ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκεχειρία στην Ουκρανία από το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου

12:57 - 12 Φεβ 2015 | Πολιτική
Εκεχειρία στην Ουκρανία από το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου
Η εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή και εντός 14 ημερών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έχουν αποσύρει το βαρύ οπλισμό τους από τις γραμμές του μετώπου.

 

Την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και συνολική πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης επιβεβαίωσε από το Μινσκ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande.  Στο κείμενο που υπογράφτηκε μετά τις συναντήσεις Putin, Poroshenko, Merkel και Hollande υπογραμμίζεται πως θα γίνει σεβαστή η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες στο Μινσκ, που διήρκεσαν 17 ώρες, ο Vladimir Putin ανέφερε πως «καταφέραμε να συμφωνήσουμε στα βασικά ζητήματα», μεταξύ των οποίων  και η αναθεώρηση του ουκρανικού Συντάγματος ενώ ο γάλλος πρόεδρος Francois Hollande ανέφερε πως, έστω κι αν ακόμη «μένουν πολλά να γίνουν», η συμφωνία είναι «πραγματική ευκαιρία αποκλιμάκωσης» της ουκρανικής κρίσης.

Ελπιδοφόρα χαρακτήρισε, από τη μεριά της, και η γερμανική πλευρά τη συμφωνία, διά του εκπροσώπου της καγκελαρίου Angela Merkel.

Ο ουκρανός πρόεδρος Petro Poroshenko σχολίασε πως η συμφωνία «οραματίζεται ανάκτηση του ουκρανικού ελέγχου επί των συνόρων», αναφέροντας πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τέθηκαν «αρκετά αιτήμητα που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά» από το Κίεβο. Ο Poroshenko υπογράμμισε με τη συμφωνία δεν παραχωρείται αυτονομία στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:21 - 12 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.