ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η επίσπευση της εκλογής Προέδρου ήταν αναγκαία και όχι ένδειξη σιγουριάς, τονίζει η Nomura

14:44 - 10 Δεκ 2014 | Πολιτική
Η επίσπευση της εκλογής Προέδρου ήταν αναγκαία και όχι ένδειξη σιγουριάς, τονίζει η Nomura
Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επισπεύσει την διαδικασία για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας ήταν αναγκαία και όχι ένδειξη εμπιστοσύνης ότι διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό των 180 βουλευτών που χρειάζονται για να εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας, επισημαίνει η Nomura σε ανάλυσή της με χθεσινή ημερομηνία.

Όπως εκτιμά η Nomura, με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση αυξάνει την πίεση στους βουλευτές, δεδομένου ότι η αξιολόγηση της τρόικας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και η πιστωτική γραμμή δεν βρίσκεται ακόμη στη θέση της, καθώς επίσης αυξάνει την πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, η κίνηση αυτή απαλλάσει την κυβέρνηση από το να ψηφίσει μέτρα πριν από τις προεδρικές εκλογές και μειώνει τον χρόνο που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία συμμαχιών κατά της διαδικασίας εκλογής προέδρου.

Στην ανάλυση τονίζεται ότι η κυβέρνηση έχει τη στήριξη για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας περίπου 173-175 βουλευτών, αλλά «οι υπόλοιποι 5-7 βουλευτές θα είναι πιο δύσκολο να βρεθούν, καθώς απαιτείται η προσέλκυση πέντε ψήφων από τους ΑΝΕΛ».

Ο οικός εκτιμά ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου χρειάζεται επιπλέον στήριξη είτε από τους ΑΝΕΛ είτε από τη ΔΗΜΑΡ. «Η επιλογή του Σταύρου Δήμα, ο οποίος είναι μια σεβαστή προσωπικότητα από τον χώρο της δεξιάς, στόχο έχει να προσελκύσει κάποιους από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ ώστε να τον ψηφίσουν, χωρίς την ίδια στιγμή να αποθαρρύνει τους αριστερούς βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να κάνουν το ίδιο», τονίζει.

Η Nomura συνεχίζει να διατηρεί το βασικό της σενάριο για πρόωρες εκλογές μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια εκλογής προέδρου της δημοκρατίας. «Χθες (την Δευτέρα) υποβαθμίσαμε αυτή την πιθανότητα στο 60% από το 70%, αν και ομολογουμένως, τα νέα που έρχονται αυξάνουν τον κίνδυνο μιας αποτυχημένης προσπάθειας εκλογής προέδρου της δημοκρατίας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.