ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκπτώσεις στις ποινές για όσους επιστρέφουν τα "κλεμμένα" - Ανάσα έως 2 δισ. ευρώ στα έσοδα

17:56 - 14 Νοε 2014 | Πολιτική
Εκπτώσεις στις ποινές για όσους επιστρέφουν τα "κλεμμένα" - Ανάσα έως 2 δισ. ευρώ στα έσοδα
Στα μαλακά θα πέφτουν όσοι επιστρέφουν το σύνολο των «κλεμμένων» (όπως αυτά υπολογίζονται σε κατηγορητήριο και βουλεύματα), σύμφωνα με νομοσχέδιο που αφορά το «ενέχυρο» και που έδωσε στην δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται πρόσωπα τα οποία κατά την τέλεση της πράξης ήταν πρωθυπουργοί, υπουργοί, αναπληρωτές, υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι.
Αναφερόμενος στην εξαίρεση αυτή ο κ. Αθανασίου επισήμανε: «Μη μας κατηγορήσουν ότι πάμε να αθωώσουμε τα λαμόγια. Κάποιοι έπρεπε να εξαιρεθούν και κινδυνεύαμε να κατηγορηθούμε ότι καλύπτουμε τους πολιτικούς. Εγώ δεν μπορώ να εισηγηθώ τέτοια εξαίρεση».
Παράλληλα, επισήμανε ότι με η εφαρμογή του επίμαχου νομοσχεδίου θα «προσφέρει ρευστότητα στο δημόσιο το ταχύτερο δυνατό», ενώ υπολόγισε αυτό το ποσό που μπορεί άμεσα να συγκεντρωθεί ανέρχεται μεταξύ των 1,5 και 2 δισ. ευρώ.
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ήδη είναι δεσμευμένα και άρα άμεσα αξιοποιήσιμα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ και υπολογίζεται πως μπορούν να έρθουν (με συντηρητικές προβλέψεις) περί το 1 δισ ακόμα.
Στη ρύθμιση σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις θα μπορούν να υπαχθούν και ήδη κατηγορούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και εκκρεμεί ή διενεργείται η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό, οι οποίοι θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση εφόσον αποσβέσουν τη συνολική ζημία του δημοσίου. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι κατηγορούμενοι στις υποθέσεις Τσοχατζόπουλου, Λαυρεντιάδη, Energa.
Οι κατηγορούμενοι αυτοί θα έχουν προθεσμία 30 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου να καταβάλουν τα χρήματα ή να προσκομίσουν στο δημόσιο έγγραφη ανέκλητη δήλωσή τους.
Όσοι υπαχθούν σε αυτήν θα έχουν δραστική ελάφρυνση της ποινής τους, αφού ουσιαστικά όχι απλώς «σπάει» η ισόβια κάθειρξη, αλλά θα τιμωρούνται είτε με πολύ μειωμένες ποινές είτε θα παραμένουν ουσιαστικά ατιμώρητοι.
Σε περίπτωση αμετάκλητης αθώωσής τους, βέβαια, η ρύθμιση προβλέπει ότι το ποσό θα τους επιστρέφεται, και μάλιστα εντόκως.
Στη ρύθμιση εντάσσονται τόσο ποινικά όσο και φορολογικά - τελωνειακά αδικήματα. Συγκεκριμένα αφορά:
- Φορολογικά, τελωνειακά, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, πόθεν έσχες, καθώς και αδικήματα διαφθοράς αξιωματούχων.
- Αδικήματα ποινικά που στρέφονται κατά της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων (όχι οι ληστείες) και τελέστηκαν σε βάρος του δημοσίου, της Ε.Ε., ή οποιουδήποτε άλλου φορέα της γενικής κυβέρνησης και οποιασδήποτε άλλης κρατικής αρχής.

Πώς κλιμακώνονται οι ποινές:

1. Από απειλή ισόβιας κάθειρξης:
- Μέχρι 10 έτη αν η ικανοποίηση των προσώπων γίνει μέχρι την απολογία του κατηγορούμενου στον ανακριτή.
- Μέχρι 15 έτη αν τα χρήματα επιστραφούν μέχρι την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης.

2. Από απειλή ποινής 10-20 χρόνων:
- Μέχρι φυλάκιση (έως 5 χρόνια) αν τα χρήματα δοθούν μέχρι την απολογία του κατηγορούμενου στον ανακριτή.
- Μέχρι φυλάκιση 3-5 ετών αν τα χρήματα δοθούν μέχρι την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης.

3. Από απειλή ποινής 5-10 χρόνων:
- Φυλάκιση μέχρι 2 έτη αν καταβληθούν τα χρήματα μέχρι την απολογία του κατηγορούμενου στον ανακριτή.
- Φυλάκιση μέχρι 3 έτη αν η ικανοποίηση λάβει χώρα μέχρι την πρωτοβάθμια δίκη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.