ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανεβαίνει ο πολιτικός υδράργυρος. Βαριές κατηγορίες μεταξύ κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ

16:32 - 15 Δεκ 2014 | Πολιτική
Ανεβαίνει ο πολιτικός υδράργυρος. Βαριές κατηγορίες μεταξύ κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ
Συνθήκες ακραίας πόλωσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιουργούνται στην πολιτική αγορά, δύο εικοσιτετράωρα από την πρώτη προεδρική κάλπη. Ο ισχυρός απόηχος ωστόσο, όπως παρατηρούν έμπειροι αναλυτές, «μεταφέρεται απερίσκεπτα» στο έδαφος της Οικονομίας, η οποία εντούτοις παρακολουθεί αμέτοχη τις αντιμαχίες επιχειρώντας την ψύχραιμη αποτίμηση των πραγμάτων.

Βούλτεψη: «Εκλογές σημαίνουν, πιστωτικό γεγονός»

Με αφορμή πρωϊνή εμφάνιση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη στο Mega η οποία φάνηκε να εκτελωνίζει στο εσωτερικό μέτωπο, σχετικές διεθνείς αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ενδεχόμενες εκλογές θα σημάνουν αυτόχρημα την έλευση «πιστωτικού γεγονότος», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας,  έκανε λόγο για «ευθεία υπονόμευση της Δημοκρατίας» και κατήγγειλε ότι «ο Αντώνης Σαμαράς είναι ικανός να σκηνοθετήσει ακόμα και bank run για να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να επιτύχει τον πολιτικό του στόχο, αγνοώντας τη ζημιά στην οικονομία και τη σταθερότητα».

Οι πρωϊνές δηλώσεις της Σοφίας Βούλτεψη, τις οποίες επιχείρησε στη συνέχεια να ανασκευάσει, εκτόξευσαν τον πολιτικό υδράργυρο στα ύψη. Αξιοποιώντας σχετικά δημοσιεύματα στο εξωτερικό, αλλά και πρόσφατη ανάλυση του οίκου Moody’sη κυβερνητική εκπρόσωπος, επιστρατεύοντας δραματικούς τόνους, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Πρέπει όλοι οι βουλευτές να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει χρόνος γι' αυτά για τα οποία συζητούν. Η χώρα ξαναβρέθηκε δυστυχώς στην κόψη του ξυραφιού, έχουμε προειδοποιηθεί από τους διεθνείς οίκους ότι με την προκήρυξη των εκλογών θα θεωρηθεί η χώρα σε πιστωτικό γεγονός».

Πρόσθεσε δε στο ίδιο μήκος, ότι «δεν πρόκειται περί δικτατορίας, πρόκειται περί της πραγματικότητας... υπάρχει ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα, η χώρα βρισκόταν ήδη σε πορεία ανάκαμψης, είχε αρχίσει ήδη η ανάπτυξή της, συζητούμε τη συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο και ξαφνικά κάποιοι θέλουν να την πάνε πίσω, προφανώς επειδή δεν θέλουν να φύγει το μνημόνιο».

Τσίπρας: «Σκηνοθετούν Bank Run»

Στην Κουμουνδούρου, έχουν σημειώσει τις δηλώσεις του στενού πρωθυπουργικού συνεργάτη Χρύσανθου Λαζαρίδη ο οποίος εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή, ότι μπορεί για την ώρα να μη υπάρχουν τα αριθμητικά δεδομένα για την διαμόρφωση «Προεδρικής πλειοψηφίας», ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί ο «μαγικός αριθμός» των 180 βουλευτών, υπό την πίεση της κοινωνικής δυναμικής. Σε συνδυασμό με τις αξιοσημείωτες δηλώσεις Βούλτεψη, σε έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του επικοινωνιακού επιτελείου το μεσημέρι της Δευτέρας,  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε  προειδοποιητικά ότι «ο Σαμαράς είναι ικανός ακόμα και να σκηνοθετήσει bank run, με τεχνητή φυγή κεφαλαίων, με την βοήθεια φίλα προσκείμενών του επιχειρηματιών, προκειμένου να κάνει πειστικό το επιχείρημα του φόβου. Έχουν, όμως, γνώσιν οι φύλακες. Όσοι το επιχειρούν θα λογοδοτήσουν».
Ανεβάζοντας τους τόνους, είπε χωρίς περιστροφές για τον πρωθυπουργό, πως «είναι πια επικίνδυνος για τη χώρα. Δεν φαίνεται να τον απασχολεί διόλου η σταθερότητα της οικονομίας. Έχει υιοθετήσει τη λογική: ‘Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων’». Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι «κυβέρνηση και τρόϊκα, αφού συμφώνησαν σε όλα τα νέα σκληρά μέτρα, τώρα από κοινού μεθοδεύουν τον εκφοβισμό των βουλευτών για να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Προεδρικής εκλογής».

Διαμήνυσε μάλιστα, πως «όσες μεθοδεύσεις κι αν επιχειρήσουν δεν θα τα καταφέρουν. Θα τους γυρίσουν μπούμερανγκ και θα τις χρεωθούν». 

Εξηγήσεις από την Κυβερνητική εκπρόσωπο

Λίγο αργότερα και υπό το βάρος τόσο των εντυπώσεων που προκλήθηκαν, όσο και των διακριτών αποστάσεων που έλαβαν στελέχη της συγκυβέρνησης, η κυρία Βούλτεψη  επανήλθε με διευκρινιστική δήλωση σημειώνοντας ότι «Η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τη χώρα από κάθε κίνδυνο» και εξηγώντας ότι αναφέρθηκε στα μηνύματα και δημοσιεύματα από το εξωτερικό, στην έκθεση του διεθνούς οίκου Moody’s περί «αρνητικού πιστωτικού γεγονότος», καθώς και στις υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους χωρών όπως η Γαλλία και η Φινλανδία.

«Είναι προφανές ότι ουδέποτε υιοθέτησα κάτι τέτοιο, καθώς η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τη χώρα από κάθε κίνδυνο» υπογραμμίζει, προσθέτοντας : «είναι απορίας άξιο πώς μια αναφορά σε ένα γεγονός, μπορεί τελικά να διαστρεβλώνεται και να εμφανίζεται ως …«δήλωση», κάτι το οποίο δεν συνέβη. Εκτός και αν κάποιοι θεωρούν πως οι αναφορές των διεθνών οίκων είναι περισσότερο επικίνδυνες από δηλώσεις για μονομερή διαγραφή του χρέους, μη καταβολή των τοκοχρεολυσίων και «σκληρές διαπραγματεύσεις» από «σκληρά καρύδια», υπό τους ήχους νταουλιών, ζουρνάδων και λυρών».

Αναφορικά εξάλλου με την προειδοποίηση Τσίπρα ότι θα αναζητηθούν ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές, η κ. Βούλτεψη τόνισε «επιστρέφεται στον κ. Τσίπρα η προειδοποίησή του ότι θα αναζητηθούν «ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές», καθώς η αμφισβήτηση της θέσης της Ελλάδας στην ΕΕ αποτελεί αιτία πολέμου και επομένως, αν συμβεί αυτό, οι ευθύνες θα αναζητηθούν από τον κ. Τσίπρα».

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:26 - 16 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.