ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EWG σε τρόικα και κυβέρνηση: Η αξιολόγηση να τελειώσει μέσα στον Δεκέμβριο

21:40 - 27 Νοε 2014 | Πολιτική
EWG σε τρόικα και κυβέρνηση: Η αξιολόγηση να τελειώσει μέσα στον Δεκέμβριο
Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας μέσα στον Δεκέμβριο ζήτησαν τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από την τρόικα, τα μέλη του Euro Working Group κατά τη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών στη συνάντηση έγινε αναλυτική συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα. Σε αυτή αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει αισθητή πρόοδος σε μία σειρά από τομείς αλλά και ότι σε άλλους τομείς υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη σύγκλιση.

Την ίδια ώρα όμως  η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ιδιαίτερα σκληρό πρόσωπο τόσο του Βερολίνου όσο και του ΔΝΤ. Και οι δύο αυτές πλευρές ουσιαστικά έχουν βάλει στην «πρέσα» το ελληνικό πολιτικό σύστημα ζητώντας υλοποίησης δημεύσεων που έχουν αναληφθεί πριν δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 7 δισεκ. που εκκρεμεί.

 

«Το θέμα πρώτα είναι να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση. Αυτή είναι η προϋπόθεση για όλες τις περαιτέρω συζητήσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών.


Σκληρό ροκ από Βερολίνο και ΔΝΤ


Προϋπόθεση για όλες τις περαιτέρω συζητήσεις, αποτελεί η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, επισήμανε η Μαριάνε Κοτέ, εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

 

Τόνισε, πάντως, ότι το Eurogoup είναι έτοιμο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του σε ό,τι αφορά την περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα. «Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπνέει αυτήν τη χρονιά. Αυτή είναι η συμφωνία. Αλλά παρόλα αυτά σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να συζητηθεί και το ποια θέματα πρέπει να συζητηθούν, επίσης και το σημείο στο οποίο αναφερθήκατε (σσ. η βιωσιμότητα του χρέους).

 

Οι προϋποθέσεις για αυτό έχουν τεθεί με σαφήνεια. Το Eurogroup έχει πάντα και κατ' επανάληψη δηλώσει ότι είναι έτοιμο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, να βοηθήσει την Ελλάδα και στη συνέχεια. Τώρα, όμως, το θέμα πρώτα είναι να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση. Αυτή είναι η προϋπόθεση για όλες τις περαιτέρω συζητήσεις», δήλωσε χθες η κ. Κοτέ, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών.

 

Συγκρατημένη αισιοδοξία στο Μαξίμου

 

Πάντως ακόμα παράγοντες στο Βερολίνο αλλά και στην Αθήνα ότι παρά το αδιέξοδο τελικά, θα βρεθεί λύση, έστω και αν αυτή σημαίνει πολιτική παρέμβαση και συμφωνία στα ανοιχτά ζητήματα. «Όσοι βλέπουν την καταστροφή θα διαψευστούν», είναι το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου για όσα διαδραματίστηκαν στο Παρίσι, τις απαιτήσεις των δανειστών και τις ασφυκτικές πιέσεις προς την Ελλάδα, που διαμορφώνουν το πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης ενόψει του τέλους του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος στήριξης στο τέλος του έτους.

 

Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, απαντώντας στις πολιτικές αντιδράσεις για όσα διημείφθησαν στο Παρίσι, αλλά και αναφορές εγχώριων και διεθνών μέσων ενημέρωσης επισημαίνουν ότι «ούτε οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν μιλούν για αδιέξοδο και ναυάγιο».

 

Η Κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για την επόμενη ημέρα από το Μνημόνιο στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ή το αργότερο ως το τέλος του έτους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση του προγράμματος μόνο για τεχνικούς λόγους και όχι νέο πρόγραμμα.

 

«Νέο πρόγραμμα σημαίνει νέο δάνειο και κάτι τέτοιο δεν θα υπάρξει» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την έξοδο από το μίνι υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό για το θέμα της τρόικας, αναφέροντας ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα παραμείνει κανονικά σε ισχύ ως το 2016, όπως προβλέπεται σήμερα.

 

Το υπόλοιπο των δόσεων του ΔΝΤ θα λειτουργεί παράλληλα με την προληπτική πιστωτική γραμμή, ώστε «αν το θέλουμε ή αν έχουμε ανάγκη» να μπορούμε να πάρουμε χρήματα από εκεί, αν και όπως υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης «στόχος μας είναι να βγούμε στις αγορές». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι αυτήν την ώρα η διαπραγματευτική ισχύς της Κυβέρνησης αποδυναμώνεται, καθώς στο εσωτερικό της χώρας παράγεται κλίμα αστάθειας.

 

Οι διαφορές

 

Οι βασικές διαφορές των δύο πλευρών αφορούν το δημοσιονομικό κενό, αλλά και το ασφαλιστικό.

 

Οι επικεφαλής της τρόικας επιμένουν ότι του χρόνου πρέπει να υπάρχουν αποθεματικά στον προϋπολογισμό 1,2δις ευρώ, που η ελληνική πλευρά το θεωρεί παράλογο, αφού στηρίζεται σε λανθασμένες εκτιμήσεις. Επιχείρημά τους το γεγονός ότι φέτος είχαμε 1 δις ευρώ αποθεματικό , αλλά και ότι η είσπραξιμοτητα στον ΕΝΦΙΑ  θα ξεπεράσει το 75%, κι όχι 66% όπως λέει η τρόικα. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα με εκκρεμούσες 4 δόσεις η είσπραξιμοτητα από τον φόρο αγγίζει το 44% με το ποσό των 1,147 δισ. ευρώ ήδη να είναι στα ταμεία.

 

Μεγάλες διαφορές φαίνεται να υπάρχουν ακόμα στο θέμα του ασφαλιστικού. Μέσω μειώσεων στις συντάξεις ζητείται να κλείσει με «μόνιμα μέτρα» το δημοσιονομικό κενό, γεγονός που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την συγκυβέρνηση. Στο τραπέζι οι δανειστές βάζουν και την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, μια επίσης «κόκκινη γραμμή» για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

 

Αντίθετα, συγκλίσεις καταγράφονται σύμφωνα με ορισμένες πηγές στο θέμα των μισθολογικών δαπανών του δημοσίου αλλά και στα εργασιακά.

Αισιόδοξο το υπ. Οικονομικών για το νέο προϋπολογισμό

 

Κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά την πορεία των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, κράτησε ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή επί του προϋπολογισμού του 2015, είπε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και υπάρχει συμφωνία σε μια σειρά από θέματα, ενώ επιδίωξη είναι να λυθούν και οι υπόλοιπες εκκρεμότητες.

 

«Εκτιμώ πως η χώρα δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δουλεύουμε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας για να αποφύγουμε αυτή την αβεβαιότητα. Η θέση μας είναι με πλήρη και τεκμηριωμένα επιχειρήματα να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση  με στόχο να κλείσει και η τελευταία αξιολόγηση. Θα επιτύχουμε,  χαράσσουμε μία νέα περίοδο με περισσότερη προοπτική για όλους και λιγότερα βάρη. Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος».

 

Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι κρίσιμοι παράγοντες είναι η πολιτική σταθερότητα και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο Κράτος και την του οικονομία, που αλλάζει σελίδα. «Αφήνουμε σταδιακά πίσω μας τα δύσκολα χρόνια, δεν εννοώ ότι δεν θα έχουμε δυσκολίες, αλλά δε θα χειροτερεύουν τα πράγματα και ανοίγει δόμος για μια βιώσιμη οικονομία», είπε και πρόσθεσε πως το 2015 θα σημειωθεί αύξηση των φορολογικών εσόδων ύψους 1,4 δις ευρώ, που δεν θα προέλθουν από πρόσθετες επιβαρύνσεις.

 

Στο αίτημα του Παναγιώτη Λαφαζάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ να ενημερωθεί η Βουλή για τα όσα διαδραματίστηκαν στο Παρίσι, καθώς το αντίθετο συνιστά περιφρόνηση και πρόκληση, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως βρισκόμαστε στη μέση της διαπραγμάτευσης.

 

«Σε μια διαπραγμάτευση, όταν είναι στη μέση, δεν μπορείς να πεις εσύ τι γίνεται και να φανερώσεις την στρατηγική σου. Δεν μπορώ εγώ στη μέση της διαπραγμάτευσης να πω αυτό είναι έτσι και το άλλο αλλιώς. Κάνουμε μια σκληρή διαπραγμάτευση και το γεγονός ότι καθίσαμε μέχρι τις 4.30 το πρωί στο Παρίσι και πιέσαμε, αυτό κάτι σημαίνει», ανέφερε.

 

Τόνισε δε, ότι τα χρόνια της απαισιοδοξίας και της κατάθλιψης πέρασαν και τώρα είναι καιρός  να βλέπουμε τα πράγματα πιο σωστά και πιο λογικά, «όμως δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση και καμιά επανάπαυση»

 
Πάντως από την πλευρά του Γκίκας Χαρδούβελης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον προϋπολογισμό. Όπως σημείωσε: «Σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος. Ήδη για το 2014  το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί τελικά στα 3,3 δισ. ευρώ ή στο 1,8% του ΑΕΠ, μέγεθος υψηλότερο από τον στόχο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, που ήταν 1,5% του  ΑΕΠ.

 

Η βασική επίπτωση της επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έγκειται και στην πρόβλεψη για αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,4 δισ. ευρώ το 2015. Αυτό θα γίνει χωρίς την καταφυγή σε πρόσθετες, πέραν των ήδη ψηφισμένων, φορολογικές επιβαρύνσεις των πολιτών.


Σημειώνω  εδώ ότι στον Προϋπολογισμό 2015 ενσωματώνονται ήδη:

  •  η μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης,
  •  η διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση,
  •  η μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, διατηρώντας τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος,
  •  η μείωση - από εφέτος - των ασφαλιστικών εισφορών,
  •  η σημαντική βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

 

Θα ήθελα να σταθώ στο σημείο αυτό στην κριτική  που έχει ήδη δεχθεί ο προϋπολογισμός του 2015 ότι αυξάνει τους φόρους. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Η  αύξηση των εσόδων του Δημοσίου,  προφανώς και προέρχεται από την προβλεπόμενη μεγέθυνση της οικονομίας, μεγαλώνει δηλαδή η πίτα άρα μεγαλώνουν τα έσοδα. Δεν μεγαλώνει το κλάσμα του φόρου που «πέφτει» στον κόσμο, οι συντελεστές παραμένουν οι ίδιοι. Θα φανεί ξεκάθαρα το 2015 τι σημαίνει αυτό».

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 02:48 - 28 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.