ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετά την εορταστική «ανακωχή» ξεκινά η προεκλογική μάχη

00:20 - 02 Ιαν 2015 | Πολιτική
Μετά την εορταστική «ανακωχή» ξεκινά η προεκλογική μάχη
Τα «μαχαίρια τους ακονίζουν» τα κομματικά επιτελεία ώστε να βρεθούν σε θέσεις μάχης μετά την παρέλευση της εορταστικής περιόδου. Ο προεκλογικός χρόνος είναι σύντομος και η στρατηγική κάθε πλευράς αναμένεται να ξεδιπλωθεί άμεσα τις επόμενες ημέρες.

Από την Ν.Δ. αναμένεται να σηκωθούν οι τόνοι ώστε να καταστεί σαφές το δίλημμα «σταθερότητα ή αστάθεια» στους πολίτες. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα να πτωχεύσει τη χώρα, το οποίο μέχρι χθες βράδυ έκρυβε πολύ καλά ο κ. Τσίπρας. Τη δεσμευτική για όλους τους απόφαση του συνεδρίου του δηλαδή, να μην πληρώσει τόκους και χρεολυσία.

 

Δηλαδή επίσημη στάση πληρωμών και χρεοκοπία. Είναι το πιο επίσημο πρόγραμμα φτώχειας που παρακολουθεί ποτέ προεκλογικά ο ελληνικός λαός, είναι απίστευτο», ήταν η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά στις δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Τόλιου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει στάση πληρωμών και δημοψήφισμα.

 

Στο πλαίσιο αυτό με στοχευμένες περιοδείες και με επίκεντρο το πρόσωπο του Πρωθυπουργού  θα εξελιχθεί η προεκλογική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας καθώς στη Συγγρού θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός αποτελεί το ισχυρό χαρτί της Παράταξης.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός διατηρεί ακόμα αποθέματα δημοφιλίας και μπορεί να ανεβάσει έτσι τα ποσοστά συσπείρωσης της κυβερνώσας παράταξης, που παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο.

 

Στον αντίποδα στο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να χαράξουν την κεντρική τους γραμμή αλλά και να διαχειριστούν τις εντυπώσεις από το μέχρι στιγμής ναυάγιο της εκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ (πριν καν αυτή αρχίσει), αλλά και από τις δηλώσεις στελεχών που δημιούργησαν κλίμα αμφισβήτησης της φιλοευρωπαϊκής πορείας του κόμματος.

 

Σε σχέση με τις συνεργασίες στέλνουν ένα μήνυμα ότι όσοι συμπορευτούν θα πρέπει να προσυπογράψουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αλλά και τη στρατηγική των μεταρρυθμίσεων που θα εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας. Επίσης τονίζουν ότι όσοι πάνε στο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ριχτούν στη μάχη του σταυρού καθώς περιθώρια γα επιλεκτικές συμπεριφορές δεν υπάρχουν. Παράλληλα από την Αξιωματική αντιπολίτευση θα προσπαθήσουν να προτάξουν την ανάγκη να μπει τέρμα στη λιτότητα. Στην προσπάθειά τους αυτή σύμμαχος της Κουμουνδούρου θα είναι δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου (Spiegel, FT, Bloomberg) που τονίζουν το αδιέξοδο της ακολουθούμενης πολιτικής.

 

Επιπλέον με δηλώσεις τους κορυφαία στελέχη αλλά και με τη συνολική στάση τους θα θελήσουν να διασκεδάσουν εντυπώσεις από τις δηλώσεις στελεχών που δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας στις αγορές και στους ψηφοόρους του μεσαίου χώρου.

 

Νέα δεδομένα στην κεντροαριστερά

 

Κομβικό ζήτημα για τις ισορροπίες στα «αριστερά του κέντρου» θα είναι  η κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς, το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού την Παρασκευή θα δηλωθεί στον Άρειο Πάγο και το Σάββατο θα παρουσιαστεί επίσημα.

 

Αναμφισβήτητα μετά τις ανακοινώσεις Παπανδρέου θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο κόμμα με αποχωρήσεις στελεχών, αλλά και με ριπές κριτικής ένθεν κακείθεν.

 

Στο πλαίσιο αυτό εγχώριοι και ξένοι παράγοντες περιμένουν τις δημοσκοπήσεις ώστε να δουν εάν η τάση που υπήρχε μέχρι στιγμής για σταθερό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει κι αν η διαφορά με τη ΝΔ μειώνεται.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 00:20 - 02 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.