ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: Κόκκινη γραμμή η λαϊκή εντολή και «μαζεμένες» προγραμματικές δηλώσεις

01:00 - 06 Φεβ 2015 | Πολιτική
Μαξίμου: Κόκκινη γραμμή η λαϊκή εντολή και «μαζεμένες» προγραμματικές δηλώσεις
Με ξεκάθαρο μήνυμα προς το εσωτερικό αλλά κυρίως στο εξωτερικό ότι η ο σεβασμός των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ, που είναι η λαϊκή κυριαρχία των κρατών μελών, αποτελεί θεμελιώδη όρο δράσης απαντά η κυβέρνηση στις πιέσεις που ήδη ξεκίνησαν να ασκούνται από τους εταίρους vis a vis τη στάση της Γερμανίας. 

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να φέρει την ατζέντα της συζήτησης για το ελληνικό θέμα στο πεδίο των βασικών λειτουργικών αρχών της ΕΕ, ώστε να κτίσει συμμαχίες αλλά και να κερδίσει την λαϊκή αποδοχή, εντός της χώρας, στις κινήσεις υψηλού ρίσκου που ετοιμάζει.  


Έτσι μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα βάλει οριστικό τέλος στην τρόικα, προσθέτοντας ότι «θα εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία μας ψήφισε ο ελληνικός λαός».

Αυτό, όπως αναφέρουν στο Reporter, υψηλά ιστάμενες κυβερνητικές πηγές αποτελεί κόκκινη γραμμή, που, όπως τονίζουν, δεν αποτελεί εκβιασμό αλλά που θέτει επί τάπητος τα μεγάλα ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας της ΕΕ.

Γι αυτό ο Πρωθυπουργός μετά και τις συνεχείς κυβερνητικές συσκέψεις διαμήνυσε στους υπουργούς του  ότι θα πρέπει να μείνουν σταθεροί στο μήνυμα, που έστειλε από βήματος Κοινοβουλευτικής Ομάδας στους δανειστές. Εκεί  τόνισε ότι «θα σεβαστούμε τους κανόνες της ΕΕ, αλλά και αυτοί να σεβαστούν τη λαϊκή κυριαρχία» και, απευθυνόμενος προς το Βερολίνο, είπε: «Εμείς καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις. Περιμένουμε και τις προτάσεις της Γερμανίας. Δυσυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει κάτι συγκεκριμένο».


Παράλληλα ζήτησε να μην υπάρχουν παραφωνίες σε αυτήν την γραμμή ενώ στέλνοντας τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την Κυριακή αντί του Σαββάτου,  θέλει να κερδίσει χρόνο για δύο λόγους.

Αφενός να προετοιμαστεί καλύτερα, μετά και το πέρας των επαφών της Παρασκευής του οικονομικού επιτελείου με το αμερικανικό κλιμάκιο και αφετέρου να σπρώξει την ψήφο εμπιστοσύνης να συμπέσει με τη συνεδρίαση του Εurogroup.

Με άλλα λόγια επιθυμεί να υπάρξουν καλά ζυγισμένες προγραμματικές δηλώσεις, χωρίς φαινόμενα λαϊκίστικης πλειοδοσίας, αλλά και σύμπτωση χρονική της ψήφου εμπιστοσύνης με την ώρα που ενδεχομένως να ασκούνται αφόρητες πιέσεις από το κλειστό διακυβερνητικό  κλάμπ του ευρώ.

Το κοντράστ εικόνας, που επιδιώκει να συνθέσει  είναι ξεκάθαρο.  Εκτιμούν, δε,  στο Μαξίμου ότι κάνει εναργέστερη την εικόνα που θέλει να περάσει προς τα έξω και συμπυκνώνεται στο μότο «σεβασμός λαϊκής κυριαρχίας».


Εξίσου έμφαση δίνουν στο Μαξίμου στο σιωπητήριο εν όψει προγραμματικών δηλώσεων ώστε να αποφευχθούν κακοφωνίες αλλά και στην αποφυγή εξαγγελιών που επιβαρύνουν δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό, χωρίς μάλιστα και την επαρκή τεκμηρίωση.

Οι εντολές μάλιστα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι σαφείς του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη προς τους υπουργούς, ώστε να αποφευχθεί η εικόνα των ημερών της ορκωμοσίας της κυβέρνησης όπου καταγράφηκε ορυμαγδός υποσχέσεων…


Γιώργος Αλεξάκης 

Τελευταία τροποποίηση στις 22:28 - 05 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.