ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΗΜ.ΑΡ: Σε πορεία διάλυσης η «κυβερνώσα Αριστερά»

15:21 - 05 Ιαν 2015 | Πολιτική
ΔΗΜ.ΑΡ: Σε πορεία διάλυσης η «κυβερνώσα Αριστερά»
Μετά από δυόμιση χρόνια συνεχούς πορείας προς τη φθορά, η ΔΗΜ.ΑΡ φαίνεται πως υποκύπτει στις ανυπέρβλητες εσωτερικές της αντιφάσεις και τις ανεδαφικές εμμονές της ηγεσίας της και διαλύεται εν κινήσει προς τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος, αποφασίστηκε η κοινή εκλογική κάθοδος με το οικολογικό σχήμα «Πράσινοι – Αλληλεγγύη» (αποχώρησαν από τους Οικολόγους υπό τον Ν. Χρυσόγελο) υπό τον όρο ότι η συνεργασία θα αποτυπώνεται και στον τίτλο του ψηφοδελτίου και με το όνομα της ΔΗΜ.ΑΡ να είναι δεύτερο στην «μαρκίζα»....


Στην διάρκεια των εργασιών, οι πρώην βουλευτές Γιάννης Πανούσης (πληροφορίες εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να τον αξιοποιεί μετεκλογικά), Γιώργος Κυρίτσης, Θωμάς Ψύρρας και Μαρία Ρεπούση ανακοίνωσαν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι στις προσεχείς κάλπες.

Αλλά και ο βουλευτής και πρώην γραμματέας της Κ.Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, στη γραμμή του Γιάννη Πανούση πρότεινε η ΔΗΜ.ΑΡ να μην κατέβει στις εκλογές και να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική της κυβερνώσας Αριστεράς, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει χρόνος για την ανασύνταξή της.


Η βουλευτής Ασημίνα Ξηροτύρη, η οποία τους προηγούμενους μήνες υπερασπίστηκε σταθερά τη σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και είχε επίσης δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφια, δημοσιοποίησε το μεσημέρι της Δευτέρας, την παραίτησή της από το κόμμα, αδυνατώντας, όπως σημειώνει, να αναγνωρίσει τη ΔΗΜ.ΑΡ και την απόφασή της για κοινή κάθοδο με το σχήμα των Πράσινων.  Η κ. Ξηροτύρη, η οποία δεν αποκλείεται να περιληφθεί την ύστατη ώρα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή παραίτησης: «Οι εκλογές φαίνεται να δίνουν προβάδισμα σε μία κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα κληθεί να υλοποιήσει την επιθυμία και ανάγκη του λαού για μια αριστερή διακυβέρνηση. Στη πραγματικότητα λοιπόν μίας «Κυβερνώσας Αριστεράς», η ΔΗΜ.ΑΡ είχα την πεποίθηση και την αισιοδοξία ότι έπρεπε και μπορούσε να συμβάλλει με το προοδευτικό προγραμματικό της οπλοστάσιο, τα αξιόμαχα στελέχη της και την πολύτιμη κοινοβουλευτική μας εμπειρία, συνέπεια και έργο. Φοβάμαι όμως ότι δεν το προσπάθησε.
Η θέση μου όμως παραμένει ότι στο κλίμα αβεβαιότητας και καταστροφολογίας που συντηρεί η κυβέρνηση, το ζητούμενο για τη χώρα και τους πολίτες είναι να πιστέψουν ότι πράγματι υπάρχει ελπίδα για αλλαγή και ότι σήμερα αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα από την Αριστερά και την ευρύτερη συμμαχία των δυνάμεών της, και βέβαια της ΔΗΜ.ΑΡ.
Τελικά, η σύγκλιση αυτή δεν μετουσιώθηκε προς μεγάλη μου έκπληξη και απογοήτευση σε προγραμματική συμφωνία. Παράλληλα, μετά και τις τελευταίες επιλογές του κόμματος για αυτόνομη κ.λπ. κάθοδο, κατέληξα ότι δεν μπορώ να συμβάλλω, γιατί στις δύσκολες και με οξύτατη πόλωση συνθήκες, αυτές δεν προσθέτουν δυνάμεις στον κοινό στόχο της προοδευτικής διακυβέρνησης και ανάκαμψης της χώρας, και έτσι επέλεξα να μην βάλω υποψηφιότητα σε αυτό το σχήμα της ΔΗΜ.ΑΡ».

 

Γ. Χατζηδημητρίου

Τελευταία τροποποίηση στις 15:28 - 05 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.