ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Θα στηρίξουμε τις προσπάθειες της Κύπρου για μία δίκαιη λύση

11:20 - 02 Φεβ 2015 | Πολιτική
Τσίπρας: Θα στηρίξουμε τις προσπάθειες της Κύπρου για μία δίκαιη λύση
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

«H Κύπρος είναι στην καρδιά και στο μυαλό όλων των Ελλήνων», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνομιλία που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη στην αρχή της συνάντησής τους στη Λευκωσία, επισημαίνοντας έτσι τον ιδιαίτερο συμβολισμό της επίσκεψής του.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα τη στήριξη της κυβέρνησης στην προσπάθεια της Κύπρου για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, ευχόμενος «το νέο ξεκίνημα της κυβέρνησης να συνδυαστεί με την ανάγκη ο ελληνικός λαό να αποκτήσει φωνή και δύναμη για να διεκδικήσει τα δίκια του, έτσι όπως τα αξίζει».

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης σχολίασε ότι η παρουσία στην Κύπρο ενός Πρωθυπουργού με νωπή και ισχυρή εντολή και με γνωστό το ενδιαφέρον του για την Κύπρο «είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και ακόμα πιο καλοδεχούμενη» κι ευχήθηκε να επιβεβαιωθούν, στη διάρκεια των συνομιλιών, η συναντίληψη, το πνεύμα συνεννόησης και η στενή συνεργασία που πάντοντε υπήρχαν με τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Σεβασμό του διεθνούς δικαίου ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Σε κοινές του δηλώσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στην Τουρκία να σεβαστεί την αρχή της καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η έλευση του σκάφους Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις αναγκαίες συνομιλίες για το Κυπριακό.

Όπως είπε, οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές πρέπει να συνεχιστούν, όμως για να συνεχιστούν χρειάζεται ο σεβασμός από την πλευρά της Τουρκίας στην αρχή της καλής γειτονίας και στο διεθνές δίκαιο. 
Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει σταθερά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για μία δίκαιη και βιώση λύση, επί τη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. 
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το Κυπριακό αποτελεί «λυδία λίθο» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πολυπόθητη εδραίωση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

"Ελλάδα & Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή"

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως παρά την οικονομική κρίση, η οποία εχει επιβαρύνει Έλληνες και Κυπρίους με θυσίες άδικες, οι δύο χώρες παραμένουν δύο σημαντικοί πυλώνες σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχη. «Μας δένει η λαμπρή κοινή μας ιστορία και ένα ελπιδοφόρο μέλλον, ένα κοινό μέλλον ευρωπαϊκό και μεσογειακό με πολύ σημαντικές δυνατότητες», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ώριμη και αναγκαία» την αντικατάσταση της τρόικας και στο βαθμό που τελικά επιβεβαιωθεί η σχετική συζήτηση, θα είναι ένα θετικό βήμα για την Ευρώπη.

Σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει θέμα δανείου από την Ρωσία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή τη στιγμή ο πρωταρχικός στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.

Συμπλήρωσε όμως ότι Ελλάδα και Λευκωσία επιθυμούν να παίξουν ρόλο γέφυρας ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:38 - 02 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.