ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι πρέπει να ξέρουμε για την ψηφοφορία

11:45 - 24 Ιαν 2015 | Πολιτική
Τι πρέπει να ξέρουμε για την ψηφοφορία
Περίπου 9.810.000 πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους καλούνται την Κυριακή στις κάλπες προκειμένου να ψηφίσουν ένα από τα 18 κόμματα και τους τέσσερις συνασπισμούς που συμμετέχουν σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00 το πρωί της Κυριακής 25 Ιανουαρίου και θα κλείσουν στις 19:00, το βράδυ.  

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:

  • Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (όσοι έχουν γεννηθεί το έτος 1996).
  •  Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
  • Δεν θα ψηφίσουν τελικά οι γεννηθέντες το 1997 στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.


Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες εκλογείς θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του Νομού που διαμένουν.


Μάθε που ψηφίζεις εδώ: www.ypes.gr


Όσοι δεν χρησιμοποιούν διαδίκτυο θα μπορούν να επικοινωνούν στον τηλεφωνικό αριθμό 213 -136- 1500. Η γραμμή θα λειτουργήσει έως την Παρασκευή από τις 9:00 έως 17:00, το Σάββατο από 9:00 έως 19:00 και την Κυριακή από 7:00 έως 19:00.


Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.


Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι τα γραφεία ταυτοτήτων των Αστυνομικών Υπηρεσιών θα λειτουργήσουν και πέραν του καθορισμένου ωραρίου τους. Συγκεκριμένα το Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015, θα λειτουργούν από τις 08.00 έως τις 18.00 και τη Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015 από τις 07.00 έως τις 19.00.


Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.


Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.


Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).


Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.


Πότε ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο

  • Σε περίπτωση αλλοίωσης του περιεχομένου του ψηφοδελτίου
  • Σε περίπτωση που σημειωθούν λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία σε οποιαδήποτε πλευρά του ψηφοδελτίου
  • Σε περίπτωση λευκού ψηφοδελτίου με διαγραφές, εγγραφές ή διορθώσεις, που καθιστούν αμφίβολο το περιεχόμενό του
  • Σε περίπτωση που λευκό ψηφοδέλτιο δεν έχει την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, την ημερομηνία της εκλογής και τη μονογραφή του οικείου δικαστικού αντιπροσώπου
  • Σε περίπτωση που ο φάκελος φέρει σημειωμένα στίγματα, σημεία ή λέξεις, τα οποία θα κριθούν σαν διακριτικά γνωρίσματα, που ολοφάνερα παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας και, συνεπώς επάγονται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου που περιέχει ο φάκελος.


Ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια βάζουμε:

  • σταυρό στις περιφέρειες με 1 έως 3 έδρες.
  • σταυρούς στις περιφέρειες με 4 έως 7 έδρες.
  • σταυρούς στις περιφέρειες με 8 έως 12 έδρες.
  • σταυρούς στις περιφέρειες με 13 και άνω έδρες.


Σημειώνεται ότι ακόμη και εάν δεν βάλουμε σταυρό το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.