ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθερά πρωτοσέλιδο η Ελλάδα στα διεθνή ΜΜΕ

11:27 - 18 Δεκ 2014 | Πολιτική
Σταθερά πρωτοσέλιδο η Ελλάδα στα διεθνή ΜΜΕ
Εκτιμήσεις για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εκφράζουν στην πλειοψηφία τους τα δημοσιεύματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

H Wall Street Journal αναφέρει ότι «τις ερχόμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να πείσει τους αναποφάσιστους βουλευτές, πολλοί από τους οποίους κινδυνεύουν να χάσουν τις έδρες τους, αν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές». Συμπληρώνονται ακόμη οι χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι παραμένει αισιόδοξος πως θα εκλεγεί πρόεδρος και πως είναι βέβαιος ότι οι βουλευτές θα κατανοήσουν ότι η χώρα δεν θα πρέπει να μπει σε νέες περιπέτειες.


Οι New York Times μνημονεύουν την πρόσφατη ομιλία του «ηγέτη του αριστερού κόμματος» ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη και την αναφορά του στις χρηματοπιστωτικές αγορές που «έχουν αναγκάσει την Ελλάδα να χορεύει στους ρυθμούς τους» και στο ότι τώρα θα σέρνει εκείνος τον χορό και οι αγορές θα ακολουθούν.  Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε μια «κουρασμένη από τη λιτότητα χώρα» και προστίθεται ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πιθανότητα πρόωρων γενικών εκλογών». Επίσης, εκτιμάται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία την επόμενη χρονιά, «ανοίγοντας την πόρτα σε μια απότομη αλλαγή στις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη και ακόμη και σε μια επανεξέταση της συνεχιζόμενης δέσμευσης για την ιδιότητα του μέλους, με κάθε κόστος, στο ευρωπαϊκό νόμισμα». Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης και σε εκτιμήσεις στις Βρυξέλλες και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς και σε μια «γενική αίσθηση» ότι «θα μπορούσε η Ευρώπη να επιβιώσει», καθώς «νέα τείχη προστασίας» έχουν σχεδιαστεί.

nyt

«Οι Έλληνες βουλευτές απέτυχαν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα κατά την πρώτη ψηφοφορία, αλλά το αποτέλεσμα αφήνει ελπίδες ότι μπορεί να εκλεγεί στην τελική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου», αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι «ο Δήμας έλαβε 155 ψήφους από τον κυβερνητικό συνασπισμό» καθώς και «πέντε ανεξάρτητους βουλευτές». Φιλοξενεί, μάλιστα, δηλώσεις αξιωματούχων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τα ονόματά τους.

Σε ανταπόκριση του Bloomberg σχολιάζεται το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας με την επισήμανση ότι «ήταν η πρώτη προσπάθεια να πετύχει ο κ. Σαμαράς την εκλογή, ως νέου Προέδρου, του υποψηφίου που ο ίδιος επέλεξε». Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού καταγράφονται και εδώ και στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «η προοπτική πρόωρων εκλογών έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές φέρνοντας πίσω μνήμες της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης του 2012, όταν κινδύνευσε η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

bloomberg sam
Σε άλλη ανταπόκριση από την Αθήνα για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, τονίζεται ότι «η επίσπευση της προεδρικής εκλογής ήταν έκπληξη για το ελληνικό κατεστημένο, αλλά ο κ. Σαμαράς είχε προηγουμένως συζητήσει τα σχέδιά του με Βρυξέλλες και Βερολίνο».

«Πρόωρες εκλογές που πιθανώς να αποσταθεροποιήσουν την ευρωζώνη μπορεί να γίνουν στην Ελλάδα την επόμενη χρονιά, αφού οι 300 βουλευτές της χώρας απέτυχαν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την πρώτη ψηφοφορία» αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian σχετικά με τη χθεσινή ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απογοητεύτηκαν» από το γεγονός ότι μόνον 160 βουλευτές στήριξαν την υποψηφιότητά Σταύρου Δήμα, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Υπάρχουν ακόμη δύο γύροι μπροστά μας».

guardian

"Το αποτέλεσμα των 160 ήταν σίγουρα χαμηλότερο των προσδοκιών της κυβέρνηση. Θα πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη πολιτική εξέλιξη μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου (την τρίτη ψηφοφορία) για να λάβει τις απαιτούμενες ψήφους" τονίζει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην Royal Bank of Scotland.

"Εάν υποσχεθεί πρόωρες εκλογές μπορεί να το πετύχει" τονίζει ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής στρατηγικής στην αγορά συναλλάγματος στην Bank of America Merrill Lynch.

Το France 24 από την πλευρά του αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Αν. Σαμαρά απέτυχε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη από 200 βουλευτές για να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο.

Υψηλοί είναι και οι τόνοι στην Handelsblatt«Το φάντασμα της χρεοκοπίας πάνω από την Αθήνα» λέει στο πρωτοσέλιδο της ιστοσελίδας της το πρωί της Τετάρτης, γράφοντας αμέσως πως «η κρίση επέστρεψε, και ίσως με ακόμη χειρότερες συνέπειες από ό,τι την πρώτη φορά». Εξετάζοντας το ενδεχόμενο εκλογών, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις. Παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματος, γράφει ότι αυτές είναι «ένα παιχνίδι με τη φωτιά που μπορεί να καταλήξει στο να χρειαστεί οι Έλληνες να εγκαταλείψουν το ευρώ».

hnd

Για πιθανότητα «ελληνικής τραγωδίας» σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές κάνει λόγο η Deutsche Welle, επικαλούμενη σχόλια οικονομικών αναλυτών σε διεθνή μέσα ενημέρωσης και πρακτορεία. Το γερμανικό δίκτυο σχολιάζει την αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να κερδίσει μεγαλύτερο μέρος ανεξάρτητων βουλευτών στην υπερψήφιση του Σταύρου Δήμα και προσθέτει, ότι, εάν η εκλογή του δεν επιτευχθεί, έστω στην τρίτη ψηφοφορία, «θα μπορούσαν να υπάρξουν μοιραίες, αρνητικές εξελίξεις για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας».

dw

«Το γεγονός ότι η υποψηφιότητα Σταύρου Δήμα συγκέντρωσε μόνο 160 θετικές ψήφους σημαίνει ότι θα γίνει και δεύτερη ψηφοφορία στις 23 Δεκεμβρίου» γράφει η εφημερίδα The West Australian και προσθέτει: «Ουσιαστικά σημαίνει πως το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών είναι πιο κοντά και αυτό έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τις διεθνείς αγορές».

Το αποτέλεσμα αναζωπυρώνει και το ενδεχόμενο μιας ευρωπαϊκής κρίσης τονίζει και η βρετανική εφημερίδα Times.

times

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:03 - 18 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.