ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύπρος, ΑΟΖ και τουρκική προκλητικότητα επί τάπητος στο Μαξίμου

17:01 - 05 Δεκ 2014 | Πολιτική
Κύπρος, ΑΟΖ και τουρκική προκλητικότητα επί τάπητος στο Μαξίμου
Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούντογλου και στις 5 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ το Σάββατο θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Το αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τον ίδιο και το κυβερνητικό του επιτελείο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγα λεπτά μετά τις 15:30, ενώ τον πρωθυπουργό της Τουρκίας και τους Τούρκους αξιωματούχους υποδέχτηκε ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια.


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ξεκίνησε τις επαφές του, από το προεδρικό Μέγαρο όπου έγινε δεκτός, από τον Κάρολο Παπούλια.

«Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες», είπε ο κ. Παπούλιας, χαιρετίζοντας παράλληλα την τρίτη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας - Τουρκία.


Από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου απάντησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι έχει απολύτως δίκιο.


«Μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία δεν μπορεί να αλλάξει. Κι ευτυχώς είμαστε γείτονες, καθώς υπάρχουν λίγα παραδείγματα γειτόνων με κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και καλές σχέσεις», είπε και προσκάλεσε τον κ. Παπούλια να επισκεφτεί την Τουρκία.


Στη συνέχεια ο Τούρκος πρωθυπουργός απεύθυνε πρόσκληση στον Κάρολο Παπούλια να επισκεφθεί την γείτονα χώρα λέγοντας του ότι: Την Τουρκία έχει να την επισκεφτεί Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, 62 ολόκληρα χρόνια. 


Έπειτα από τη συνάντηση με τον κ. Παπούλια, ο κ. Νταβούτογλου μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, για τη συνάντηση  με τον Αντώνη Σαμαρά.


Το βράδυ, στις 20:30 οι δύο Πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών θα απευθύνουν χαιρετισμό στο «Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος – Τουρκίας». Θα ακολουθήσει δείπνο των δύο αντιπροσωπειών.


Το Σάββατο στις 10:00 οι δύο Πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν στο «3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας» που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.


Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ο κ. Νταβούντογλου θα συναντηθεί το Σάββατο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στις 15:00 στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος λίγο πριν αναχωρήσει.


Η διμερής διοργάνωση, πρόκειται να επισκιασθεί από περιφερειακές εξελίξεις – με κορυφαία την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros στην θαλάσσια δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αποχώρηση της εληνοκυπριακής πλευράς από τις δικοινοτικές συνομιλίες για το Κυπριακό, την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και την παράλληλη προώθηση της αντίστοιχης συνεργασίας με το Ισραήλ – στο φόντο βέβαια και των γενικότερων αναταράξεων στην ευρύτερη περιοχή.


Από τις επαφές των δυο Πρωθυπουργών δεν αναμένονται εκπλήξεις αλλά μια διαχείριση των εντάσεων που έχει προκαλέσει η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και η αναμέτρηση με τα θέματα “υψηλής πολιτικής” που χωρίζουν τις δύο πλευρές.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:24 - 05 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.