ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει τη χώρα - Η διαφωνία μας με την τρόικα έχει μικρύνει πολύ

01:51 - 08 Δεκ 2014 | Πολιτική
Σαμαράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει τη χώρα - Η διαφωνία μας με την τρόικα έχει μικρύνει πολύ
Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση, για υπονόμευση της χώρας.

Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ εκβιάζει με το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προκαλώντας αγωνία για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Ο κόσμος δεν θέλει τώρα εκλογές, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα απομακρύνει την πολιτική αβεβαιότητα, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και θα κλείσει τη συμφωνία για την επόμενη μέρα, εκτός μνημονίου.

«Το πρόβλημά μας είναι να απομακρύνουμε την πολιτική αβεβαιότητα, εκλέγοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την τωρινή Βουλή» είπε ο κ. Σαμαράς, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα δήλωσε: «Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή τότε χώρα δεν θα έχει νέο Σύνταγμα ούτε το 2021».

Παράλληλα υπεραμύνθηκε του προϋπολογισμού 2015, λέγοντας πως είναι σταθμός για τη χώρα, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η συμφωνία για την επόμενη μέρα είναι στο τραπέζι».

 

«Η εποχή της μεγάλης δοκιμασίας τελειώνει και η αντιπολίτευση υπονομεύει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο» είπε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: «Απόψε μας απαγόρευσε ο αλαζονικός κ. Τσίπρας την ελευθερία γνώμης. Όποιος δεν ψηφίσει Προϋπολογισμό και ψηφίσει Πρόεδρο ο κ. Τσίπρας θα τον θεωρήσει εξωνημένο. Διέγραψε τη λέξη συνείδηση από τους Βουλευτές», απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε αν ο Προϋπολογισμός δεν ψηφιστεί από 180 βουλευτές να υπάρξει συνεννόηση για εθνικές εκλογές.


«Τέτοια βάναυση προσβολή δεν έχει γίνει τα τελευταία 30 χρόνια. Οι βουλευτές κατάλαβαν τι αντιπροσωπεύετε. Οι βουλευτές δεν θα δεχθούν να τρομοκρατηθούν», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.


Ο κ. Σαμαράς απέρριψε το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις: «Δεν είδατε ότι ο κόσμος δεν θέλει εκλογές στις δημοσκοπήσεις;», είπε απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο πρωθυπουργός είπε: «Μας ζήτησαν να πάρουμε έκτακτα μέτρα. Εκτεταμένα, οριζόντια και πολύ οδυνηρά. Τους απαντήσαμε ότι δεν μπορούμε να τα πάρουμε, δεν τα χρειαζόμαστε και πως θα κάνουν κακό στην οικονομία. Δεχθήκαμε κάποιες μεταρρυθμίσεις και κάποια μέτρα που αντέχει η οικονομία μας και είπαμε ότι αν χρειαστεί θα πάρουμε κάποια ακόμη που είναι μέσα στις συμβατικές μας υποχρεώσεις. Μέχρις εκεί, όμως. Η διαφωνία μας με την τρόικα έχει μικρύνει πολύ. Η συμφωνία είναι στο τραπέζι και μπορεί να υπάρξει κάποια μικρή καθυστέρηση, κυρίως για τεχνικούς λόγους. Θα το συζητήσουμε αυτό στο Eurogroup (της Δευτέρας)».


Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα βγαίνει από την εποχή που οι αγορές ήταν κλειστές και από την εποχή των ελλειμμάτων. Ξεκαθάρισε, δε, ότι νέο πάρτι ελλειμμάτων δεν μπορεί να γίνει και τόνισε ότι «πάμε σε μια εποχή που θα τηρούμε τους δημοσιονομικούς στόχους, θα προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις και θα βρισκόμαστε σε συνθήκες ταχύρυθμης ανάπτυξης. Έτσι θα μπορούμε να προχωρούμε και σε μέτρα ανακούφισης».


Σε ό,τι αφορά την πιστωτική γραμμή, σημείωσε ότι από την επόμενη χρονιά θα είναι γεγονός για τη χώρα και ο ρόλος της θα είναι «να μας προφυλάσσει από αναταράξεις στις διεθνείς αγορές για τις οποίες δεν θα ευθυνόμαστε εμείς». Όπως είπε, θα αποτελεί θωράκιση της χώρας. Όσον αφορά τους όρους για την πιστωτική γραμμή, επισήμανε ότι θα είναι τελείως διαφορετικοί από εκείνους του μνημονίου και τόνισε ότι η επιτήρηση θα είναι πιο διακριτική, θα είναι στο πλαίσιο του δημοσιονομικού εξαμήνου που ισχύει για όλες τις χώρες («λίγο πιο αυστηρή για τη δική μας χώρα τον 1ο χρόνο» είπε). Ανέφερε ότι η χώρα θα βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο ενός έτους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.