ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας με Σουλτς: Σε πολλά σημεία συμφωνούμε και σε άλλα διαφωνούμε

17:43 - 29 Ιαν 2015 | Πολιτική
Τσίπρας με Σουλτς: Σε πολλά σημεία συμφωνούμε και σε άλλα διαφωνούμε
Σε θετικό κλίμα, έγινε η συνάντηση του Μάρτιν Σουλτς με τον Αλέξη Τσίπρα, με τους δυο άνδρες, στις δηλώσεις τους, να κάνουν λόγο, για μια ειλικρινή  και εποικοδομητική  συζήτηση, κατά την οποία υπήρξε συμφωνία σε πολλά θέματα, αλλά και διαφωνίες. Ο κ. Σουλτς ευχήθηκε η Ελλάδα να συνεχίσει στο δρόμο της ευρωπαϊκής πορείας, ενώ ο κ. Τσίπρας, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και ότι εγγυάται την σταθερότητα  στη χώρα. 

Η  συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Γερμανό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, κράτησε σχεδόν δυο ώρες, γεγονός  που σημαίνει ότι επί τάπητος  τέθηκαν πολλά θέματα και αναλύθηκαν εξονυχιστικά.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συζήτησή του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου «εποικοδομητική» και πρόσθεσε ότι η συνομιλία αυτή «συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας νέας εμπιστοσύνης».


Πιστός στη γραμμή που θα ακολουθήσει κατά τις διαπραγματεύσεις, ο Πρωθυπουργός αφού έκανε λόγο για  αποτυχία του προγράμματος που έχει εκπονηθεί και εφαρμοστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με το οποίο ο λαός πλήρωνε την ανάρμοστη σχέση ανάμεσα στην οικονομική ολιγαρχία και το παλιό πολιτικό καθεστώς που την προστάτευε, έθεσε με χαρακτηριστικό τρόπο την διαφωνία του, ως προς την συνέχιση του, λέγοντας ότι διαβεβαίωσε  τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να βάλει τέλος σε αυτή την ανάρμοστη σχέση.


Ο κ. Τσίπρας, διαβεβαίωσε τον κ. Σουλτς ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζει τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση, τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή. 

Επίσης, πρόσθεσε, ότι εκτός αυτού υπάρχει και σχέδιο για την επιστροφή στην ανάπτυξη, απορρίπτοντας την εμμονή στις πολιτικές λιτότητας, αλλά και χωρίς τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων.

Εργαζόμαστε για μια αμοιβαία επωφελή λύση, τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναγνωρίζοντας πως για την επίτευξη αυτού του εγχειρήματος απαιτείται χρόνος. Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι σημαντικό ότι οι στόχοι των δύο πλευρών είναι κοινοί: η επιστροφή της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής. 

«Διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια και εγγυόμαστε τη σταθερότητα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας μάλιστα ότι όσοι επενδύουν στο αντίθετο γρήγορα θα διαψευστούν. 


Την πρόθεση της νέα κυβέρνησης να συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους τις θέσεις της αναφορικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας χαιρέτισε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. 


Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά μονομερώς και με επιμονή ότι «αυτή είναι η άποψή μας», αλλά τα θέτει στο πλαίσιο διαβουλεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους. 


Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς, αποτελεί πολύ καλό βήμα το γεγονός ότι η Ελλάδα αναζητεί λύσεις από κοινού με τους εταίρους της.


Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σημεία που συμφωνεί αλλά και άλλα που θα πρέπει να συζητηθούν.


Ήρθα στην Ελλάδα γιατί πιστεύω ότι στην εθνική και την ευρωπαϊκή πολιτική είναι σημαντικό να συζητάμε μεταξύ μας. «Χαίρομαι που πρώτη σας προτεραιότητα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Ξέρουμε ότι στην Ελλάδα οι φτωχοί πλήρωσαν το τίμημα, ενώ οι πλούσιοι έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.


Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε πάντως ότι σε ανοιχτές δημόσιες συζητήσεις στην Ευρώπη υπάρχει φόβος ότι ο κ. Τσίπρας «θα ακολουθήσει μόνος του τον δικό του δρόμο». «Αυτό», πρόσθεσε, «δεν ισχύει, θα καταθέσει προτάσεις και θα συζητηθούν οι προτάσεις αυτές». 


Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Ε.Κ. εκτίμησε οτι οι συζητήσεις αυτές θα συνοδεύονται πιθανόν από διαφωνίες και συγκρούσεις, κάτι που -όπως σημείωσε- έγινε αισθητό και τη μεταξύ τους συνάντηση. 


Τέλος εξέφρασε την ελπίδα η χώρα να παραμείνει σε ευρωπαϊκή πορεία.



Τελευταία τροποποίηση στις 18:09 - 29 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.