ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το who is who των υπουργών

17:00 - 27 Ιαν 2015 | Πολιτική
Το who is who των υπουργών
Τα βιογραφικά των υπουργών της νέας κυβέρνησης:

Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού 

 

Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης

 

stathakis

 

Ο Γιώργος Σταθάκης ήταν υπεύθυνος της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου στον τομέα της Ανάπτυξης, είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παλιό στέλεχος της Αριστεράς, προερχόμενο από το ΚΚΕ, έχει κάνει σπουδές σε Βρετανία και ΗΠΑ. Έχει περάσει από συμβουλευτικές θέσεις στην ΕΤΒΑ, τον ΕΟΤ, το υπουργείο Οικονομίας κ.ά., το ΔΣ της ΑΥΓΗΣ και του «Πουλαντζά» (το think tank του χώρου), ενώ έχει διατελέσει και συνεργάτης εκδοτικών οίκων του εξωτερικού, καθώς και πανεπιστημίων διεθνούς κύρους.

 

Υπερυπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης 

 

Υπουργός: Νίκος Βούτσης

 

αρχείο λήψης 5

 

Ο Νίκος Βούτσης γεννήθηκε το 1951 και είναι πολιτικός μηχανικός (ΕΜΠ). Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως μέλος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Αντιπρόεδρος του πρώτου μεταδικτατορικού Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, που προέκυψε από το Εθνικό Συμβούλιο το 1975. Γραμματέας του ΚΣ της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος (’80-’85). Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το ’86. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Ανανεωτική Αριστερά από το ’87-’91 και στον ΣΥΝ μετά τις εκλογές του ’93.

 

Υπουργείο Οικονομικών

 

Υπουργός: Γιάννης Βαρουφάκης

 

img 467021

 

Γεννημένος στην Αθήνα το 1961, ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έως πρότινος Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ιδίου Τμήματος. Παράλληλα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs, στο Όστιν) καθώς και "Economist-in-residence" στην εταιρεία Valve Software, στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Είναι ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής στη χώρα στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.

 

Αναπληρωτής Υπουργός: Νάντια Βαλαβάνη

 

balabani

 

Η Νάντια Βαλαβάνη (Βαλαβάνη Όλγα-Νάντια) γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 16 Αυγούστου 1954. Είναι συγγραφέας και οικονομολόγος, πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τότε ΑΣΟΕΕ). Εργάστηκε ως μεταφράστρια και από το 1992 μέχρι σήμερα σε ασφαλιστική εταιρεία, ενώ επί μία δεκαετία, από το 1996 μέχρι το 2005, ήταν Διευθύντρια οικογενειακού ξενοδοχείου στην Κρήτη. Ζει στην Αθήνα και έχει ένα γιο και μια κόρη. Ήταν παντρεμένη και σύντροφος από τις 21.4.1975, επί σχεδόν 40 χρόνια μέχρι το θάνατο του στις 2.11.2014, με τον δικηγόρο-εργατολόγο Δήμο Τσακνιά - υπεύθυνο έκδοσης του παράνομου «Οδηγητή» (1971-1974), αν. μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ μέχρι το 1989 και ιδρυτικό μέλους τόσο του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς (1999), μέσα απ’ τον οποίο προέκυψε ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ – σταθερά ως ανένταχτος. Πρωτοκλέχτηκε βουλευτής Β’ Αθηνών στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και επανεκλέχτηκε τη 17η Ιουνίου 2012. Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Από το Μάρτιο 2014 είναι Υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Ιούλιο 2012 έως τον Οκτώβριο 2014 ήταν μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και υπεύθυνη για την παρακολούθηση, από μεριάς της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, της υπόθεσης των ιδιωτικοποιήσεων. Τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 2012 και 2013 ήταν Ειδική Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2013 και 2014 αντίστοιχα.


Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτρης Μάρδας

 

mardas

 

Ο Δημήτρης Μάρδας είναι καθηγητής Οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1955 και από το 1956 ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο υπηρετεί ως καθηγητής, και ολοκλή­ρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια Paris Ι – Sorbonne (1979-1980) και Paris II – Panthéon (1980-1982), από όπου έλαβε και το διδακτορικό του (1990). Εργάστηκε για τρία σχεδόν χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (1992-1994) και στη συνέχεια υπηρέτησε στο Y­πουργείο Ανάπτυξης, αρχικά ως Γε­νικός Γραμματέας Εμπορίου (Απρίλιος 2000 – Φεβρουάριος 2002) και ακολούθως ως Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (Οκτώβριος 2002 – Απρίλιος 2004). Στο Yπουργείο Ανάπτυξης άρχισε να εργάζεται επί υπουργίας Νίκου Χριστοδουλάκη με υφυπουργό τη Μιλένα Αποστολά­κη, συνεχίζοντας με υπουργό τον Άκη Τσοχατζόπουλο και υφυπουργό τον Χρήστο Θεοδώρου.

 

Υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Υπουργός: Παναγιώτης Λαφαζάνης

 

lafazanis

 

Γεννημένος στην Ελευσίνα το 1951, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι μαθηματικός με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και στη συνέχεια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Από την ίδρυσή του Συνασπισμού τo 1992 ήταν μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Έλαβε μέρος στο φοιτητικό Αντιδικτατορικό Κίνημα και υπέστη διώξεις για τη δράση του. Ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης της Νομικής το 1973.

 

Υπερπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Υπουργός: Αριστείδης Μπαλτάς

 

αρχείο λήψης 6

 

Ο Αριστείδης Μπαλτάς είναι ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Γεννηθείς το 1943 στην Κέρκυρα, ο κ. Μπαλτάς μετά τις βασικές σπουδές μηχανολόγου-ηλεκτρολόγου στο ΕΜΠ (1962-67), έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικό στη Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο Παρισίων XI (1972). Το 1982 εκλέχθηκε λέκτορας στον Τομέα Φυσικής του ΕΜΠ, το 1984 επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας και μεθοδολογίας της φυσικής στο ίδιο Τμήμα/Τομέα, το 1992 αναπληρωτής καθηγητής και το 2002 καθηγητής φιλοσοφίας των επιστημών.

 

Υπουργείο Εργασίας

 

Υπουργός: Πάνος Σκουρλέτης

 

skourletis21371629369

 

Το υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και μέλος στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού. Στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σκουρλέτης είναι οικονομολόγος και έχει αποφοιτήσει από την Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά.

 

Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων 

 

Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής

 

kouroumplis 1

 

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, βουλευτής της Β’ Αθηνών, αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με αναπληρωτή υπουργό τον βουλευτή Ρεθύμνου, Ανδρέα Ξανθό. Τον τομέα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναλαμβάνει ο Δημήτρης Στρατούλης, επίσης βουλευτής της Β' Αθηνών. Ο κ. Κουρουμπλής κατάγεται από το Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας και είναι δόκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και δικηγόρος. Έχει εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ από το 2012 εκλέγεται βουλευτής στη Β' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο νέος υπουργός Υγείας, θεωρείται καλός γνώστης των θεμάτων της Υγείας, καθώς την περίοδο 1993-1996 είχε διετέλεσει Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας. Έχει διατελέσει επίσης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Στην προηγούμενη Βουλή ήταν αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Μαρόκου και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Υπουργείο Εξωτερικών 

 

Υπουργός: Νίκος Κοτζιάς

 

dsc 9237 high

 

Ο Νίκος Κοτζιάς σπούδασε οικονομικές επιστήμες (πτυχίο), πολιτική και φιλοσοφία (μεταπτυχιακά), δίκαιο, καθώς και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης (διδακτορικό και post-doc) στην Ελλάδα και στη Γερμανία, ενώ εργάστηκε ως ερευνητής και δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, της Οξφόρδης και του Μαρβούργου. Σήμερα είναι καθηγητής «Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ). Υπήρξε μέλος της FEG (Ερευνητική Ομάδα για την Ε.Ε.) στο Μαρβούργο Γερμανίας, Senior Associated Member στο St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Senior Fellow στο Weatherhead Centre for International Affairs του Χάρβαρντ. Μέχρι το καλοκαίρι του 2008 υπήρξε πρεσβευτής-εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου συμμετείχε και διηύθυνε σειρά ομάδων έρευνας, προγραμματισμού και σχεδιασμού. Διετέλεσε μέλος του πρώτου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Επίσης υπήρξε στέλεχος της Αριστεράς, ενώ καταδικάστηκε δις κατά τη διάρκεια της χούντας.

 

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας 

 

Υπουργός: Πάνος Καμμένος

 

ΚΑΜΜΕΝΟΣ

 

Σπούδασε οικονομικά και ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Λυών και Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανώτερη Σχολή Managers της Ελβετίας. Το 1993 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών. Από τότε εκλέγεται συνεχώς μέχρι σήμερα. Αποχώρησε από τη ΝΔ το 2012, κρατώντας την έδρα και ίδρυσε το κόμμα των «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» το οποίο συγκέντρωσε αριθμητική δύναμη 10 βουλευτών και πριν τη λήξη της θητείας της Βουλής, συγκροτήθηκε και επισήμως Κοινοβουλευτική Ομάδα. Έχει τιμηθεί με το Μεγαλόσταυρο της Τιμής από το Πατριαρχείο Τσεχίας, με το Παράσημο της Τιμής από το Πατριαρχείο των Ιερουσαλήμων και με το παράσημο του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας από τον πρόεδρο της Γαλλιάς, Νικολά Σαρκοζί .Το 2007 διορίστηκε Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Συμμετέχει πολλές φορές ως ειδικός μεσολαβητής και επίσημος παρατηρητής σε εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες του εξωτερικού.

 

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Υπουργός: Νίκος Παρασκευόπουλος

 

getImage

 

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος είναι καθηγητής ποινικού δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1980, ενώ, έχει διατελέσει και πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ. Είναι κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ο Νίκος Παρασκευόοπυλος έχει έντονη παρουσία στη νομική πράξη, καθώς, έχει συμμετάσχει σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, έχει αναπτύξει δραστηριότητα μεσολαβητή σε εξεγέρσεις κρατουμένων (1990,1996) και είχε την ευθύνη προγραμμάτων επανένταξης αποφυλακισμένων (1988-1997). Πολλές από τις θέσεις που υποστήριξε υιοθετήθηκαν από την ποινική νομοθεσία (μεταρρύθμιση εγκλημάτων κατά της κρατικής ελευθερίας και αποποινικοποίηση μοιχείας, εισαγωγή περιπτώσεων δικαστικής άφεσης της ποινής, νέα νομοθεσία για τον εγκλεισμό ψυχασθενών σε ψυχιατρεία, κατάργηση θανατικής ποινής και ειδικού νόμου κατά της τρομοκρατίας, αποποινικοποίηση περιύβρισης αρχής, μείωση ποινών και εξαρτημένους μικροδιακινητές). Κατά την περίοδο 1993-1995 υπήρξε σύμβουλος για θέματα ποινικού και σωφρονιστικού δικαίου του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Κουβελάκη. Έχει λάβει μέρος ως εκπρόσωπος της χώρας σε συνέδρια ή επιτροπές διεθνών οργανισμών καθώς και στο Δ.Σ. (ως πρόεδρος) του Κ.Ε.Θ.Ε.Α.

 

Υπουργείο Επικρατείας

 

Υπουργός: Νίκος Παππάς

 

αρχείο λήψης 7

 

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι όσως ο πιο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και θεωρείται ότι είχε πολύ σημαντικό ρόλο στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας. Γιος του Στέλιου Παππά, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα και υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ εσωτερικού, ο Νίκος Παππάς είναι παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο είχαν γνωριστεί το 1995. Ο κ. Παππάς έχει κάνει σπουδές μακροοικονομίας στη Σκωτία, όπου έχει ζήσει και εργαστεί για χρόνια. Τον Φεβρουάριο του 2008 ζούσε στη Γλασκόβη και εργαζόταν ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Fraser of Allander του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ, αλλά όταν ο παλιός του φίλος του ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει για πρόεδρος του Συνασπισμού και του ζήτησε να γίνει διευθυντής του γραφείου του, αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα. Όπως έχει πει ο ίδιος, η απόφαση να παρατήσει την πανεπιστημιακή καριέρα στη Σκωτία και να ξεκινήσει από την αρχή στην Ελλάδα ήταν δύσκολη.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:58 - 27 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.