ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mail πάνε κι έρχονται αλλά το χάσμα παραμένει

21:01 - 03 Δεκ 2014 | Πολιτική
Mail πάνε κι έρχονται αλλά το χάσμα παραμένει
Με νέα αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχεδιάζει να απαντήσει η κυβέρνηση στα πρωινά mail των δανειστών που εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Μάλιστα ζητούν δεσμεύσεις και άμεση εφαρμογή των μέτρων ακόμα και αυτών που θα ήταν στη «φαρέτρα» της κυβέρνησης για κάθε χρήση από την 1/7/2015 σε περίπτωση υστέρησης εσόδων και κακής τήρησης του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από την τρόικα οι δανειστές ζητούν τα προληπτικά μέτρα (κατάργηση της έκπτωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, αύξηση έμμεσων φόρων σε καπνικά και ποτά και επαναφορά του φόρου πολυτελείας) από την 1/1/2015 και εάν υλοποιηθούν οι στόχοι και δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό να βγουν το δεύτερο εξάμηνο του 2015.


Είναι προφανές ότι ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων διχάζει τις δύο πλευρές και παράλληλα η τρόικα αδιαφορεί για τις όποιες πολιτικές συνέπειες έχει αυτό. Άλλωστε πηγές από την Ουάσιγκτον μεταφέρουν κλίμα έντονης δυσαρέσκειας των δανειστών για τους τρόπους χειρισμού της υπόθεσης αξιολόγησης ήδη από την προηγούμενη άνοιξη. Πιο συγκεκριμένα κάνουν λόγο για συνεχείς αναβολές υλοποίησης δεσμεύσεων με πρόσχημα πάντα την πολιτική κατάσταση στη χώρα.


Πάντως αυτό που αποφασίστηκε στην σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι η ελληνική πλευρά εμμένει στα στοιχεία που έχουν σταλεί με το 47σελιδο κείμενο.


«Είμαστε κοντά, ξεκαθαρίζουμε σιγά, σιγά». Η εκτίμηση αυτή διατυπώνεται από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών μετά και τη συνάντηση του Γκίκα Χαρδούβελη με τον Αντώνη Σαμαρά νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίοι  σημείωναν και εξηγούσαν ότι είναι πιθανόν και σήμερα το βράδυ να σταλεί e-mail με «περισσότερο τεκμηριωμένα και ποσοτικοποιημένα τα στοιχεία». 


«Ουσιαστικά εμείς επιμένουμε στα μέτρα που είχαμε στείλει» αναφέρεται από τους ίδιους κύκλους. Με αυτό το δεδομένο είναι προφανές ότι θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, όπως είχε αρχικά ειπωθεί, καθώς κανείς δε θέλει να μπει σε διαδικασία διαφωνιών και μάλιστα live.


Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.