ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ε.Ε. και αγορές δείχνουν… συγκυβέρνηση

22:54 - 26 Νοε 2014 | Πολιτική
Ε.Ε. και αγορές δείχνουν… συγκυβέρνηση
Την επίδειξη δύναμης και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από αυτή των αγορών υπέστη η χώρα τις τελευταίες ώρες, τόσο στο Παρίσι απ’ όπου η Ελληνική αντιπροσωπεία επέστρεψε χωρίς χειροπιαστά αποτελέσματα, όσο και στο City του Λονδίνου όπου εκεί οι εκπρόσωποι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν από κοντά την λογική των αγορών.

Η παραπάνω εκτίμηση προέρχεται από επενδυτικούς κύκλους της Γενεύης που παρακολουθούν τις ευρύτερες εξελίξεις στην ζώνη του ευρώ και δεν σταματά στην σκληρή στάση της τρόικας και τα αρνητικά έως και ειρωνικά σχόλια των fund managers, κατόπιν των επαφών που είχαν με τον κ. Γ. Σταθάκη και τον κ. Γιάννη Μηλιό.


Η άποψη που διαμορφώνεται είναι πως τόσο η Ε.Ε. όσο και οι επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων θα πιέσουν ασφυκτικά προκειμένου να προκύψει ένα είδος βιώσιμης και φυσικά ισχυρής σε ποσοστά συγκυβέρνησης στην Ελλάδα, αφού προηγούμενως έχουν συμφωνηθεί από τα Κόμματα οι βασικές παράμετροι πάνω στις οποίες θα στηριχτεί το εγχείρημα.


Ειδικότερα και όπως τουλάχιστον εξελίσσονται τα πράγματα ως ώρας, το επιτελείο του ΥΠΟΙΚ απλά επιστρέφει μεταφέροντας για πολλοστή φορά στην Αθήνα την άκαμπτη στάση της τρόικας σε εξαιρετικά κρίσιμα θέματα και με τον χρόνο βεβαίως να τελειώνει.


Ενώ όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, οι εκπρόσωποί του μάλλον κατάλαβαν πως ο τρόπος που λειτούργει η παγκόσμια οικονομία και ειδικά οι επενδυτές, απέχει αρκετά από τις θεωρίες που αναλύονται στα έδρανα των πανεπιστημίων.


Όπως ακριβώς το εμπέδωσε και η Κυβέρνηση όταν πριν από λίγους μήνες ανακοίνωσε την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, για να λάβει άμεσα την απάντηση μέσω της εκτόξευσης των επιτοκίων στην δευτερογενή αγορά ομολόγων.


Δεν είναι ωστόσο μόνο οι άνθρωποι του χώρου που διακρίνουν ξεκάθαρα πως οι δανειστές της Ελλάδας συμφωνούν με τους διεθνείς επενδυτές, πως η καλύτερη λύση είναι η συγκυβέρνηση, χωρίς μάλιστα να ενδιαφέρονται διόλου για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό.


Ακόμη και αν γνωρίζουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί τέτοιου είδους σενάριο υπό το βάρος των εσωκομματικών αντιδράσεων, έστω και αν συμφωνήσουν μεταξύ τους οι επικεφαλής της Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως άλλων μικρότερων πολιτικών ομάδων.


Πηγή σε διεθνή οικονομικό οργανισμό υποστηρίζει (off the record) πως από την στιγμή που το επιχείρημα «συμφωνία με την τρόικα τώρα, αλλιώς εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ» πρώτο κόμμα» δεν απέδωσε καρπούς, ήταν φανερό πως υπάρχει άλλου είδους πλάνο από την πλευρά των δανειστών μας.


Α.Τάντουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 22:46 - 26 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.