ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαρδούβελης: Η Ελλάδα πρέπει να μπει στο πρόγραμμα της ΕΚΤ

13:31 - 22 Ιαν 2015 | Πολιτική
Χαρδούβελης: Η Ελλάδα πρέπει να μπει στο πρόγραμμα της ΕΚΤ
Την σαφή επιθυμία της Ελλάδας να συμμετάσχει σε ενδεχόμενη αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, εκδηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt». Ο κ. Χαρδούβελης επισημαίνει μάλιστα, ότι η Ελλάδα θα ήταν ο «ιδανικός αποδέκτης» για ένα τέτοιο πρόγραμμα και υπογραμμίζει ότι τυχόν αποκλεισμός σε αυτήν την χρονική συγκυρία δεν θα ήταν σωστός.

«Είμαστε η χώρα με τον υψηλότερο αποπληθωρισμό, το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους και με τα υψηλότερα εγχώρια επιτόκια», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει ότι «θεωρητικά είμαστε, από την άποψη του αποπληθωρισμού και του στόχου της ΕΚΤ για σταθερότητα των τιμών, ο ιδανικός αποδέκτης του προγράμματος».

 

Αναφερθείς στη συζήτηση περί πιθανής εξαίρεσης της Ελλάδας από το πρόγραμμα της ΕΚΤ, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να συσχετίζει τους νομισματικούς στόχους της με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Σχολιάζει ωστόσο ότι όποιος είναι ο πρωθυπουργός μετά τις εκλογές θα βρεθεί αντιμέτωπος με σημαντικούς περιορισμούς και θα πρέπει να δράσει άμεσα. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα διάσωσης των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ λήγει τον Φεβρουάριο και η νέα κυβέρνηση, ανεξαρτήτως εάν επικεφαλής της θα είναι ο σημερινός πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ή ο Α. Τσίπρας, θα πρέπει να ζητήσει μια παράταση, παρατηρεί μεταξύ άλλων.

 

Τονίζει πάντως χωρίς περιστροφές, ότι για τον ίδιο θα ήταν ευπρόσδεκτη μια παράταση από την τρόικα, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι θα υπάρχει νέα κυβέρνηση ως το τέλος του μήνα και αυτή θα αποφασίσει εάν θα ζητήσει παράταση.

 

Ερωτηθείς εξάλλου αναφορικά με τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στα επόμενα δύο χρόνια, ο κ. Χαρδούβελης δηλώνει ότι η πιθανότητα για κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.