ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιάννης Βαρουφάκης: Τέλος στον φαύλο κύκλο των δανείων

14:20 - 28 Ιαν 2015 | Πολιτική
Γιάννης Βαρουφάκης: Τέλος στον φαύλο κύκλο των δανείων
Βασική επιδιώξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να μπει τέλος στο φάυλο κύκλο» των πακέτων διάσωσης και των δανείων, τόνισε νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στην εκπομή «Fast Money: Half Time» του CNBC.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να βάλουν στο «τραπέζι την ολοκληρωμένη πρόταση τους για τον τερματισμό της ατελείωτης κρίσης στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος υπουργός Οικονομικών.

 

Τόνισε μάλιστα πως η Ελλάδα έχει βρεθεί σε μια δύσκολη κατάσταση όπου της έχει ζητηθεί να δανείζεται χρήματα για να αποπληρώνει χρέη για τα οποία είχε ήδη δανειστεί. Είναι ανάγκη «να βρεθεί κοινός τόπος για τους Ευρωπαίους» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

 

Αμετάκλητη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει εντός ευρωζώνης

 

Παράλληλα, μιλώντας στο CNN για τις προθέσεις της νέα κυβέρνησης σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αλλά και για τις θέσεις αναφορικά με την ελάφρυνση χρέους, ο κ. Βαρουφάκης παρέσχε την κατηγορηματική διαβεβαίωση πως «η Ελλάδα είναι απολύτως, αμετάκλητα δεσμευμένη στο να παραμείνει στην ευρωζώνη».

 

Μάλιστα, πρόσθεσε πως μια ελληνική έξοδος θα είχε επιβλαβείς επιδράσεις στην Ελλάδα, στην ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία.

 

Επιπλέον, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν θα προτείνει στους εταίρους της ένα «παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος», αλλά θα προσπαθήσει να καταδείξει πως όλοι βγαίνουν χαμένοι με τον τρόπο που η Ευρώπη διαχειρίζεται την ελληνική κρίση από το 2010. «Αυτό που θα προτείνουμε στους Γερμανούς, Γάλλους και άλλους εταίρους μας πέραν από τη διαχείριση του χρέους είναι ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων προκειμένου η Ελλάδα να μην ξαναβρεθεί στην κατάσταση που βρέθηκε το 2009 και το 2010», ανέφερε.

 

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως η κυβέρνηση Τσίπρα επιδιώκει να συνδέσει την αποπληρωμή του χρέους με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της Ελλάδας, αλλά και να πείσει τον επίσημο τομέα να συμμετάσχουν σε αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε η χώρα να είναι σε θέση να αποπληρώσει έως το τελευταίο λεπτό τους ιδιώτες δανειστές. «Οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδος δεν θα υποστούν κούρεμα. Αυτή η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για νέο κούρεμα του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή όσων κατέχουν έντοκα γραμμάτια ή ομόλογα», είπε χαρακτηριστικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.