ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας στο Reuters: Δεσμεύομαι να διατηρήσω την Ελλάδα στο ευρώ

18:34 - 18 Δεκ 2014 | Πολιτική
Τσίπρας στο Reuters: Δεσμεύομαι να διατηρήσω την Ελλάδα στο ευρώ
Να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ, δεσμεύτηκε σε συνέντευξή του στο Reuters, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ταυτόχρονα επανέλαβε τη θέση του ότι εάν το κόμμα του εκλεγεί θα ακυρώσει τις πολιτικές λιτότητας που συμφωνήθηκαν από την τρέχουσα κυβέρνηση και θα διαπραγματευτεί την ελάφρυνση του χρέους με τους διεθνείς πιστωτές, χωρίς να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

«Αναφορικά με το χρέος και τη σύμβαση δανεισμού την οποία θα επαναδιαπραγματευθούμε: δεν έχουμε καμία πρόθεση να προχωρήσουμε σε μονομερείς κινήσεις, εκτός και αν μας αναγκάσουν να κάνουμε μονομερείς κινήσεις, αν και πιστεύω ότι κανένας δεν θα μας αναγκάσει να προχωρήσουμε σε μονομερείς κινήσεις διότι κανείς δεν θα ωφεληθεί από μια τέτοια εξέλιξη, στην καρδιά της Ευρώπης», τόνισε.


Από τη διαγραφή του χρέους εξαίρεσε τα δάνεια του ΔΝΤ που όπως είπε πρέπει να πληρωθούν. «Διαπραγμάτευση σημαίνει ότι θέλουμε μια συμφωνημένη λύση», δήλωσε στο Reuters, προσθέτοντας ότι αναμένει «σκληρή» στάση από τους Ευρωπαίους ηγέτες αρχικά.


Επίσης απέκλεισε τη συνεργασία με τα συντηρητικά κεντρό-αριστερά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές, δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση μετά από τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών.


 «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές εάν αυτές προκηρυχθούν, έχει από καιρό δηλώσει ότι θα ακυρώσει το πρόγραμμα διάσωσης της τρόικας και θα απαιτήσει ελάφρυνση του χρέους εάν έλθει στην εξουσία, αλλά πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ξεκάθαρα τα σχέδια του κόμματός του για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους», σχολίασε το Reuters.

Μονόδρομος η ευρεία εκλογική νίκη

Εν τω μεταξύ μιλώντας στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας  του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι σε περίπτωση εκλογών, η νίκη για το κόμμα είναι μονόδρομος και όπως είπε όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, από την εκλογική διδιακσία,τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δυνατότητα να τα καταφέρει να υλοποιήσει το πρόγραμμά του.

Στην περίπτωση δε που δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως τόνισε κάποιοι θα τον  περιμένουν στη γωνία για να τον εμποδίσουν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις για τη χώρα.


Μάλιστα υπογράμμισε ότι ο μόνος δρόμος της επιτυχίας είναι ο δρόμος της αυτοδυναμίας στη Βουλή και αυτός ο δρόμος, όπως είπε, περνάει από τρεις προϋποθέσεις: την καταπολέμηση του φόβου, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του λαού και την διεύρυνση των συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο κ. Τσίπρας αποτιμώντας τις εξελίξεις της πρώτης φάσης των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας αποτελεί ένα θετικό βήμα, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται.


Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε, ότι μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, θα εντείνει από καλύτερη θέση την προσπάθειά του να σπάσει το κλίμα του φόβου, να πείσει ότι η δημοκρατία δεν είναι απειλή, αλλά διέξοδος.


Στόχος μας, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι να μετατρέψουμε την προοπτική της εκλογικής μας νίκης από ελπίδα για την Ελλάδα, σε προσδοκία για όλη την Ευρώπη.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:19 - 18 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.