ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσο κοστίζουν τα Λευκά ψηφοδέλτια;

22:00 - 16 Ιαν 2015 | Πολιτική
Πόσο κοστίζουν τα Λευκά ψηφοδέλτια;
Εκτός από τις εκλογικές δαπάνες και τα γενικότερα έξοδα του υπουργείου Εσωτερικών που πλησιάζουν πλέον προς τα 50 εκ. ευρώ ο… κούκος αηδόνι θα μας στοιχίσουν και τα λευκά ψηφοδέλτια.

 

Για τις ανάγκες των εκλογέων οι αρμόδιες υπηρεσίες παρήγγειλαν με απευθείας ανάθεση (σ.σ: άνετα θα χαρακτηρίζαμε αυτές τις κάλπες, «εκλογές της απευθείας ανάθεσης») 45.000 δεσμίδες χαρτιού ψηφοδελτίων, λευκής απόχρωσης των πεντακοσίων. Για 22,5 εκατομμύρια λευκά ψηφοδέλτια, στην τιμή του 1,19 ευρώ το κιλό θα πληρώσουμε 1.452.356, 33 ευρώ, ενώ, αν χρειαστεί το υπουργείο θα παραγγείλει άλλες 9.000 δεσμίδες.

 

Με την ευκαιρία να πούμε πως ένας από τους δημοφιλέστερους αστικούς μύθους του διαδικτύου, είναι ότι εάν πάνω από το 50% των πολιτών έριχνε στην κάλπη λευκό, τότε στην περίπτωση αυτή οι εκλογές θα ήσαν άκυρες. Αυτό δεν ισχύει. Κανονικά, η λευκή ψήφος θα έπρεπε να θεωρείται έγκυρη και αυτό γιατί αποτελεί πολιτική επιλογή και συνιστά αποδοκιμασία σύσσωμου του πολιτικού συστήματος. Στη θέση αυτή είχε καταλήξει το Εκλογοδικείο το 2005 θεωρώντας ότι η λευκή ψήφος είναι συνταγματική επιταγή.


Για να το ανατρέψει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, έβαλε στον νόμο 3434/2006 πρόβλεψη σύμφωνα με την οποίαν «κατά την κατανομή των εδρών, καθώς και για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα». Συνεπώς είναι άκυρα και η μόνη προσφορά τους, αν μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοια, είναι ότι σε συνδυασμό με την αποχή, ευνοούν το πρώτο κόμμα (και αναλογικά και τα υπόλοιπα) να ανεβάζει τα ποσοστά του, αν και ψηφίζουν λιγότεροι πολίτες!..

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Τελευταία τροποποίηση στις 18:26 - 16 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.