ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πακέτο Γιούνκερ σηματοδοτεί τη στροφή της Ευρώπης στην ανάπτυξη, είπε ο Αντ. Σαμαράς

10:08 - 19 Δεκ 2014 | Πολιτική
Το πακέτο Γιούνκερ σηματοδοτεί τη στροφή της Ευρώπης στην ανάπτυξη, είπε ο Αντ. Σαμαράς
Το πακέτο Γιούνκερ δείχνει την στροφή της Ευρώπης από μία περίοδο ύφεσης προς την ανάπτυξη, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έπειτα από το τέλος της Συνόδου, τονίζοντας ότι σηματοδοτεί την μετάβαση σε μία νέα περίοδο για τη Ε.Ε. όπου η ανάπτυξη θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Το πακέτο Γιούνκερ είναι φιλόδοξο και άμεσα υλοποιήσιμο και όλοι το χαιρετίσαμε ως ένα πακέτο με πολιτικό συμβολισμό και ως πρωτοβουλία που δείχνει την στροφή της Ευρώπης από μία περίοδο ύφεσης προς την ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η Σύνοδος ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα και ότι όλοι έχουν έχουν ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη χώρα.

Μάλιστα, αναφερόμενος στο πακέτο Γιούνκερ, τόνισε ότι από τον Μάρτη θα αρχίσει η υλοποίησή του, όμως όπως υπογράμμισε από τον Ιανουάριο θα αρχίσουν να δίνονται χρήματα σε έτοιμα σχέδια.

«Στην Ελλάδα στόχος είναι ο εντοπισμός ώριμων μεγάλων έργων δημόσιων και ιδιωτικών. Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες τρεις χώρες που έστειλε λίστα με τέτοια έργα. Είναι σημαντικό ότι τα χρήματα δεν θα προέλθουν από τα διαρθρωτικά ταμεία ή το ταμείο συνοχής» είπε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι το τρίπτυχο δημοσιονομική προσαρμογή διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις δεν είναι το σωστό τρίγωνο χωρίς το τρίτο σκέλος, την ανάπτυξη δηλαδή καθώς, όπως είπε, δεν θα ήταν σωστή η πολιτική και δεν θα ήταν ανταγωνιστική η Ευρώπη στο μέλλον.

«Το πακέτο Γιούνκερ σηματοδοτεί επίσης την προστιθέμενη αξία του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα σε τομείς που δεν θα μπορούσε και δεν θα τολμούσε να επενδύσει. Εν αντιθέσει με τα ΕΣΠΑ μιλάμε για δάνεια και για ανάληψη ρίσκου από την Ε.Ε. για δάνεια που διαφορετικά δεν θα δίνονταν» είπε ο κ. Σαμαράς.

«Το τελευταίο διάστημα έχει υπολογιστεί ότι από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί 430 δισ οι επενδύσεις έχει περιοριστεί η δημιουργία θέσεων εργασίας. Έχει μειωθεί η ανταγωνιστικότητα και τα πλεονεκτήματα έναντι ΗΠΑ και Κίνας έχουν εν πολλοίς εξατμιστεί. Είχαν μείνει πίσω σημαντικές υποδομές όπως τα δίκτυα, η έρευνα και η καινοτομία. Με το πακέτο Γιούνκερ προβλέπεται ταμείο στρατηγικών επενδύσεων που θα παρέχει εγγυήσεις και χρηματοδότηση για επενδύσεις. Θα είναι

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.