ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ν. Παρασκευόπουλος: Τακτικές "μνημονίου" κι αντισυνταγματικοί νόμοι δεν έχουν θέση στη Δικαιοσύνη

17:28 - 09 Φεβ 2015 | Πολιτική
Ν. Παρασκευόπουλος: Τακτικές "μνημονίου" κι αντισυνταγματικοί νόμοι δεν έχουν θέση στη Δικαιοσύνη
Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε, από τη Βουλή, σημαντικές αλλαγές στη φιλοσοφία και την απονομή της Δικαιοσύνης.

 

Στις προγραμματικές δηλώσεις που εκφώνησε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ο Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «το Σύνταγμα θα ίσταται και ουσιαστικά, στην κορυφή της ιεραρχίας των κανόνων δικαίου» κάτι που σημαίνει πως «η τακτική του να προτάσσεται ένα μνημόνιο ή ένας νόμος και να παραμερίζεται το Σύνταγμα, δεν έχει θέση στην πολιτική και το έργο της Δικαιοσύνης».

«Η προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας σε διεθνή κείμενα ή Οδηγίες, θα προχωρήσει με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και με στάθμιση των κοινωνικών αναγκών και πρωτίστως του Συντάγματός μας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μηδενική ανοχή στο έγκλημα- Καταργούνται οι φυλακές ανηλίκων

Σηματοδοτώντας μια στροφή σε ένα σαφώς ανεκτικότερο πλαίσιο απονομής της Δικαιοσύνης, ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε πως «Απέναντι στο έγκλημα δεν έχει θέση μια πολιτική μηδενικής ανοχής. Η Δικαιοσύνη θα είναι αυστηρή έναντι ενόχων για μεγάλα εγκλήματα και ανεκτική για τους μικροπαραβάτες».

Οι φυλακές ανηλίκων «ουσιαστικά θα καταργηθούν και θα περιοριστεί δραστικά ο περιορισμός ανηλίκων 15- 18 ετών, ώστε να προβλέπεται μόνον για εγκλήματα ανθρωποκτονίας».

Επίσης ανακοίνωσε την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ', έναν θεσμό που έκρινε «προβληματικό» καθώς «άλλαζε ποιοτικά την ποινή χωρίς η αλλαγή αυτή να βασίζεται σε δικαστική κρίση, οι όροι του ακουμπούσαν την πλειονότητα των κρατουμένων, ενώ και οι στερήσεις στην επικοινωνία των κρατουμένων, έφταναν σε επίπεδα στερήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, «αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρχουν πτέρυγες ειδικών συνθηκών φρούρησης στις κανονικές φυλακές» διευκρίνισε ο υπουργός.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.