ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

CNBC: Η Ελλάδα ή οι δανειστές θα κάνουν πρώτοι πίσω;

18:58 - 30 Ιαν 2015 | Πολιτική
CNBC: Η Ελλάδα ή οι δανειστές θα κάνουν πρώτοι πίσω;
Επίκεινται τα πρώτα οικονομικά τεστ των τολμηρών πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα, ενώ δεν είνα ακόμα ξεκάθαρο το ποιος θα υποχωρήσει πρώτος στο θέμα του χρέους, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να καταλήξει να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο συναντώντας την αντίδραση της Γερμανίας, η οποία τάσσεται σθεναρά εναντίον οποιασδήποτε ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα.

 

Εάν δεν επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία, οι συνέπειες για τους απλούς Έλληνες θα είναι σοβαρές. Ο Γ. Ρωμανιάς, οικονομολόγος των ΑΝΕΛ και νέος γενικός γραμματέας κοινωνικής ασφάλισης, δήλωσε χθες ότι μπορεί να τα πράγματα να είναι «λίγο σφιχτά» με τις συντάξεις τον Μάρτιο.

 

Τα δημογραφικά επίσης δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας. Ακόμη, τα ταμειακά διαθέσιμα των ελληνικών συνταξιοδοτικών ταμείων υποχώρησαν από τα 2,155 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του 2013 σε μόλις 435 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης.

Επίσης, το CNBC επισημαίνει ότι πολλοί στο χρηματιστήριο ελπίζουν πως η σκληρή ρητορική του Αλ. Τσίπρα στον δρόμο προς την εξουσία, θα αλλάξει λόγω της πραγματικότητας.

 

cnbc

 

Μια τυπική άποψη έρχεται από τους αναλυτές της Rabobank, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «όποιο πολιτικό κεφάλαιο ελπίζει να κερδίσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την υιοθέτηση μιας αυστηρής γραμμής, θα εξανεμιστεί εάν αυτή η στάση του οδηγήσει σε μια έξοδο της Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα βρίσκεται στο μυαλό όλων στην Αθήνα σήμερα, ανεξαρτήτως πόσο πιεσμένη αισθάνεται η νέα κυβέρνηση για να διατηρήσει την αυστηρή αντιμνημονιακή στάση που την έφερε στην εξουσία».

 

Επισημαίνει ακόμη ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης στις πρώτες της ημέρες στην εξουσία, μπορεί να ακούγονται καλά στους υποστηρικτές της, αλλά θα αυξήσουν το οικονομικό φορτίο για το ελληνικό δημόσιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.