ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψήφο αυτοδυναμίας για «λυμένα χέρια» ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας στο Αγρίνιο

23:24 - 17 Ιαν 2015 | Πολιτική
Ψήφο αυτοδυναμίας για «λυμένα χέρια» ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας στο Αγρίνιο
Ψήφο αυτοδυναμίας για μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, μίλώντας στο Αγρίνιο, αναφέροντας ότι «όσο μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, τόσο μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη θα έχει στην Ευρώπη, όσοι πιο πολλοί μας εμπιστεύονται μέσα στη χώρα μας, τόσο πιο πολύ σας λαμβάνουν υπ' όψιν έξω».

«Ζητάμε ψήφο αυτοδυναμίας για να έχουμε τα χέρια μας λυμένα στους δύσκολους χειρισμούς και να μη μπορεί κανείς να μας βάλει τρικλοποδιά από τα μέσα, δηλαδή από τις δυνάμεις του χθες, που χρεοκόπησαν τη χώρα και έχουν κάθε λόγο να μη θέλουν να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «είναι πολλοί αυτοί που περιμένουν στη γωνία του δρόμου, αδιαφορώντας πως αποσταθεροποιώντας τον ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύουν τη χώρα».

 

Στην συνέχεια, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας πως «αποσύρεται στο περιθώριο της πολιτικής ζωής κινδυνολογώντας αφόρητα».

«Τις τελευταίες μέρες ανασύρουν ό,τι απόθεμα κινδυνολογίας τους έχει απομείνει. Αλλά ο κόσμος δε τους πιστεύει πια. Γιατί τώρα γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κίνδυνος μόνο για την ολιγαρχία που λεηλάτησε το τόπο. Όχι για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας. Για τη μεσαία τάξη, για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, κίνδυνος είναι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Κίνδυνος είναι η συνέχεια του μνημονίου της καταστροφής».

 

Εξάλλου, δεσμεύθηκε πως θα εφαρμόσει το πρόγραμμα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το χρέος. «Δεν είναι στοιχείο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν το βάζουμε στη ζυγαριά με κανέναν».

 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τις θεσμικές δεσμεύσεις της χώρας από τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη, δηλαδή την υποχρέωση σε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους, σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν. «Δεν θα τηρήσουμε όμως τις πολιτικές δεσμεύσεις του κ. Σαμαρά στους δανειστές για ακόμα περισσότερη λιτότητα. Η λιτότητα, όμως, δεν είναι μέρος των ευρωπαϊκών συνθηκών. Αντίθετα, μέρος των συνθηκών είναι η δημοκρατία και η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας», συνέχισε.

 

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το χρέος ανέφερε ότι θα διαπραγματευτεί με αξιοπρέπεια και ασφάλεια, ενώ συμπλήρωσε: «Όσο το χρέος αυτό κινείται στο 177% του ΑΕΠ, όσο είναι μη βιώσιμο και η εξυπηρέτησή του δυσβάστακτη, τότε ούτε βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να υπάρξει, ούτε βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά ούτε και η δυνατότητα να δανειστούμε από τις αγορές».

 

«Δεν ζητάμε να μην πληρώσουμε. Διεκδικούμε, όμως, συνθήκες αποπληρωμής που δεν προκαλούν υφεσιακή ασφυξία στη χώρα και δεν εξωθούν το λαό μας στην απόγνωση και τη φτώχεια. Και επιπλέον δεν ζητάμε άλλα δάνεια. Γιατί δεν μπορούμε να προσθέτουμε διαρκώς νέο χρέος στο ήδη αβίωτο χρέος», σημείωσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.