ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι προεδρικές εκλογές μπορεί να προκαλέσουν αναταραχή στην Ελλάδα, τονίζει το CNBC

14:55 - 17 Δεκ 2014 | Πολιτική
Οι προεδρικές εκλογές μπορεί να προκαλέσουν αναταραχή στην Ελλάδα, τονίζει το CNBC
Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω πολιτική αβεβαιότητα και οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα, τονίζει σήμερα το CNBC, σε δημοσίευμά του για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην μικροπολιτική και στις αντεγκλήσεις καθώς οι βουλευτές ετοιμάζονται να ψηφίσουν για την ανάδειξη νέου προέδρου της δημοκρατίας στον πρώτο από τους τρεις γύρους, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η ψηφοφορία θεωρείται ως ένα τεστ εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του Αν. Σαμαρά, με την ανησυχία ότι εάν ο υποψήφιός της δεν εκλεγεί, θα προκληθούν πρόωρες εκλογές. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με «καταστροφική» επιστροφή στην οικονομική κρίση, εάν «πέσει» η κυβέρνησή του ως αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον πρόεδρο της δημοκρατίας.

Το CNBC σημειώνει ότι αυτή η απροσδόκητη απόφαση για επίσπευση της εκλογικής διαδικασίας, θεωρείται ευρέως ως μια ριψοκίνδυνη απόπειρα ενίσχυσης της πίεσης στο ισχυρό κόμμα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο υπόσχεται να σχίσει το μνημόνιο και τους αυστηρούς όρους του διεθνούς προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, υπάρχει μια σαφής πιθανότητα το κόμμα του Αν. Σαμαρά να χάσει, καθώς οι ψηφοφόροι εκφράζουν την αντίδρασή τους στα πολύ αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας ως αντάλλαγμα για το πρόγραμμα των 240 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανησυχούν ότι η Ελλάδα μπορεί στο τέλος να εγκαταλείψει το ευρώ εάν έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε τους Έλληνες ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα εάν ψηφίσουν «λάθος» στις επικείμενες εκλογές, καθώς και ότι θα προτιμούσε να βλέπει «γνωστά πρόσωπα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.