ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις υποκλοπές

23:32 - 22 Νοε 2006 | Πολιτική
Οι υποκλοπές έγιναν μέσω των ψηφιακών κέντρων της Vodafone, με τη συνδρομή ανθρώπων, πιθανότατα, υπαλλήλων της Vodafone, αναφέρει μεταξύ άλλων το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σχετικά με το ζήτημα των υποκλοπών, το οποίο δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το πόρισμα, δεν μπορεί να αποκλεισθεί η συνυπευθυνότητα της Ericsson καθώς «η μητρική Ericsson δεν μπορεί να μη γνωρίζει ποιοι έχουν αυτή τη δυνατότητα να δημιουργήσουν» το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για τις υποκλοπές.

Το πόρισμα υπογράφουν ο πρόεδρος της επιτροπής Αν.Καραμάριος, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Απ.Σταύρου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Β.Μαγγίνας. Οπως αναφέρει, οι τηλεφωνικές υποκλοπές εστιάστηκαν κυρίως στα τηλέφωνα του κ. πρωθυπουργού και ορισμένων υπουργών. Ωστόσο, «δεν μπορεί να εξακριβωθεί με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία» ο σκοπός των παρακολουθήσεων.

Το πόρισμα θα διαβιβαστεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές προκειμένου «να εντοπίσει τους υπαίτιους και δράστες των εν λόγω εγκληματικών ενεργειών και τις ποινικές ευθύνες εκείνων που έχουν εμπλοκή στην όλη υπόθεση των υποκλοπών, μέσα από τα ψηφιακά κέντρα της εταιρίας Vodafone ή και με τη συνεργασία υπαλλήλων της Ericsson ή οιωνδήποτε άλλων τρίτων προσώπων».

Επισημαίνεται επίσης ότι η «εμπλοκή ενδεχομένως και άλλων τρίτων προσώπων, είτε από τη χώρα μας, είτε και άλλων χωρών, γεγονός που δεν μπορεί να αποκλεισθεί, δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθεί, πέραν εκείνων των περιπτώσεων νόμιμης συνακρόασης που έγιναν πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, προκειμένου να διασφαλισθεί η ασφάλεια τέλεσής τους».

Βουλευτές της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν για τη μη κλήση εκπροσώπων της οικογένειας Τσαλικίδη και του πρώην αρχηγού της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Στ. Σύρρου. Παράλληλα, εξέφρασαν την άποψη ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή δεν έπρεπε να εκδώσει πόρισμα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της ΑΔΑΕ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.