ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς: Παραλάβαμε χάος και παραδώσαμε χώρα

13:23 - 05 Φεβ 2015 | Πολιτική
Σαμαράς: Παραλάβαμε χάος και παραδώσαμε χώρα
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυτό που κάνει δεν είναι διαπραγμάτευση- «Είναι είτε προετοιμασία ρήξης είτε προετοιμασία κωλοτούμπας». 

Ανησυχητική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα από τις 11 Φεβρουαρίου. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, αναφέρθηκε και στην προειδοποίηση του προέδρου της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς περί κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας σε περίπτωση μη τήρησης των δεσμεύσεών της. «Ο κ. Σουλτς είπε αυτό για το οποίο προειδοποιούσα και προσπαθούσα και προσπαθώ να αποτρέψω» σημείωσε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Η απόφαση της ΕΚΤ είναι ανησυχητική αλλά τα χειρότερα μπορούν ακόμη να αποτραπούν, καθήκον μας να μην αφήσουμε τη χώρα να φτάσει στο χείλος του γκρέμου».


Απορρίπτοντας την κριτική που ασκήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά στη ΝΔ περί εκφοβισμού του κόσμου, ο τέως πρωθυπουργός είπε πως είναι άλλο να εκφοβίζεις τον κόσμο και άλλο να προειδοποιείς για πραγματικούς κινδύνους.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας της και υπογράμμισε πως ύψιστη προτεραιότητα της ΝΔ είναι το εθνικό συμφέρον. Οφείλουμε να περιφρουρήσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, σημείωσε. Στο σημείο αυτό επισήμανε πως «από τη θέση της αντιπολίτευσης θα στηρίζουμε οτιδήποτε είναι σωστό και θα στηλιτεύουμε οτιδήποτε είναι λάθος».


Κάνοντας έναν απολογισμό για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «παραλάβαμε χάος και παραδώσαμε χώρα, βγάλαμε τη χώρα από την κρίση, και ας μην το αναγνωρίζουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι».


Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση, έκανε παραλληλισμό της στάσης της κυβέρνησης Παπανδρέου με αυτή της κυβέρνησης Τσίπρα. Όποιος στηρίζεται σε πυροτεχνήματα για να ανέβει στην εξουσία τελικά το μετανιώνει, είπε ο κ. Σαμαράς και διεμήνυσε πως «περασε η εποχή που ο λαϊκισμος μπορούσε να κυριαρχεί κοροιδεύοντας ατιμώρητα έναν ολόκληρο λαό». Όπως υποστήριξε, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης θυμίζουν τα απίστευτα σφάλματα Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου. Συγκεκριμένα ανέφερε πως ο κ. Παπανδρέου ως Πρωθυπουργός μιλούσε για μια διεφθαρμένη χώρα, κάτι που, όπως είπε, κάνει τώρα και ο κ. Τσίπρας, ενώ πρόσθεσε πως ο κ. Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών παρομοίαζε τη χώρα με τον Τιτανικό και τώρα ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι είναι υπουργός σε μια χρεοκοπημένη χώρα. 

 

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε πως η ανάκαμψη κινδυνεύει, ήδη από τις πρόωρες εκλογές. Όπως είπε, η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα οδηγήσει σε περισσότερο εισόδημα, αντίθετα είναι πιθανό να οδηγήσει σε απολύσεις, ενώ η ματαίωση των ιδιωτικοποιήσεων θα επηρεάσει αρνητικά και τα εσόδα και τις επενδύσεις, δημιουργώντας επίσης τεράστια προβληματα εμπιστοσύνης.


Σε ό,τι αφορά τον κυβερνητικό στόχο για κούρεμα του χρέους, ο τέως πρωθυπουργός έκανε λόγο για παλινωδίες κυβερνητικών στελεχών, ενώ πρόσθεσε πως «δεν τίθεται πλέον θέμα κουρέματος τους χρέους, θα δεχθουν μια ανακούφιση που είχαμε ήδη εμείς δρομολογήσει και έτσι έρχονται στα λόγια μας». Στο σημείο αυτό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυτό που κάνει δεν είναι διαπραγμάτευση. «Είναι είτε προετοιμασία ρήξης είτε προετοιμασία κωλοτούμπας». Όπως είπε, αν έρθει σε σύγκρουση με τους εταίρους, θα χάσει η χώρα.

Πρόσθεσε πως αν η κυβέρνηση επιλέξει συνέχιση της πολιτικής που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, με τις οποίες διορθώσεις, η ΝΔ θα τη στηρίξει.  «Αν όμως αποφασίσει να εφαρμόσει αυτά που υποσχέθηκε, θα έρθουν πολύ δύσκολες ημέρες για τον τόπο» συμπλήρωσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:10 - 05 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.