ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν θα δεχτούμε παράλογες απαιτήσεις το μήνυμα Σαμαρά στην τρόικα

22:39 - 02 Δεκ 2014 | Πολιτική
Δεν θα δεχτούμε παράλογες απαιτήσεις το μήνυμα Σαμαρά στην τρόικα
Σαφές μήνυμα προς την τρόικα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για να κλείσει η συμφωνία, αλλά ότι δεν θα δεχτεί παράλογες απαιτήσεις, έστειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

«Είμαστε έτοιμοι για την τελική συμφωνία με την τρόικα. Μπορεί να υπάρξει αν θέλουμε όλοι την επόμενη μέρα στην Ελλάδα. Αλλά παράλογες απαιτήσεις δεν μπορεί κανείς να δεχτεί. Δεν μπορούν να μας φέρονται όπως μας φέρονταν πριν από 2,5 ή πριν από 4 χρόνια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Στέλνοντας διπλό μήνυμα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η πολιτική αβεβαιότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας και σημείωσε ότι κανείς δεν δικαιούται στο εσωτερικό να υπονομεύει τη σταθερότητα αλλά και κανείς στο εξωτερικό δεν δικαιούται να την επικαλείται, φέρνοντας περισσότερη αστάθεια. 


Όπως τόνισε, η κυβέρνηση απέρριψε τις αιτήσεις των δανειστών για νέες αυξήσεις φόρων και μειώσεις εισοδημάτων. «Για τρίτη χρονιά, οι δανειστές μας προβλέπουν δημοσιονομικό κενό που δεν επαληθεύεται. Το 2013 και το 2014 μας ζητούσαν επιπλέον μέτρα που αρνηθήκαμε να πάρουμε. Αν τα είχαμε πάρει, δεν θα ήμασταν στο στάδιο της ανάκαμψης. Για τρίτη χρονιά, ζητούν μέτρα που θα αναχαιτίσουν την ανάπτυξη και δεν τα χρειαζόμαστε», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.


Μια αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, νέες μειώσεις στις συντάξεις και μείωση των 100 δόσεων θα έστελνε μήνυμα καταστροφής, σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «αν εμείς κάνουμε λάθος, τότε μέσα στη χρονιά θα πάρουμε μέτρα διόρθωσης του δημοσιονομικού κενού, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης».   


Βρισκόμαστε στο κατώφλι της επόμενης μέρας και τώρα ασκούνται μεγάλες πιέσεις, σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς και επανέλαβε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να τηρεί τους στόχους της και ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

 

Αναφερόμενος στην προοπτική εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι αν δεν εκλεγεί από την παρούσα Βουλή, τότε η προσφυγή στις κάλπες αυξάνει τις πιθανότητες εκτροχιασμού της χώρας.


Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι αν ξεπεραστεί η πολιτική αβεβαιότητα, τότε η Ελλαδα θα μπορεί να δανείζεται  από τις αγορές και όχι από τους δανειστές.


Η ομιλία Σαμαρά,  έρχεται ενώ η Αθήνα ακόμα περιμένει την απάντηση των δανειστών στην επιστολή με τα μέτρα που έστειλε και η οποία εκτός από αυξήσεις φόρων, όπως αυτή του ΦΠΑ από 6,5% σε 13% στην εστίαση περιλαμβάνει και πρόβλεψη για νέα μέτρα αν τον Ιούλιο φανεί πως ο προϋπολογισμός δεν εκτελείται κανονικά.


Μάλιστα η δημοσίευση των ελληνικών θέσεων από την Καθημερινή, προκάλεσε αμηχανία και εκνευρισμό στην κυβέρνηση, καθώς εκτιμούν ότι η διαρροή του email, έγινε για να φέρει  σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση , λίγο πριν το κλείσιμο της συμφωνίας.


Άγνωστη παραμένει την ίδια ώρα, η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα, παρά την αισιοδοξία που καλλιεργήθηκε την Δευτέρα, έπειτα από πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ότι αναμένεται μέχρι την Τετάρτη


Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η ομάδα του Ταμείου που ασχολείται με το Ελληνικό Πρόγραμμα υπό τον κ. Ρίσι Γκογιάλ, συνεχίζει τη μελέτη των προτάσεων και συνεννοείται με τους Ευρωπαίους της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ τα στελέχη του ΔΝΤ είχαν τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους εταίρους τους στην Τρόικα.


Στο πλαίσιο των συνομιλιών ανάμεσα στα μέλη της τριμερούς αξιολογούνται οι ελληνικές προτάσεις και το κατά πόσο είναι εφικτό να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης, κυρίως για το πολυσυζητημένο δημοσιονομικό κενό του 2015.


Ωστόσο με τον χρόνο να τελειώνει η πιθανότητα μιας μικρής παράτασης του προγράμματος διαφαίνεται στον ορίζοντα, καθώς φαίνεται ότι χάνεται το ορόσημο του Δεκεμβρίου για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα επέτρεπε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:15 - 02 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.