ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νομοθετική πρωτοβουλία για τον Ρωμανό

17:31 - 03 Δεκ 2014 | Πολιτική
Νομοθετική πρωτοβουλία για τον Ρωμανό
Νομοθετική πρωτοβουλία, που θα δίνει τη δυνατότητα σε κρατουμένους να παρακολουθούν μαθήματα διά αλληλογραφίας ή εξ αποστάσεως αναμένεται να καταθέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, με αφορμή την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, σε έκτακτη συνέντευξή του το μεσημέρι της Τετάρτης, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται, ήδη, νέο νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε οι υπόδικοι και οι κατάδικοι οι οποίοι έχουν εισαχθεί σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να μπορούν να σπουδάζουν μέσω αλληλογραφίας και με ηλεκτρονικά μέσα.

 

«Κρατούμενοι με αυτή την ιδιότητα θα πρέπει να τελειώνουν στις σπουδές τους, γι' αυτό θα καταθέσουμε ρύθμιση όταν επιστρέψει από την Κίνα ο συναρμόδιος υπουργός κ. Λοβέρδος για παρακολούθηση μαθημάτων διά αλληλογραφίας ή εξ αποστάσεως στα πρότυπα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου» σημείωσε ο κ. Αθανασίου.


Πρόσθεσε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστούν όλες οι υποδομές, ώστε  ο φοιτητής-κρατούμενος να μπορεί να  διαβάζει στη φυλακή και να δίνει εξετάσεις , ενώ   αν έχει απορίες θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους καθηγητές του τηλεφωνικά ή δια ζώσης, και να δίνει εξετάσεις σε ειδικό χώρο στις φυλακές με επιτηρητή καθηγητή, την ίδια ώρα που θα δίνουν εξετάσεις και οι συμφοιτητές του.

 

Νωρίτερα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απέρριψε το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να του χορηγηθεί φοιτητική άδεια για να παρακολουθήσει τα μαθήματα στο ΤΕΙ στο οποίο έχει περάσει. 


Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το αίτημα απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους και το συμβούλιο δεν μπήκε στην ουσία του θέματος, καθώς το άρθρο 50 το σωφρονιστικού κώδικα προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του οργάνου που διέταξε την κράτηση, που στην περίπτωση του Ρωμανού είναι ο ειδικός εφέτης - ανακριτής, του οποίου η εισήγηση ήταν αρνητική.


Ο ειδικός εφέτης - ανακριτής δεν συναίνεσε στο αίτημα του απεργού πείνας και έκρινε ότι η παραμονή του στη φυλακή είναι απαραίτητη μέχρι να εκδικαστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις εις βάρος του, καθώς έχει τρία εντάλματα για τα οποία κρατείται.


Ο κ. Αθανασίου αναφερόμενος στην απόρριψη του αιτήματος, διευκρίνισε ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν επέτρεψε στους δικαστικούς να πάρουν μια διαφορετική απόφαση, γι αυτό και η κυβέρνηση παίρνει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία ώστε να δοθεί λύση.

Αναφερόμενος στον Νίκο Ρωμανό συγκεκριμένα, επισήμανε ότι «τα δυο εργαστήρια που έχει στο τρέχον εξάμηνο μπορούν να αντικατασταθούν με εργασίες, που θα κάνει μέσα στις φυλακές. Όσον αφορά το μάθημα της πληροφορικής, θα του δοθεί, όπως σε όλους τους φοιτητές, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα εγχειρίδια και θα εκπαιδευτεί».


Πρόσθεσε ότι σε περιπτώσεις εργαστηρίων που απαιτείται φυσική παρουσία θα έρθει σε επαφή με τεχνικούς φορείς ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες παρακολούθησής τους.

Ακόμα ο κ. Αθανασίου, διευκρίνισε ότι αναζητεί τους γονείς του Ν. Ρωμανού για να τους παράσχει διευκρινίσεις αλλά δεν ανταποκρίνονται στις τηλεφωνικές του κλήσεις και τους κάλεσε να επικοινωνήσουν μαζί του.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρωμανός πραγματοποιεί από τις 10 Νοεμβρίου απεργία πείνας και εξακολουθεί να νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς. 


Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση ο συνήγορος του Ρωμανού Φραγκίσκος Ραγκούσης έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο που υπογράφει ο ίδιος ο απεργός πείνας και στην οποία μεταξύ άλλων, ο Ρωμανός χαρακτηρίζει ανυπόστατη την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης «για μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης αντί αδειών, η οποία δεν ευσταθεί λόγω των εργαστηρίων που έχουν αναγκαστική παρουσία, ενώ ανοίγει και τον δρόμο στα συμβούλια των φυλακών να τις καταργήσουν εντελώς, αφού είναι γνωστή η ευθυνοφοβία τους και η λύση της τηλεδιάσκεψης θα ισχύσει για όλους τους κρατούμενους».


Επίσης, εξαίρει τη στάση των νοσοκομειακών γιατρών, λέγοντας πως προς τιμήν τους «πέταξαν στα σκουπίδια την εισαγγελική εντολή» για αναγκαστική σίτισή του και «αρνήθηκαν να διαπράξουν ένα τέτοιο κρατικό έγκλημα».


Τέλος ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει την απεργία πείνας και αναφέρει πως απαντά με αγώνα ως τη νίκη ή αγώνα ως το θάνατο. «Σε κάθε περίπτωση», συμπληρώνει, «αν το κράτος με δολοφονήσει με τη στάση του, ο κ. Αθανασίου και η παρέα του θα μείνουν στην ιστορία ως μια συμμορία δολοφόνων, ηθικοί αυτουργοί σε βασανισμό και δολοφονία πολιτικού κρατουμένου». 

Τελευταία τροποποίηση στις 18:29 - 03 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.