ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΥΡΙΖΑ: Αριστερό στασίδι στην Εκκλησία

18:54 - 28 Ιαν 2015 | Πολιτική
ΣΥΡΙΖΑ: Αριστερό στασίδι στην Εκκλησία
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την πρωθυπουργική του θητεία από εκεί όπου τελείωσε τον προεκλογικό του αγώνα: την Εκκλησία.

Κλείνοντας την προεκλογική του εκστρατεία στο Ηράκλειο Κρήτης, επισκέφθηκε τον μητροπολίτη Ειρηναίο και ζήτησε την ευχή του.

Και ανοίγοντας το κεφάλαιο της πρωθυπουργίας, χτύπησε την πόρτα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ο οποίος τον υποδέχθηκε φιλόξενα και γενναιόδωρα και τον διαβεβαίωσε ότι η Εκκλησία θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

 

Από πού κι ως που ένας κομμουνιστής γίνεται δεκτός με συμπάθεια στο εκκλησιαστικό άδυτο; Από την στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας προσάρμοσε ευφυώς την τακτική του, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι ο δρόμος για το Μαξίμου περνά υποχρεωτικά από την αποδοχή και την ευμενή ουδετερότητα του κλήρου.

 

Για να συμβεί αυτό, δεν χρειάστηκε μόνο η επίσκεψη στο Άγιον Όρος όπου ο σημερινός πρωθυπουργός ζήτησε να μείνει για λίγο μόνος στο χώρο όπου φυλάσσεται η εικόνα του «Άξιον Εστί». Έπρεπε και να εξαγγείλει όλα όσα ήχησαν στα αυτιά της Εκκλησίας σαν μουσική διαβεβαιώνοντας ότι θα σεβαστεί απολύτως τις κόκκινες γραμμές της Ιεραρχίας.  Το επίπεδο των προσωπικών σχέσεων που διατηρεί με τον Αρχιεπίσκοπο, δεν είναι απλώς καλό, είναι ανέφελο. Ο χωρισμός Κράτους- Εκκλησίας, κλασσική αξία του Διαφωτισμού, μπορεί να περιμένει. Η επόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση άλλωστε, θα γίνει (αν γίνει) γύρω στο 2021, οπότε ποιος ζει ποιος πεθαίνει... 

 

Τσίπρας: «Είμαστε μαζί σας»

 

«Ήρθα να σας διαβεβαιώσω ότι οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους με τη νέα κυβέρνηση θα είναι ουσιαστικότερες και πιο αναβαθμισμένες από ποτέ. Ιδίως στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Ο ρόλος της Εκκλησίας σήμερα είναι ιδιαίτερα  σημαντικός και μέλημά μας είναι να συνεργαστούμε στενά και να προσφέρουμε το καλύτερο για τους συνανθρώπους μας. Μέσα από τον διάλογο και τη καλή συνεργασία, το καλό κλίμα που υπάρχει νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», είπε στον Αρχιεπίσκοπο ο νέος Πρωθυπουργός.  

 

Οι δυο τους συμφώνησαν ότι έχουν κοινό δρόμο μπροστά τους, με την Εκκλησία να αναλαμβάνει τον πρώτο ρόλο στην οργάνωση των κοινωνικών συσσιτίων και των αναγκαίων κοινωνικών υποδομών για την αντιμετώπιση της κρίσης.

 

Παρέμβαση Σαμαρά

 

Πολλοί αναρωτήθηκαν για ποιόν λόγο η Εκκλησίας σίγησε υποδειγματικά καθ΄ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ειδικά στο χώρο της άλλοτε «Δεξιάς του Κυρίου» η έκπληξη μετατράπηκε σε συγκρατημένη οργή. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Α. Σαμαράς με διαδοχικές τηλεφωνικές παρεμβάσεις του στην πλευρά του κ.κ Ιερωνύμου του ζήτησε επίμονα να κόψει τις γέφυρες με τον Α. Τσίπρα, πλην όμως χωρίς θεαματικό αποτέλεσμα.

 

Η εξήγηση δεν βρίσκεται μόνο σε όσα ειπώθηκαν πιο πάνω, αλλά και στο χαμηλό προφίλ του σημερινού Αρχιεπισκόπου ο οποίος, αντίθετα από τον μακαριστό προκάτοχό του,  προτιμά να υπερασπίζεται την πνευματική υπεροχή της Εκκλησίας, παρά να διεκδικεί ένα ρόλο περισσότερο κοσμικό, χωρίς μάλιστα την ίδια στιγμή να κρύβει τα μετριοπαθή πολιτικά του αισθήματα.

 

Η αποδαιμονοποίηση της Αριστεράς

 

Κατάφερε έτσι να αποδραματοποιήσει τις ηλεκτρισμένες σχέσεις Αριστεράς- Εκκλησίας και δεν είναι τυχαίο ότι σε ιστοσελίδες εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος δημοσιεύθηκαν προεκλογικά απόψεις με τις οποίες, στηλιτευόταν η «αριστεροφοβία», ενώ οι αρθρογράφοι επισήμαιναν ότι η Εκκλησία επλήγη βάναυσα από πολιτικούς στο παρελθόν που έκαναν υποκριτικά τον σταυρό τους και ορκίζονταν επιδερμικά στις αξίες της.

 

Ακόμα και φλογεροί ιεράρχες, όπως ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος, περιορίστηκαν σε κάποια χαμηλών πτήσεων αιχμηρά σχόλια, μικρής σημασίας ωστόσο, για το αιώνιο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

 

Και στους αντίποδες, κάποιοι άλλοι ακόμα πιο ακραίοι, όπως ο (συμπαθών την Χρυσή Αυγή) Καλαβρύτων Αμβρόσιος δεν μίλησαν προς γενική κατάπληξη καθόλου, παρατηρώντας από μακριά την εκλογική μάχη. Μόλις προχθές ο τελευταίος, αφού εξήγησε ότι με το να τηρήσει σιγήν ιχθύος «βρεθήκαμε μακριά από την έδρα μας» έλυσε ηχηρά την σιωπή του κι άρχισε να χτυπά τα σήμαντρα καταγγέλλοντας δραματικά ότι η χώρα αποχριστιανίζεται…

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Τελευταία τροποποίηση στις 22:47 - 28 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.