ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δυσφορία ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Γιούνκερ - Τι ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν

17:51 - 12 Δεκ 2014 | Πολιτική
Δυσφορία ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Γιούνκερ - Τι ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν
Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίες σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, εξέφραζε τη στήριξή του στην κυβέρνηση και ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν  ότι οι υποστηρικτές των μνημονιακών πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη αλληλοϋποστηρίζονται, αγνοώντας πως την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών λαών και των Ευρωπαίων αξιωματούχων στέκονται με σεβασμό απέναντι στις διαθέσεις του ελληνικού λαού και μάλιστα θέτουν και ζήτημα επαναπροσδιορισμού των κυρίαρχων πολιτικών στην Ευρώπη.

 

Την ίδια ώρα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, με ερώτηση που απεύθυνε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Κομισιόν «να πάρει θέση για το αν συμμερίζεται αυτού του είδους τις παρεμβάσεις σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αν υπάρχει νομικό έρεισμα στις Συνθήκες παρόμοιας επέμβασης».

 

Στην ερώτηση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει ότι η στάση Γιούνκερ έρχεται μετά από τη δήλωση στήριξης της εκπροσώπου της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρντ προς τον Έλληνα υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σταύρο Δήμα τον οποίο και χαρακτήρισε ως «συνειδητό ευρωπαίο. 

 

Τέλος, ο Ευρωβουλευτής της GUE/NGL διερωτάται αν έχει υπάρξει ιστορικό προηγούμενο κατά το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει υποστηρίξει τον προεκλογικό αγώνα πρώην Επιτρόπου για οποιοδήποτε αξίωμα, όπως στην προκειμένη περίπτωση με τον κ. Δήμα.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ περνά στην αντεπίθεση κατά της κυβέρνησης αναφορικά με τα διλήμματα που θέτει εν όψει των ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την επαναφορά στο προσκήνιο του όρου Grexit.


Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανατρέχει στο 2011 για να υπενθυμίσει ότι «ο κ. Σαμαράς αποκαλούσε προπαγανδιστική εκστρατεία φόβου που προκαλεί πανικό στην αγορά" τα περί δήθεν χρεοκοπίας της Ελλάδας».


«Το 2014», συμπληρώνει, «το κυβερνητικό επιτελείο καταφεύγει σε χειρότερη εκστρατεία τρομοκράτησης και εκβιασμού της ελληνικής κοινωνίας, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία».


«Ειλικρινά θεωρούν ότι με τέτοια φτηνή επιχειρηματολογία και λάσπη θα καταφέρουν να παραμείνουν στην εξουσία;», διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ.


Τι ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν.


Συγκεκριμένα, ερωτηθείς κατά πόσο έχει αλλάξει η πολιτική της Επιτροπής όσον αφορά τη θεσμική ουδετερότητα που οφείλει να τηρεί στα εσωτερικά των κρατών-μελών, ο κ. Σχοινάς είπε ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτε παραπάνω πέρα από την ανακοίνωση της περασμένης Τετάρτης για την εκλογή Προέδρου στην Ελλάδα.


Όσον αφορά τη δήλωση του κ. Γιούνκερ, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι το βράδυ της Πέμπτης,  ο πρόεδρος της Επιτροπής παραχώρησε συνέντευξη σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή «Inside Brussels», όπου πράγματι είπε ότι θα προτιμούσε γνώριμα πρόσωπα. 

«Γνώριμα πρόσωπα, είναι γνώριμα πρόσωπα. Υπάρχουν πολλά περιθώρια ερμηνείας για το τι μπορεί να εννοεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:53 - 12 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.