζουμε φάση ως χώρα, πως οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο».

 

Επίθεση στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του.


«Η ανάκαμψη για την οποία επιχαίρει ο κ. Σαμαράς δεν είναι τίποτε άλλο παρά η σταθεροποίηση στη μνημονιακή στασιμότητα και την κοινωνική εξαθλίωση ύστερα από τόσα χρόνια καταστροφικής πολιτικής, με απώλεια 25% του ΑΕΠ και πάνω από 1,5 εκατομμύρια ανέργους» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

«Κανείς δεν περίμενε να χαρεί ο ΣΥΡΙΖΑ που για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια ύφεσης περάσαμε στην ανάπτυξη» απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε να τον στενοχωρούμε» συμπλήρωσε η Σοφία Βούλτεψη.


Θετικά δημοσιεύματα στα ξένα ΜΜΕ

Στον θετικό ρυθμό ανάπτυξης που κατέγραψε η ελληνική οικονομία, αναφέρονται με εκτενή δημοσιεύματά τους διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Με τίτλο «Η ελληνική οικονομία βγήκε από την ύφεση στο πρώτο τρίμηνο», το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν δείχνουν ότι αυτό αυξήθηκε κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2014 (σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο) και ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η οικονομία αναπτύχθηκε μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Στη συνέχεια, σημειώνει το δημοσίευμα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 και κατά 0,7% στο τρίτο τρίμηνο. Με βάση εποχικά, μη διορθωμένα στοιχεία, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,7% σε σχέση με ένα έτος πριν, περισσότερο από τη μέση πρόβλεψη 1,3% που είχαν κάνει οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Ρόιτερς, σημειώνει ακόμη το πρακτορείο.

Με τίτλο: «Η ανάπτυξη επανέρχεται στην Ελλάδα και είναι ταχύτερη από ό,τι στη Γερμανία», δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα τελικά βγήκε από τη μακρά και επώδυνη ύφεσή της νωρίτερα φέτος και έχει ανακάμψει με τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων επτά ετών.


Με τίτλο «η ελληνική οικονομία ανακάμπτει μετά από έξι έτη», η εφημερίδα Wall Street Journal σημειώνει σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοσή της ότι ο μεγαλύτερος του αναμενόμενου ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ρεκόρ που κατέγραψε φέτος ο τομέας του τουρισμού.


«Λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης του πρώτου 9μήνου, η οικονομία είναι σε τροχιά να επιτύχει τον στόχο 0,6% για το σύνολο του έτους. Το τέλος της ύφεσης προήλθε κυρίως από τον τουρισμό, αλλά η ιδιωτική κατανάλωση εισήλθε επίσης σε θετικό έδαφος στο δεύτερο τρίμηνο του έτους», δήλωσε στην εφημερίδα ο υψηλόβαθμος οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας.

Η Ελλάδα τερμάτισε τη χειρότερη ύφεσή της εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg με τίτλο: «Η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση μετά την κρίση που έθετε σε κίνδυνο το ευρώ».

Τελευταία τροποποίηση στις 21:37 - 14 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.