ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο «γόρδιος δεσμός» εσόδων και ταμειακών διαθεσίμων το «αμείλικτο» ερώτημα στην πολιτική αρένα

01:00 - 15 Δεκ 2014 | Πολιτική
Ο «γόρδιος δεσμός» εσόδων και ταμειακών διαθεσίμων το «αμείλικτο» ερώτημα στην πολιτική αρένα
Η μάχη των εσόδων για να κλείσει εντός στόχων ο προϋπολογισμός 2014, αλλά και ο σχεδιασμός για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του κράτους μπορεί να έχει καλυφθεί από την αχλή της ακραίας πολιτικής αντιπαράθεσης, ωστόσο αποτελεί τη νούμερο 1 πρόκληση για την κυβέρνηση. Είτε αυτή, βέβαια, παραμείνει η ίδια, είτε οδηγηθεί το «καράβι» σε αλλαγή πορείας με εκλογές.

Τα δύο αυτά ζητούμενα είναι, ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δοθούν τα καταλυτικά για τις πολιτικές εξελίξεις κι όχι φυσικά οι ακραίοι βερμπαλισμοί που ακούγονται.
Η μάχη των εσόδων
Στο μέτωπο των εσόδων η κατάσταση είναι οριακή. Ήδη καταγράφεται μια υστέρηση εσόδων 1,2 δισεκ. ευρώ το 11μηνο. Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται αισιόδοξο ότι τελικά ο στόχος για πλεόνασμα στο 1,8% του ΑΕΠ το 2014 θα επιτευχθεί. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να μαζέψει 2,5 δισεκ από τους φόρους παντός είδους που είναι να πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Μεταξύ αυτών, η 4η δόση ΕΝΦΙΑ με βέλτιστη απόδοση 380 εκατομμύρια ευρώ, τα τέλη κυκλοφορίας με απόδοση κοντά στο 1 δισεκ και με την προϋπόθεση βέβαια ότι δε θα κατατεθούν σωρηδόν πινακίδες. (Ήδη βέβαια πάνω από 50.000 χιλιάδες πολίτες το έχουν κάμει…).
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον ΕΝΦΙΑ έως τις 6 Δεκεμβρίου είχαν εισπραχθεί 1,562 δις ευρώ όταν ο στόχος για το τέλος του Δεκεμβρίου είναι να φθάσουν οι εισπράξεις στο 1,8 δις ευρώ. Στόχος που είναι «τουλάχιστον ρεαλιστικός» σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, στο πρώτο 10ημερο του Δεκεμβρίου τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού ανήλθαν στα 614 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 33% σε σχέση με το πρώτο 10ημερο του 2013.
Σε ό,τι αφορά στη νέα ρύθμιση οφειλών που προώθησε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα έχουν ήδη γίνει 73.878 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε ύψος οφειλών της τάξης των 850 εκατ. ευρώ και έως τώρα έχουν ήδη εισπραχθεί τα 34,4 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να τονιστεί ότι η τρόικα συνεχίζει να απαιτεί σημαντικές αλλαγές στη ρύθμιση των χρεών. Όπως αναφέρει ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο «Βήμα της Κυριακής», οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για τις απαραίτητες τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα για την πληρωμή των φόρων και των χρεών κοινωνικής ασφάλισης προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις δεσμεύσεις του προγράμματος.
Η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να ερευνήσει κατά πόσο οι οφειλέτες είναι σε θέση να πληρώσουν τις δόσεις και να βελτιώσει τα κίνητρά τους για πρόωρη πληρωμή.
Αγώνας δρόμου για την κάλυψη ταμειακών αναγκών
Συνδεόμενο με το θέμα των εσόδων είναι και το ζήτημα των ταμειακών αναγκών κυρίως με αφορμή αποπληρωμές ομολόγων. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει για την Τετάρτη 17/12 έκδοση 3μηνων εντόκων για άντληση 1 δισεκ. ευρώ ώστε να καλύψει αποπληρωμές προηγούμενων εντόκων αλλά και τρέχουσες ανάγκες.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, έως τον Μάρτιο του 2015 δεν υπάρχει ζήτημα. Ωστόσο όπως λένε στο υπουργείο ο Γκίκας Χαρδούβελης ενημέρωσε το Eurogroup ότι μετά το τέλος Φεβρουαρίου «θα υπάρξει ταμειακό πρόβλημα» αν δεν εκταμιευθούν οι δόσεις ύψους 5,2 δισ.€ από ΕΕ και ΔΝΤ.
Σύμφωνα, δε, με άρθρο του John Dizard στις 13/12 στους Financial Times οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας ανέρχονται στα 22,5 δισ. το 2015 και η πιο άμεση εκκρεμότητα είναι τα 2,5 δισ. ευρώ του Μαρτίου.
Σε αυτές ακριβώς τις μείζονες προκλήσεις θα πρέπει να απαντήσουν όσοι θα έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης. Πάντως, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, και στελέχη των δανειστών το κράτος θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να φτάσει ακόμη και ως το μήνα Ιούλιο, μήνας που λήγουν υποχρεώσεις 3,9δισ.€ Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα 3,5 δισ.€ αφορούν ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια του ευωσυστήματος, δηλαδή στα χέρια της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών των κρατών της ευρωζώνης. Τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ αφορούν αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ. Ωστόσο μια τέτοια διαδικασία θα επέβαλε επέκταση του προγράμματος έκδοσης εντόκων γραμματίων, που στεγνώνουν τη ρευστότητα των εγχώριων τραπεζών, περικοπές δαπανών, μετάθεση αποπληρωμών προς ιδιώτες, αλλά και συνέχιση της διαδικασίας δανεισμού μέσω repos από τα διαθέσιμα των ΔΕΚΟ.
Μήνυμα Μοσκοβισί
Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στις συναντήσεις που  θα έχει τη Δευτέρα με τον υπ. Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί αλλά και με τον Πρωθυπουργό.
Ο επίτροπος πάντως εμφανίζεται ξεκάθαρος, με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».
Όπως δηλώνει ο κ. Μοσκοβισί, «η Ευρώπη έχει υποστηρίξει την Ελλάδα όσο αυτή συνεχίζει να εκσυγχρονίζει την οικονομία της. Και η Ελλάδα, όμως, θα πρέπει να δείξει συνέχεια στη δέσμευσή της ως προς τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και την ανάπτυξη - ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι ένα μήνυμα που θα μεταφέρω στις συναντήσεις μου με τις Αρχές της χώρας».
Όπως προσθέτει, «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις τελευταίες εβδομάδες έχει ξεκινήσει εντατικές συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Προσωπικά έχω μιλήσει πολλές φορές με τους Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ. Η προσέγγιση της Επιτροπής ήταν σταθερή, αλλά εποικοδομητική. Ανοιχτή αλλά αποφασιστική!. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα επανεξέταση το συντομότερο δυνατό, με μια αξιόπιστη, ισορροπημένη δέσμη μεταρρυθμίσεων και φορολογικών μέτρων για να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα και να εντείνουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 23:18 - 14 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.