ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ψίθυροι του Μαξίμου και το «κρυφό χαρτί» της Κυβέρνησης

16:36 - 17 Νοε 2014 | Πολιτική
Οι ψίθυροι του Μαξίμου και το «κρυφό χαρτί» της Κυβέρνησης
Σύμφωνα με «ψιθύρους» του Μεγάρου Μαξίμου ο Πρωθυπουργός έχει πάρει τις αποφάσεις του κάτι που άλλωστε είναι εύκολα ορατό από όσους παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση θεωρεί πως δεν μπορεί να κάνει πολλά βήματα πίσω, όσον αφόρα τις απαιτήσεις της Ε.Ε., ενώ προτάσσει ως επιχείρημα στην άποψη της τρόικας πως θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2015, ότι μιλάμε για «τρύπα» της τάξεως του 1-1,5 δισ. ευρώ που είναι εύκολα διαχείριση.

 

Συν του ότι οι δανειστές μας έχουν κάνει ήδη μια φορά λάθος και συνεπώς (για τόσο μικρό ποσό) ενδέχεται να πέφτουν και πάλι έξω.

 

«Θα προχωρήσουμε έτσι με σκοπό να έχει υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου και αν χρειαστούν μέτρα θα παρθούν» φέρεται να έχει διαμηνύσει η Κυβέρνηση, δέσμευση-πρόταση που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην επίσημη επιστολή που θα σταλεί στην Ευρώπη.

 

Επιπροσθέτως διαρρέεται πως από την στιγμή που το μνημόνιο εκπνέει στις 31/12, νομικά η Ελλάδα από την 1/1/2015 δεν δεσμεύεται από καμία σύμβαση, παράμετρος που συνυπολογίζεται αυτή την ώρα από τους δανειστές μας.

 

Αυτή η ιδιαιτερότητα είναι που κάνει το πρωθυπουργικό περιβάλλον να πιστεύει πως οι Ευρωπαίοι έχουν ένα λόγο παραπάνω να επιθυμούν το θέμα να έχει κλείσει νωρίτερα και εδώ βέβαια ρόλο παίζει η πιθανότητα να οδηγηθούμε σε εκλογές με το καλημέρα της νέας χρονιάς, ή εν πάση περιπτώσει μέχρι τον Μάρτιο.

 

Σε μια τέτοια πιθανότητα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τα ώνια της χώρας χωρίς την παραμικρή δέσμευση και το μόνο πρόβλημα που θα έχει (υπό το συγκεκριμένο σκεπτικό) θα είναι οι κλειστές αγορές.

Κάτι τέτοιο ωστόσο αν συμβεί θα προκαλέσει τριγμούς και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και σίγουρα θα προσθέσει στο ΔΝΤ μια σημαντική αποτυχία.

Εξέλιξη που σημειωτέον οι επικεφαλής του Ταμείου θέλουν να αποφευχθεί πάση θυσία μια και θα πλήξει το κύρος του ανεπανόρθωτα.

Αυτό δε ίσως αποδειχτεί και το «κρυφό χαρτί» της Ελλάδας κατά τις επόμενες κρίσιμες ώρες των διαπραγματεύσεων.

 

Α.Τάντουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.