ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μήνυμα στήριξης του Βερολίνου στην κυβέρνηση

23:03 - 11 Δεκ 2014 | Πολιτική
Μήνυμα στήριξης του Βερολίνου στην κυβέρνηση
Μήνυμα στήριξης στην κυβέρνηση έστειλε το Βερολίνο μέσω του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Είναι σημαντικό οι δυνάμεις, οι οποίες εξασφάλισαν την πρόοδο στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, να είναι σε θέση να συνεχίσουν αυτό τον δρόμο και προπάντων τον δύσκολο χρόνο των επόμενων εβδομάδων να σταθούν κοντά μεταξύ τους και να έχουν έτσι την δυνατότητα πράγματι να ολοκληρώσουν την εκκίνηση, η οποία υπήρξε στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.


Ο κύριος Στάινμαγερ έκανε λόγο για πραγματική πρόοδο τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια «την οποία σεβόμαστε και αναγνωρίζουμε ρητά», ενώ δείχνοντας την προσοχή που δίνεται στη χώρα του για τις εξελίξεις στην χώρα μας «Τώρα βρισκόμαστε σε μία κατάσταση, η οποία μας εξέπληξε λίγο όλους. Η Ελλάδα βρίσκεται τώρα μπροστά σε σημαντικές αποφάσεις. Αποφάσεις, τις οποίες βεβαίως παρακολουθούμε με προσοχή εδώ στην Γερμανία» πρόσθεσε.


Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και στις επιτυχίες της στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και αναφερόμενος στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι η αίσθηση του καθήκοντος θα επιτρέψει να εκλεγεί συναινετικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές», επισημαίνοντας ότι αυτό θα βοηθήσει τη χώρα, καθώς θα επιτρέψει κατά το δίμηνο της παράτασης του ελληνικού προγράμματος να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να ακολουθήσουν 18 μήνες κυβερνητικής θητείας, κατά τους οποίους θα μπορέσει να απογειωθεί, πραγματικά, η ελληνική οικονομία.


Αν δεν αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, ο κάθε πολίτης θα κληθεί να κάνει μια επιλογή ευθύνης, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι «θα ήταν κρίμα να ακυρώσουμε μόνοι μας τις θυσίες» που έγιναν όλο αυτό το διάστημα. 


Συνέντευξη στη Deutsche Welle:  «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα»

 

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε και στη Deutsche Welle, περιγράφοντας τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης αλλαγής κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες θέλουν εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, και καλώντας τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.


«Η κοινή γνώμη μέσω τον δημοσκοπήσεων στέλνει μήνυμα ότι στην καθαρή πλειοψηφία της θέλει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Άρα τα κόμματα καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους. Τώρα, στην περίπτωση των εκλογών ο ελληνικός λαός θα τεθεί προ μεγάλων διλημμάτων. Ή θα διαμορφώσει έναν συσχετισμό ο οποίος με τη σειρά του θα αναδείξει μια κυβέρνηση, η οποία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις και θα συνεχίσει την ίδια στρατηγική -να ολοκληρώσουμε χωρίς περαιτέρω δυσκολίες την όλη προσπάθεια- ή θα κάνει μια άλλη επιλογή η οποία έχει αναμφίβολα κόστος.», τόνισε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι για όλους ισχύει τώρα το «hic Rhodus, hic salta», με άλλα λόγια «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».


Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων 


Παράλληλα αναφέρθηκε και στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το διάστημα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, δηλαδή ως το τέλος αυτής της παράτασης.


«Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε μια αξιολόγηση, η οποία κλείνει το υφιστάμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ανοίγει το ECCL, την προληπτική ευρωπαϊκή γραμμή, και μας επιτρέπει να συζητήσουμε με το ΔΝΤ τη μετατροπή του εναπομένοντος προγράμματος μέχρι και το 2016 από κανονικό - ας το πούμε έτσι- σε προληπτικό», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, διευκρινίζοντας ότι τα χρήματα του ΔΝΤ θα αξιοποιούνται μόνο σε περίπτωση που τα επιτόκια για δάνεια από τις χρηματαγορές θα είναι υψηλότερα. Το τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια αλλαγή, δηλαδή αν και με ποιες δεσμεύσεις θα συνδέεται, αυτό είναι θέμα της διαπραγμάτευσης.


Παράλληλα όπως είπε η προληπτική πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), θα δοθεί εφόσον υπάρξουν δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά που δεν θα έχουν όμως τον χαρακτήρα όμως ενός μνημονίου.


«Υπάρχουν οι δεσμεύσεις οι οποίες απορρέουν από την ίδια τη φύση της ευρωζώνης και της ΕΕ. Υπάρχουν οι δεσμεύσεις που απορρέουν από το
Σύμφωνο Σταθερότητας, από το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, από τα λεγόμενα 'δύο πακέτα' της Ευρωζώνης. Αυτές οι δεσμεύσεις αφορούν διαρθρωτικές αλλαγές σε όλες τις χώρες. Η ίδια συζήτηση που γίνεται για την Eλλάδα γίνεται για τη γαλλική οικονομία, για την ιταλική οικονομία, έγινε για την Ισπανία. Άρα δεν πρόκειται, λοιπόν, για κάτι το οποίο είναι έκτακτο ή 'εξωτικό', όπως ήταν τα προγράμματα του 2010, για τα οποία δεν υπήρχε κάποιο προηγούμενο. Εδώ τώρα μιλούμε για θεσμοθετημένους κανονισμούς και για πάγιες ρυθμίσεις.», τόνισε.


Αναφορικά με την πρακτική πλευρά των διαπραγματεύσεων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισημαίνει ότι ήδη τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας βρίσκονται στην Αθήνα με την οδηγία να ετοιμάσουν μια αναφορά για το «State of Play», για την κατάσταση προόδου. Όπως τονίζει ο κ. Βενιζέλος ο χρόνος πιέζει: «Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τις μέρες αυτές, διότι πρέπει από 1ης Ιανουαρίου να είμαστε σε θέση με μεγάλη ταχύτητα να αξιοποιήσουμε το δίμηνο που έχουμε στη διάθεση μας ώστε με τον πιο ομαλό τρόπο να περάσουμε από το τέλος του μνημονίου στον θώρακα προστασίας της ελληνικής οικονομίας έναντι των αγορών.»

Τελευταία τροποποίηση στις 23:14 - 11 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.