ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έλενα Παναρίτη… Ο «φύλακας άγγελος» στο πλευρό του Βαρουφάκη

17:45 - 11 Φεβ 2015 | Πολιτική
Έλενα Παναρίτη… Ο «φύλακας άγγελος» στο πλευρό του Βαρουφάκη
Η προσγείωση της Έλενας Πανα¬ρίτη στο πλευρό του Υπουργού Οικονομικών της χώρας, Γιάνη Βαρουφάκη αντιμετωπίστηκε από το πολιτικό σκηνικό  ως μια ακόμα καινοτόμα ρύθμιση από αυτές στις οποίες αρέσκεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας τη «χρυσή» συνταγή που θα βγάλει τη χώρα από το βούρκο των πολυετών αντιπαραθέσεων.

Σαφώς το όνομα της δεν έφτασε στ’ αφτιά των Ελλήνων πολιτών σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς η κυρία Παναρίτη είχε διατελέσει βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα ενώ οι απόψεις της στο blog της thoughtaction συχνά πυκνά γίνονται αντικείμενο αντιπαράθεσης.

Να υπενθυμίσουμε πως η επιλογή της το 2011 από την κυβέρνηση Παπανδρέου είχε συνοδευτεί από ποικίλα σχόλια καθώς οι τότε ζυμώσεις που λάμβαναν χώρα σχετικά με την ανάθεση του τομέα των αποκρα¬τικοποιήσεων στην εν λόγω πολύπει¬ρη κυρία έδωσε σε κάποιους την αφορμή να πουν πως ίσως έφτασε η ώρα που τα «μεγάλα κεφάλια»  θα αναλάμβαναν δράση, καθώς η τότε ελληνική πολιτική ηγεσία ήταν σε δυσμενή θέση.

Τη δεδομένη στιγμή η κυρία Παναρίτη θα έχει το ρόλο του «φύλακα άγγελου» που θα στέκεται δίπλα από το Γιάνη Βαρουφάκη μονάχα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο σημερινό Εurogroup το βράδυ και την προσεχή Δευτέρα. Δεν είναι λίγοι δε αυτοί που σχολιάζουν πως η ίδια επιλέχθηκε, εκτός λόγω της στενής της σχέσης με τον Υπουργό Οικονομικών και εξαιτίας των καλών επαφών που διατηρεί με τους διεθνείς παράγοντες. Όση συζήτηση και να έχει γίνει γύρω από το όνομά της, είναι μια δυναμική γυναίκα κι αυτό δεν μπορεί με τίποτα να παραγκωνιστεί. Η ιστορία άλλωστε έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές πως ο συνδυασμός μιας ισχυρής προσωπικότητας και μιας γυναικείας παρουσίας μπορεί να ταράξει τα νερά μετακινώντας τα προς την πλευρά που αυτή αντιπροσωπεύει.

Το «παχύ» βιογραφικό και οι γνωριμίες

Σε γενικές γραμμές το έργο της Έλενας Παναρίτη στο σύνολο του θεωρείται μια διεθνώς καλή πρακτική «θεσμικών οικονομικών». Στη σχολή Wharton του Πανεπιστημί¬ου της Πενσυλβάνια και στο πλαίσιο της διερεύνησης της αγοράς της ακίνητης περιουσίας ασχολούταν ιδιαίτερα και δίδασκε χρηματοδότηση του οικιστι¬κού τομέα. Επίσης έχει διδάξει και στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο τμήμα Ανωτέρων Διεθνών Σπουδών (SAIS) και Insead.

Η κυρία Παναρίτη κατά την διάρκεια της εργασίας της στην Διεθνή Τράπεζα ως οικονομολό¬γος, πρωτοστάτησε σε σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως τη μεταρρύθμι¬ση Δημόσιου Τομέα και των ιδιοκτησια¬κών δικαιωμάτων στο Περού, εργασία για την οποία της απενεμήθη η διάκριση της καλύτερης πρακτικής πρότασης και καινοτομίας.

Να σημειωθεί πως η γυναίκα που θα στηρίξει στις Βρυξέλλες το Γιάνη Βαρουφάκη στο παρελθόν δήλωνε με στόμφο πως είναι ανάγκη να γίνει στροφή 180 μοιρών από τη λιτότητα έτσι ώστε να στραφούμε αποκλειστικά στις δομικές μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπιστούν οι αγκυλώσεις, η γραφειοκρατία, οι δομές, οι οποίες φυσικά θα συνδεθούν με μια ελάφρυνση του χρέους. Ανάλογη αναμένεται να είναι η στάση της και τώρα. Οι εξελίξεις επί της οθόνης.

 

Κυριακή Αξιώτη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.