ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπό ασφυκτικό κλοιό πιέσεων η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου

16:23 - 18 Νοε 2014 | Πολιτική
Υπό ασφυκτικό κλοιό πιέσεων η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου
Πιέσεις από την τρόικα και την Κομισιόν, για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, δέχεται η κυβέρνηση και σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία με τους δανειστές στενεύουν.

Η τρόικα φέρεται ανυποχώρητη σε τουλάχιστον τρία μέτωπα: δημοσιονομικό κενό του 2015 των 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο θέλουν να κλείσει τώρα με μέτρα, τα κόκκινα δάνεια και αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ με τους δανειστές να επιμένουν στο σχέδιο ενιαίου συντελεστή ή των κατ' ελάχιστο καταργήσεων μειωμένων συντελεστών.

Παράλληλα ζητούν συμφωνία με καταγραφή των μεταρρυθμίσεων σε αγορές, αλλά και σε ασφαλιστικό, εργασιακό και Δημόσιο που θα δεσμεύει την Ελλάδα στην μετά τη λήξη του υπάρχοντος μνημονίου εποχή.


Ο Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έκανε λόγο για τεντωμένα νεύρα, και από την πλευρά της κυβέρνησης και από πλευράς των δανειστών και συνέστησε ψυχραιμία, καθώς η διαπραγμάτευση φτάνει στο τέλος της. «Η διαπραγμάτευση προχωράει» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ δήλωσε άγνοια σχετικά με το τελεσίγραφο των 48 ωρών της Κομισιόν.


Ωστόσο η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, τόνισε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις και ανέφερε πως οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, έως ότου η Επιτροπή λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις σε μία σειρά από πολιτικές και δράσεις.

 

Παραλλήλως, ο κ. Χαρδούβελης δραματοποίησε ακόμη περισσότερο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. «Από τη θέση του υπουργού Οικονομικών μπορώ να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε και υπογράμμισε ότι «όσο περνά από το χέρι μου δεν πρόκειται να επιτρέψω να παραπλανηθεί ο ελληνικός λαός. Ως υπουργός Οικονομικών οφείλω να αντιστέκομαι στον λαϊκισμό και να προασπίζομαι την δημοσιονομική σταθερότητα».

Το πρακτορείο Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα έκανε λόγο για αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας πως τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ είναι εξοργισμένα (furious) με την καθυστέρηση που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά στο να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2015.

 

Σύμφωνα με τον Real FM, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά και η «ανησυχητική» δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι ότι δεν χρειάζεται νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους οδήγησε σε συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον διοικητή της ΤτΕ, Γ.Στουρνάρα, το πρωί της Τρίτης, στο Μαξίμου η οποία επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική. 


Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα να «βάλει πλάτη» χρησιμοποιώντας την εμπειρία και την επιρροή του στους εκπροσώπους των δανειστών, αλλά και να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της ΕΚΤ σχετικά με το χρέος.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:41 - 18 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.