ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΗΜΑΡ: Αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές και ανοιχτή για μετεκλογικές συνεργασίες

14:31 - 03 Ιαν 2015 | Πολιτική
ΔΗΜΑΡ: Αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές και ανοιχτή για μετεκλογικές συνεργασίες
Την αυτόνομη κάθοδο της Δημοκρατικής Αριστεράς στις εκλογές εισηγήθηκε ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής και του Διαρκούς Συνεδρίου.

Ο πρόεδρος του κόμματος, μετά την αποτυχία επίτευξης προεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η ΔΗΜΑΡ, αν είναι παρούσα στην επόμενη Βουλή, δεν θα αρνηθεί  την κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ για μια προοδευτική διακυβέρνηση με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Σημείωσε δε πως με τη ΔΗΜΑΡ την επόμενη μέρα, «η προοδευτική διακυβέρνηση θα αποφύγει κακοτοπιές μονομερών ενεργειών».

 
«Εμείς δεν είμαστε ένα κόμμα που γυρίζει την πλάτη στις αναγκαίες συναινέσεις. Το δείξαμε το 2012 όταν συμμετείχαμε στην κυβέρνηση με δυνάμεις που έχουμε μεγάλες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές για να διασφαλίσουμε την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά επιχειρώντας παράλληλα να εξηγήσει και τους λόγους που αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό λέγοντας: «Είπαμε, αποχωρώντας από την κυβέρνηση, η συναίνεση δεν μπορεί να συνίσταται στην αποδοχή μιας βαθιά συντηρητικής πολιτικής διακυβέρνησης, που ούτε κοινωνικά δίκαιη ήταν αλλά ούτε και οικονομικά αποτελεσματική».


Τόνισε δε πως «με τη ΔΗΜΑΡ και τους συμμάχους της παρόντες την επόμενη μέρα, η προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να είναι μία πρόταση εξουσίας σταθερή, που θα αποφύγει κακοτοπιές μονομερών ενεργειών, ερασιτεχνισμούς που πηγάζουν από ξεπερασμένα στερεότυπα,  ενέργειες υψηλού ρίσκου και χαμηλής οικονομικής απόδοσης».

 
Αναφορικά με την αποτυχία συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινήσαμε ένα διάλογο στο οποίο διαπιστώθηκαν συμπτώσεις αλλά και διαφορές, που ήθελαν περισσότερες επεξεργασίες και προσπάθεια. Έγινε προσπάθεια άμεσης συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και εξέταση της περίπτωσης εκλογικής συνεργασίας».


Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε αναλυτικά στους λόγους για τους οποίους χάλασε η συνεννόηση με την Κουμουνδούρου. «Οι όροι που θέταμε ήταν η κοινή εκλογική-προγραμματική διακήρυξη και η διασφάλιση της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας της ΔΗΜΑΡ», είπε.


«Τελικά δεν υπήρξε συμφωνία διότι μας ζητήθηκε επί της ουσίας η ατομική προσχώρηση στο ΣΥΡΙΖΑ και η απόλυτη αποδοχή του προγράμματός του», σημείωσε, για να συμπληρώσει με εμφανές ειρωνικό ύφος πως «δεν αναφέρομαι βεβαίως στις τοποθετήσεις σημαντικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούσε ότι στελέχη της ΔΗΜΑΡ έπρεπε να κάνουν δημόσια αυτοκριτική για το παρελθόν τους. Δεν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία μας για μια τέτοιου είδους συνεργασία».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.