ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε διαζύγιο οδηγείται ο διαφαινόμενος γάμος ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ;

17:39 - 31 Δεκ 2014 | Πολιτική
Σε διαζύγιο οδηγείται ο διαφαινόμενος γάμος ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ;
Σε διαζύγιο ακόμα και πριν το γάμο οδηγείται, εκτός απροόπτου, η πολυσυζητημένη εκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ. Ενώ μέχρι τώρα θεωρείτο σχεδόν βέβαιο ότι η συνεργασία έχει κλείσει, τα δεδομένα τις τελευταίες ημέρες άλλαξαν.

Αφορμή σύμφωνα με πληροφορίες, από την Αγίου Κωνσταντίνου, η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να διαμηνύσει από τον Κεραμεικό ουσιαστικά πως το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι,αυτό της Θεσσαλονίκης, χωρίς να έχει διάθεση διαπραγμάτευσης για οτιδήποτε, σε συνδυασμό και με τους περιορισμούς που έθεσε για στους συνεργαζόμενους στα ψηφοδέλτια, που σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ «υπονομεύουν την αρχική συμφωνία».


Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς την Τετάρτη στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, όπου εκφράστηκε η έντονη δυσφορία για την αλλαγή στάσης του κ. Τσίπρα, αμέσως μάλιστα μετά την προεδρική εκλογή στη Βουλή, όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ καταψήφισαν το Σταύρο Δήμα.


Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει το διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο, ωστόσο όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, τα μέλη των δυο οργάνων επανέλαβαν ότι οι προγραμματικές συμφωνίες και η κατοχύρωση της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας του κόμματος αποτελούν προϋπόθεση για όποια εκλογική τακτική επιλεγεί.


Αξίζει να σημειωθεί πως η ΔΗΜΑΡ είχε αποστείλει στην Κουμουνδούρου 14 σημεία πάνω στα οποία θα γινόταν η συζήτηση και θα έμπαινε το πολιτικό πλαίσιο της συμπόρευσής τους.


Σε μια πρώτη αντίδραση στην έντονη φημολογία, ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Πανούσης, να μην κατέβει στις εκλογές η Δημοκρατική Αριστερά αλλά να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική της κυβερνώσας αριστεράς.


«Η θέση μου είναι, η Δημοκρατική Αριστερά να μην κατέβει στις εκλογές, να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική της κυβερνώσας αριστεράς, να ανασυγκροτηθεί κι, όταν με το καλό βγουν τα αποτελέσματα και οδηγηθούμε σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, να δει πώς θα κινηθεί στο νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί. Εκτιμώ ότι δεν πρέπει ούτε να κατέβει αυτόνομα, ούτε όμως και να απορροφηθεί....» δήλωσε μετά τις πληροφορίες για ναυάγιο στο σχέδιο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ.


Ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος, πρόσθεσε δε ότι «αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πετύχει - πέρα των ποσοστών - να απορροφήσει και την ανανεωτική αριστερά και την κεντροαριστερά και τη ριζοσπαστική αριστερά... Η συμμαχία που σχεδίαζαν να κάνουν (σσ: ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ) - εγώ ήμουν αντίθετος εξ' αρχής - και το 0,5% να επιβάλει τους όρους του στο 35%... Δεν μπορούσε να γίνει (σσ: μια τέτοια συμμαχία) και σωστά δεν γίνεται...» είπε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.