ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαλάκι ευθυνών για οικονομία και πιθανές εκλογές

16:05 - 12 Δεκ 2014 | Πολιτική
Μπαλάκι ευθυνών για οικονομία και πιθανές εκλογές
Σε κλίμα έντονης πόλωσης κινείται η πολιτική αντιπαράθεση με κυρίαρχο το θέμα της επόμενης μέρας στην οικονομία με το τοπίο να είναι θολό για το αν μπορούν να βρεθούν οι 180 για την εκλογή νέου ΠτΔ. Κι όλα αυτά εν μέσω καταιγισμού δηλώσεων και εκθέσεων μεγάλων οίκων του εξωτερικού για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι το Reuters σε δημοσίευμά του αναφέρει ότι η επιστροφή της ιδέας του Grexit, ως φόβητρου ή ως πραγματικής απειλής, έρχεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και περιπλέκει επικίνδυνα τη φορτισμένη αναμονή έναρξης της πλήρους ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη.

«Πέραν από τις μεγάλες δυσκολίες που έχει η ίδια η Ελλάδα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές - που το πιο πιθανό είναι να γίνουν, αν χρειαστεί, τον Ιανουάριο ή στις αρχές Φεβρουαρίου -, θα ξεκινήσει γρήγορα διαπραγματεύσεις, εάν όχι σύγκρουση, με την τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤκαι της ΕΚΤ για τους όρους τους προγράμματος διάσωσης», αναφέρει το Reuters.

Το πρακτορείο σημειώνει πως, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απορρίψει την έξοδο από το ευρώ ως θέση του, ζήτησε τον Μάιο τη διαγραφή τού ενός τρίτου σχεδόν του ελληνικού χρέους και τον Σεπτέμβριο ζήτησε την ελάφρυνση του χρέους από την Ευρωζώνη, ίσως με την αντικατάστασή του με νέα ομόλογα με ρήτρα αύξησης του ΑΕΠ.

Στο σημείο αυτό, σημειώνει το δημοσίευμα, τα πράγματα θα γίνουν περίπλοκα για την ΕΚΤ. «Για να αποσπάσει η Ελλάδα μία καλύτερη συμφωνία από την τρόικα, η ΕΚΤ θα πρέπει να συμφωνήσει σε κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους, είτε στην επιμήκυνσή του είτε σε χαμηλότερα επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα αποδεχθεί ζημιά. Επίσης, θα εκτεθεί σε μία ακόμη κατηγορία άμεσης χρηματοδότησης, αν και πάλι, δεν είναι καθόλου σαφές ποια θα ήταν μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, στην οποία θα συμμετείχε η ΕΚΤ.»


Ο συντάκτης του άρθρου σημειώνει ότι ένα επιχείρημα που έχει εκφράσει η Γερμανία κατά της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης, που προωθεί ο Μάριο Ντράγκι, είναι ότι με αυτή θα παραβιαστεί η απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης των χωρών της Ευρωζώνης. «Με άλλα λόγια», προσθέτει, «αν η τρόικα κάνει κάτι για την Ελλάδα, όσοι είναι αντίθετοι στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που προωθεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, θα έχουν πρόσθετα όπλα στη φαρέτρα τους». Και καταλήγει, σημειώνοντας ότι «αν η ΕΚΤ πράγματι θέλει να προχωρήσει στην ποσοτική χαλάρωση, θα έχει πιθανόν λόγο να κινηθεί γρήγορα».


Στο φόντο αυτών των αναφορών αλλά κια όσων υποστηρ΄ζει η Goldman για την επανάληψη της Κυπριακής "τραγωδίας" από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο περιθώριο του ΟΣΕΠ άσκησε σκληρή κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ. «Κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι εάν οδηγήσουν σε αδιέξοδο την διαδικασία αυτή και προκαλέσουν εκλογές θα οφεληθούν πολιτικά γιατί θα μεταβληθεί ο συσχετισμός των δυνάμεων και το κόμμα τους θα καταλάβει και θα ασκήσει την εξουσία.

Εάν αυτό καταλαβαίνουν βλέποντας το σημείο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία και βλέποντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι διαπραγματεύσεις μας με την Ευρώπη και το ΔΝΤ, ας κάνουν την επιλογή αυτή. Ας υποτάξουν το συμφέρον της διαπραγμάτευσης που κάνει η χώρα και το συμφέρον των δημοκρατικών θεσμών που επιβάλουν συναίνεση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ας υποτάξουν όλα αυτά τα πράγματα στο δικό τους κομματικό συμφέρον» ανέφερε και προσέθεσε ότι η επίσπευση των διαδικασιών για ΠτΔ ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση ώστε να αρθεί τ αδιέξοδο και η παράταση της αβεβαιότητας.

Παράλληλα έθεσε και το διακύβευμα των εκλογών: «Οι εκλογές θα κριθούν στο χρονικό διάστημα μεταξύ της προκήρυξης και της διεξαγωγής τους, εάν γίνει η επιλογή των εκλογών. Διότι θα πρέπει τότε να εξηγηθεί στον ελληνικό λαό τι θα γίνει με την οικονομία, τι θα γίνει με τη διαπραγμάτευση, τι θα γίνει με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωζώνη και με το ΔΝΤ, ποια είναι η άλλη επιλογή, σε σχέση με την επιλογή που ακολουθούμε, με την επιλογή της ευθύνης, της σοβαρότητας, της διαπραγμάτευσης, αλλά και της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους αλλά και με τους διεθνείς εταίρους της χώρας.Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του λοιπόν. Αλλά η απλοϊκή σκέψη ότι η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σημαίνει νίκη στις εκλογές για τις δυνάμεις της ασάφειας, της απροσδιοριστίας και της αβεβαιότητας, δεν ισχύει. Αν επιλέξουν τον δρόμο των εκλογών θα λάβουν την απάντηση καθ' οδόν προς τις εκλογές από τον ελληνικό λαό».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί προσωπικά τον κ. Σαμαρά, πιστός στην τακτική να αφήνει προς στιγμή εκτός κάδρου τον κ. Βενιζέλο για τυχοδιωκτική πολιτική.«Το 2011 ο κ. Σαμαράς αποκαλούσε “προπαγανδιστική εκστρατεία φόβου¨ που “προκαλεί πανικό στην αγορά” τα περί δήθεν χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Το 2014 το κυβερνητικό επιτελείο καταφεύγει σε χειρότερη εκστρατεία τρομοκράτησης και εκβιασμού της ελληνικής κοινωνίας, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία. Ειλικρινά θεωρούν ότι με τέτοια φτηνή επιχειρηματολογία και λάσπη θα καταφέρουν να παραμείνουν στην εξουσία;» αναφέρει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της Κομμουνδούρου.

Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:42 - 12 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.