ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg για ΣΥΡΙΖΑ: Αλλάζει στάση στην εξωτερική πολιτική, όσο "οσμίζεται εξουσία"

11:45 - 15 Ιαν 2015 | Πολιτική
Bloomberg για ΣΥΡΙΖΑ: Αλλάζει στάση στην εξωτερική πολιτική, όσο "οσμίζεται εξουσία"
Ο ΣΥΡΙΖΑ θυσιάζει πολλές από τις επαναστατικές του θέσεις για πετύχει καλύτερους όρους στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, σχολιάζει το Bloomberg.

Σε νέο του δημοσίευμα με τίτλο "Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μασάζ στους στόχους εξωτερικής πολιτικής καθώς οσμίζεται την εξουσία”, σχολιάζει τις αλλαγές που διαπιστώνει στις θέσεις του κόμματος στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα αναφέρει "Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στην εξουσία, υιοθετεί μια πιο mainstream στάση όσον αφορά την εξωτερική πολιτική. Παλαιότερα το κόμμα είχε ταχθεί υπερ της εξόδου της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την απομάκρυνση του αμερικανικού στόλου από την Κρήτη", προσθέτοντας ότι ακόμα και η δέσμευσή του να αναστρέψει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Ρωσία τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση.

Αυτό θα είναι και το πρώτο τεστ του ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλθει στην εξουσία, τονίζει το διεθνές πρακτορείο.

syriza bloomberg

Ο Κώστας Ήσυχος, υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική, σε ερώτηση του Bloomberg, εάν θα επιδιώξει να μπλοκάρει την επιβολή κυρώσεων δήλωσε ότι "μια τέτοια συζήτηση είναι πολύ νωρίς για να γίνει. Αυτό που είναι αναμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα που βρίσκεται σε βαθιά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση με πολύ υψηλή ανεργία, δέχτηκε άλλο ένα πλήγμα από τις κυρώσεις αυτές".

Η Μόσχα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικό εταίρος της Ελλάδας και η υποτίμηση του ρουβλίου σε συνδυασμό με τις οικονομικές συνθήκες στην Ρωσία ανέκοψαν το κύμα Ρώσων τουριστών που παραδοσιακά επιλέγουν την χώρα μας για διακοπές, καταφέροντας πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό, σχολιάζει το Bloomberg και συμπληρώνει πως στο συγκεκριμένο ζήτημα διαπιστώνει μεγάλη στροφή στις δηλώσεις του Κώστα Ήσυχου. «Σε δηλώσεις του την 1η Σεπτεμβρίου χαρακτήρισε τις κυρώσεις ως παράδειγμα της «νεο-αποικιακής βουλιμίας» της ΕΕ ενώ είχε κατηγορήσει την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Ουκρανίας ότι ανέχεται «νεοναζί βδελύγματα». Σε τηλεφωνική συνέντευξη στις 7 Ιανουαρίου όμως, ο κ. Ήσυχος ρωτήθηκε εάν μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρούσε σε μονομερές μπλόκο της παράτασης των κυρώσεων και απάντησε πως «είναι πολύ πρώιμο να πούμε κάτι τέτοιο». Αυτό που δεν αμφισβητείται, δήλωσε, είναι πως η Ελλάδα «βρίσκεται σε βαθιά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση και με ακραία υψηλή ανεργία και υπέστη ένα ακόμη πλήγμα από αυτές τις κυρώσεις».

Ένας άλλος τομέας που φαίνεται να κάνει στροφή ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο είναι και το μεταναστευτικό. Σχολιάζοντας την επίθεση των τζιχαντιστών στο γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo, ο Δ. Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του κόμματος, δήλωσε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση με υποχρεώσεις και δικαιώματα".

"Οι ηγέτες του κόμματος τώρα αφήνουν πίσω τις ρητορείες και τις κόκκινες γραμμές. Πραγματοποιούν μια στροφή που έχει ήδη συντελεστεί στην στάση του για την οικονομία, όταν ο Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε τη δέσμευσή του δημοσιονομική σύνεση. Έκτοτε οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν μειωθεί και το ενδεχόμενο Grexit έχει υποχωρήσει" συμπεραίνει το Bloomberg.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:12 - 15 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.