ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Guardian: Το 2015 θα μπορούσε τελικά να είναι το έτος κατά τις λιτότητας

12:32 - 22 Δεκ 2014 | Πολιτική
Guardian: Το 2015 θα μπορούσε τελικά να είναι το έτος κατά τις λιτότητας
Μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα "σκοτώσει" τη λιτότητα στην Ευρώπη, εκτιμά σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα.

"Ενας άλλος πόλεμος έχει ήδη αρχίσει στην Ευρώπη. Δεν διεξάγεται με όπλα και άρματα μάχης, αλλά μέσω των αγορών και των αποφάσεων της ΕΕ. Η ρημαγμένη από τη λιτότητα Ελλάδα πιθανότατα να έχει σύντομα εκλογές που θα μπορούσαν να φέρουν στην εξουσία μια κυβέρνηση που απορρίπτει την λιτότητα. Είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά στα έξι χρόνια κρίσης που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers", σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Στη συνέχεια ο Guardian κάνει μια αναφορά στα οικονομικά δεδομένα στην Ελλάδα και στην άνοδο της Χρυσής Αυγής η οποία όπως λέει κάνει τα υπόλοιπα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης να μοιάζουν "φιλελεύθερα".

"Θέλει ένα ευρωπαϊκό New Deal"

Μετά από χρόνια λιτότητας συνεχίζει ο Guardian, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει στους Έλληνες ελπίδα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι έχει μετατοπιστεί από την αρχική του θέση για άμεση διαγραφή του χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει η αποπληρωμή του χρέους να έρθει μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, και όχι από τις περικοπές του προϋπολογισμού. 

Σε συμμαχία με τις δυνάμεις που είναι κατά της λιτότητας, όπως το Podemos της Ισπανίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει η ΕΕ να εγκαταλείψει τις εξοντωτικές πολιτικές λιτότητας υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης. Στη συνέχεια αφού κάνει μια αναφορά στον βίο και την πολιτεία του προέδρους της Κομισιόν κυρίου Γιούνκερ η εφημερίδα αναφέρει ότι πως υπάρχουν φήμες ότι, αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα μπορούσε να στερηθεί της συνολικής χρηματοδότησης της ΕΕ. Ο Guardian καταλήγει γράφοντας ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να δώσει ώθηση και σε άλλες δυνάμεις της Ευρώπης που είναι κατά της λιτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Είναι πολύ πιθανό το Podemos να πάρει την εξουσία στην Ισπανία αργότερα μέσα στο 2015 ενώ θα έχει και σημαντική άνοδο η Αριστερά στην Γερμανία.

Ως βρετανική εφημερίδα, ο Guardian αναφέρεται και στην Βρετανία λέγοντας ότι μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσει μέσα στο Εργατικό κόμμα εκείνη την πτέρυγα που θέλει μια πραγματική εναλλακτική λύση κόντρα στη λιτότητα.

Το 2015 θα μπορούσε τελικά να είναι το έτος κατά τις λιτότητας, καταλήγει ο Guardian. "Είναι ένα παιχνίδι υψηλού ρίσκου στο οποίο παίζεται το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων".

Τελευταία τροποποίηση στις 12:43 - 22 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.