ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί Ε.Ε. και ΔΝΤ έχουν το «πάνω χέρι» στην διαπραγμάτευση

11:06 - 19 Νοε 2014 | Πολιτική
Γιατί Ε.Ε. και ΔΝΤ έχουν το «πάνω χέρι» στην διαπραγμάτευση
«Αν η κυβέρνηση πει όχι στην τρόικα θα κλείσουν οι τράπεζες» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του το πρωί στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς το χθεσινό ρεπορτάζ του reporter.gr σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν «θυμίσει» στην Ελλάδα πως πλέον ο έλεγχος των χρηματοπιστωτικών ομίλων βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ, συν του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί αν πάσα στιγμή να μπλοκάρει τις γραμμές ρευστότητας.


Κύκλοι της αγοράς που από χθες κουβεντιάζουν την συγκεκριμένη παράμετρο προσθέτουν πως οι Ευρωπαίοι έχουν καλώς ή κακώς το πάνω χέρι, ενώ πάνε ένα βήμα παραπέρα όσον αφορά την δύναμη της ΕΚΤ έναντι της Ελληνικής κυβέρνησης.


Μάλιστα στέλεχος του κλάδου της ενέργειας επισημαίνει με νόημα πως αν το τραπεζικό σύστημα μπλοκαριστεί για οποιανδήποτε λόγο, τότε η πρώτη και κυριότερη «παρενέργεια» είναι να ξεμείνουν τα διυλιστήρια από πρώτη ύλη ένεκα της έλλειψης πιστωτικής γραμμής.

 
Σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ, παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου και το ΥΠΟΙΚ επιμένουν πως η ιστορία θα επαναληφθεί και στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, προτάσσοντας ως επιχείρημα το ότι η Ε.Ε. και το ΔΝΤ τελικά θα «υποκύψουν» προκειμένου η νέα χρονιά να τους βρει με ένα νέο «συμβόλαιο» με την Ελλάδα σε ισχύ, εντούτοις στην πραγματικότητα τέτοιο διαπραγματευτικό χαρτί δεν υπάρχει.

 

Για την ακρίβεια ναι μεν όλοι θέλουν να έχουμε τελειώσει μέχρι το γύρισμα του χρόνου, αλλά η κυβέρνηση παραγνωρίζει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πια τα «κλειδιά» των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ανά πάσα στιγμή μπορεί να πιέσει αφόρητα και χωρίς να δίνει εναλλακτικές επιλογές.

Α.Τάντουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 11:29 - 19 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.