ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θριαμβευτικό κλίμα στα διεθνή ΜΜΕ με έμφαση στην επόμενη ημέρα

21:14 - 25 Ιαν 2015 | Πολιτική
Θριαμβευτικό κλίμα στα διεθνή ΜΜΕ με έμφαση στην επόμενη ημέρα
Ενώ στην Ελλάδα τα exit poll δείχνουν σαρωτική νίκη ΣΥΡΙΖΑ και πιθανή αυτοδυναμία, το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ εστιάζεται στην Αθήνα και επικεντρώνεται στην αναμέτρηση μεταξύ του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Bloomberg

 

bloom

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα νίκησε το κόμμα του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, τη Νέα Δημοκρατία, στις ελληνικές εκλογές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll, αναφέρει το Bloomberg. Το πρακτορείο αναφέρει ότι η νίκη αυτή γινεται σε μια αντίδραση έπειτα από χρόνια περικοπών που επιβλήθηκαν από τους διεθνείς πιστωτές.

 

Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αρκετό για να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του και δίνει στον Τσίπρα μια "συντριπτική" εντολή να αντιμετωπίσει το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας. Η πρόκληση τώρα για τον Τσίπρα είναι να κρατήσει μια ισορροπία μεταξύ των προεκλογικών του υποσχέσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν μια διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, και να αποφύγει αυτό για το οποίο έχει επανειλλημένα προειδοποιήσει ο Αντώνης Σαμαράς, δηλαδή μια έξοδο από το ευρώ.

 

BBC

 

bbc

 

Τα exit polls δείχνουν ξεκάθαρη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που έχει εναντιωθεί στη λιτότητα, αναφέρει το BBC. «Δυο exit polls απεικονίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται έναντι του αντιπάλου του, της ΝΔ, με μια διαφορά της τάξεως των 12 ποσοστιαίων μονάδων. Ακόμη είναι θόλο το τοπίο σχετικά με το ενδεχόμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Την τρίτη θέση φαίνεται να διεκδικούν εξίσου το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής και το κεντρώο κόμμα «Ποτάμι». Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως θέλει να επαναδιαπραγματευτεί με τους διεθνείς δανειστές τη συμφωνία περί χρέους της Ελλάδας», προσθέτει.

 

Τelegraph

 

telegraph

 

«Τα πρώτα exit polls προαναγγέλλουν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό του ψήφου που θα κυμανθεί μεταξύ 35.5 - 39.5%. Ο συνδιεκδικητής, το συντηρητικό κόμμα της ΝΔ, φαίνεται να λαμβάνει ένα ποσοστό της τάξεως του 23-27%», λέει η βρετανική Τelegraph που καλύπτει τις ελληνικές εκλογές από την Αθήνα και ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

 

Repubblica

 

republicca

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, θριαμβεύει στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές, με ένα ποσοστό του ψήφου που θα κυμανθεί μεταξύ 35.5 - 39.5%, ενώ το συντηρητικό κόμμα της ΝΔ, φαίνεται να λαμβάνει ένα ποσοστό της τάξεως του 23-27%, γράφει η ιταλική Repubblica.

 

Την τρίτη θέση φαίνεται να διεκδικούν εξίσου το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής και το κεντροαριστερό κόμμα «Ποτάμι» με ένα ποσοστό του ψήφου που θα κυμανθεί μεταξύ 6.4 - 8%.

 

Πρόκειται για ένα ιστορικής σημασίας εκλογικό αποτέλεσμα για το ΣΥΡΙΖΑ. Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «σήμερα γράφουμε ιστορία και κατακτούμε ξανά τη δημοκρατία». Αν το αποτέλεσμα των exit polls επιβεβαιωθεί, η Ελλάδα θα γίνει το πρώτο κράτος-μέλος της ευρωζώνης που θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί με τους διεθνείς δανειστές τη συμφωνία περί χρέους της Ελλάδας», σχολιάζει η εφημερίδα.

 

Corriere della Sera

 

corriere

 

«Σαρώνει ο Τσίπρας», αναφέρει στην ανταπόκρισή της η ισπανική εφημερίδα Corriere della Sera, μεταδίδοντας και αυτή τα αποτελέσματα των exit poll.

 

Le Monde

 

lemonde

 

Για «μια διαφαινόμενη εμφατική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, με μια διαφορά με τη ΝΔ που ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για ένα θρίαμβο για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα», κάνει λόγο η γαλλική Le Monde.

 

Bild

 

bild

 

Ωστόσο, η γερμανική εφημερίδα Bild κάνει λόγο για «Ευρω-Φρίκη» στον τίτλο δημοσιεύματος της, σχετικά με τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών, όπως αυτά φαίνονται από τα exit poll.

 

«Νίκη για τους ριζοσπάστες του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα», γράφει στο κεντρικό θέμα για τις ελληνικές εκλογές και στη συνέχεια παραθέτει την εκτίμηση των αποτελεσμάτων, βάσει των exit polls.

 

«Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, ο Τσίπρας θα μπορούσε να γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας» αναφέρει η εφημερίδα.

 

«Η μετατόπιση προς τα αριστερά θα μπορούσε να σημάνει μια ριζική αλλαγή πορείας στην Ευρώπη, καθώς ο Τσίπρας θέλει να τελειώσει το σχέδιο λιτότητας και καλεί για την ελάφρυνση του χρέους», αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας.

 

Liberation

 

liberation

 

Για «μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ» κάνει λόγο η γαλλική Liberation, η οποία έχει πρώτο θέμα τις ελληνικές εκλογές στην ηλεκτρονική έκδοσή της.

 

«Οι Έλληνες ψηφίζουν σε μια διαδικασία που είναι σημαντική και για την υπόλοιπη Ευρώπη λέει η Liberation. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει αυτοδυναμία; Όλα παίζονται για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Χρειάζεται 36% για αυτοδυναμία και 12% των ψηφοφόρων να ψηφίσουν κόμματα που δεν θα μπουν στη Βουλή. Αν ο Σύριζα κερδίσει αυτοδυναμία θα πάρει μπόνους πενήντα έδρες και ο Τσίπρας θα ανακηρυχτεί αμέσως πρωθυπουργός» αναφέρει το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας. «Δυστυχώς η Χρυσή Αυγή παραμένει τρίτο κόμμα στην Ελλάδα με περίπου 16 έδρες στο κοινοβούλιο» προσθέτει η εφημερίδα.

 

Να σημειωθεί ότι το αυριανό πρωτοσέλιδο της γαλλικής καθημερινής εφημερίδας «Liberation» θα κυκλοφορήσει με τον Αλέξη Τσίπρα στο πρωτοσέλιδό της, χαρακτηρίζοντάς τον ως «το νέο πρόσωπο της Ευρώπης».

 

liberation

 

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, η οποία έχει υποστηρίξει πολλές φορές πως ο ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015, δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2011, καθώς πλέον πρόκειται για ένα κεντρώο κόμμα, «η μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει νέες προοπτικές για την Ελλάδα και στην ελπίδα για μια διαφορετική προσέγγιση από τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη».

Τελευταία τροποποίηση στις 22:19 - 25 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.