ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε κλοιό πιέσεων και διαρροών συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου με τον Προϋπολογισμό να περιμένει...

01:00 - 18 Νοε 2014 | Πολιτική
Σε κλοιό πιέσεων και διαρροών συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου με τον Προϋπολογισμό να περιμένει...
Με όλα τα θέματα ανοικτά συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό η διαπραγμάτευση μεταξύ της τρόικας και της Ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο το συντομότερο δυνατό να επέλθει συμφωνία και να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της τριμερούς των δανειστών. Με σύμμαχο το χρόνο, λοιπόν, καθώς οι ημερομηνίες πιέζουν την Ελληνική πλευρά, η τρόικα προσπαθεί να αποσπάσει τις περισσότερες δυνατές δεσμεύσεις.

Η ίδια δε φαίνεται να βιάζεται, οδηγώντας μάλιστα πολλούς πολιτικούς παρατηρητές να συμπεράνουν ότι θα προτιμούσε την όποια νέα συμφωνία για τη νέα γραμμή πιστωτικής στήριξης να την κάνει με την κυβέρνηση, που θα προκύψει μετά τις εκλογές, εφόσον βέβαια γίνουν.

Στο πλαίσιο αυτό αίσθηση προκάλεσε το «τιτίβισμα» του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη. «Η τρόικα δεν βιάζεται να γυρίσει και απαιτεί. Απάντηση: Συνάντηση Τσίπρα-Σαμαρά και συμφωνία πακέτο για ΠτΔ, εκλογές και απομείωση του χρέους», γράφει στο Twitter, εκτιμώντας ότι αυτή θα πρέπει να είναι η «απάντηση» της Αθήνας στις πιέσεις της Τρόικας.


Πηγή από την Κουμουνδούρου ανέφερε πως η θέση του κ. Παπαδημούλη βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα και τις ανέπτυξε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εγείρει συνεχώς ζητήματα η τρόικα

Σε κάθε περίπτωση η τρόικα παραμένει δύσπιστη ως προς την τήρηση των υποσχέσεων, ιδίως στον δημοσιονομικό τομέα, στην προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, στην επιτάχυνση και ουσιαστική προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και τις απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά και την εφαρμογή του νέου μισθολογίου με νέες μειώσεις σε υπαλλήλους ΔΕ και ψαλίδισμα οδοιποριών και υπερωριών. Θεωρεί, δε, ότι στα σημεία αυτά η «μεταρρυθμιστική πνοή» έχει εξανεμιστεί και γι’ αυτό θέλει συγκεκριμένες εγγυήσεις καθώς δεν «ακούει» τις ενστάσεις της κυβέρνησης περί ενδεχόμενης πλήρους διάλυσης του Δημοσίου.


Επιπλέον θεωρεί ότι με αιχμή το θέμα των ληξιπρόθεσμων η κυβέρνηση λειτουργεί χωρίς να σταθμίζει τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στην τήρηση του προϋπολογισμού και γι’ αυτό βάζει συνεχώς προσκόμματα ακόμα και στην υλοποίηση της ήδη ψηφισμένης διάταξης. Εκτιμά ότι εφόσον προωθηθεί ακόμα και ως έχει θα διογκώσει περαιτέρω το δημοσιονομικό κενό ακόμα και πάνω από το 2,5 δισεκ. Επικαλείται μάλιστα την υστέρηση ύψους 1,2 δισ. ευρώ που παρουσίασαν τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού έναντι των μνημονιακών στόχων την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014.

Έτσι είναι ενδεικτικό ότι ενώ την Κυριακή πηγές της ΓΓΔΕ έλεγαν ότι θα υπογραφεί σήμερα η εγκύκλιος για τια 100 δόσεις, έτσι ώστε να ανοίξει η εφαρμογή του TAXIS, ξαφνικά οι ίδιες πηγές μετέφεραν την έκδοση της εγκυκλίου λίγες ημέρες αργότερα, δίνοντας την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά.

Είναι προφανές ότι η τρόικα θέτει «επί του πιεστηρίου» θέμα μείωσης του αριθμού των δόσεων και ένταξης στην όλη διαδικασία εισοδηματικών κριτηρίων με αιχμή την ακίνητη περιουσία. 

Πόλεμος διαρροών

Στο πλαίσιο του «παιχνιδιού» που εξελίσσεται στο παρασκήνιο, υπήρξαν και σχετικές «διαρροές» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που παραπέμπουν σε ένα «άτυπο τελεσίγραφο» για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης. Ότι δηλαδή, όπως μετέφερε το ΑΠΕ, οι υπάλληλοι της τρόικας έχουν εντολή να μην επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους με την παροχή εγγυήσεων μέσα στο επόμενο 48ωρο, δηλαδή μέχρι την Τετάρτη. Επισείουν μάλιστα την ημερομηνία της 8ης Δεκεμβρίου, που ολοένα και πλησιάζει. Τότε, θεωρητικά, πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις ώστε η σύνοδος της ευρωζώνης στις 15/12 να δώσει το πράσινο φως για το νέο μνημόνιο ή τη νέα συμφωνία.

Ήδη, όπως αναφέρεται από αρμόδιες πηγές στις Βρυξέλλες τα χρονικά περιθώρια είναι οριακά στη βάση του σχεδιασμού που έχει γίνει με τον πρόεδρο της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ στη σύνοδο του Νοεμβρίου για τη λήψη απόφασης στις αρχές Δεκεμβρίου.
Κατεβάζει τους τόνους η κυβέρνηση αλλά στέλνει μηνύματα

Ωστόσο η απάντηση ήταν άμεση από την κυβέρνηση που προσπάθησε να αποδραματοποιήσει την κατάσταση. Ακόμα δεν γνωρίζουμε πότε θα επιστρέψει η τρόικα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Ερωτηθείς, δε, από δημοσιογράφους για το κατά πόσο υπάρχει τελεσίγραφο 48 ωρών απάντησε «δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα. Από εσάς το ακούω». Είπε ότι έγινε ενδελεχής συζήτηση και ότι η διαπραγμάτευση προχωρά. Σε ερώτηση για το εάν θα προλάβουμε τις προθεσμίες απάντησε «ναι» και για το εάν τον άδειασε η κυβέρνηση μονολεκτικά απάντησε «όχι».

Εν τω μεταξύ πάντως πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι οι επαφές συνεχίζονται «αλλά και η διαπραγμάτευση έχει τα όριά της».
Πάντως με δεδομένο το πλαίσιο αυτό συναντώνται την Τρίτη το μεσημέρι αργά ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος. Η πιθανότητα μετάθεσης της συμφωνίας με την τρόικα το 2015, που έχει ήδη υπαινιχθεί ο Αντιπρόεδρος, δημιουργεί νέα δεδομένα και απαιτεί νέες αποφάσεις πολιτικού σχεδιασμού.


«Μονομερής» κατάθεση προϋπολογισμού;

Ήδη την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015, το οποίο είναι όμως πολύ πιθανό να μη φέρει την έγκριση των δανειστών μας.

Από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού την προσεχή χρονιά και υπενθυμίζει ότι στις αντίστοιχες περυσινές διαπραγματεύσεις η τρόικα επέμενε για δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ το 2014, αλλά τελικά προέκυψε σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα.


Η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να κινηθεί μονομερώς, όπως είχε γίνει και με τον περυσινό προϋπολογισμό, σε περίπτωση που δεν υπάρξει μέχρι και την Πέμπτη συμφωνία με την τρόικα για τα δημοσιονομικά μεγέθη. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών θα αποδεχθεί τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015. Παράλληλα, θα ανεβάσει τον πήχη της εκτίμησής του για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,8% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 1,5% του ΑΕΠ στο Μνημόνιο.


Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά επίσης ότι η παράταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η αναμενόμενη αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και η προσδοκώμενη μείωση της ανεργίας, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, η διατήρηση του ΦΠΑ της εστίασης στο 13%, οι αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου και εξοικονομήσεις στις ΔΕΚΟ και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης θα μηδενίσουν το δημοσιονομικό κενό του 2015.


Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου τα έσοδα βελτιώθηκαν και παρουσίασαν αύξηση κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.


Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.