ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περίεργο επικοινωνιακό παιχνίδι μεταξύ Κυβέρνησης και F.Τ.

15:19 - 12 Φεβ 2015 | Πολιτική
Περίεργο επικοινωνιακό παιχνίδι μεταξύ Κυβέρνησης και F.Τ.
Ένα περίεργο επικοινωνιακό παιχνίδι εξελίσσεται παράλληλα με την κρίσιμη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές της. Ένα παιχνίδι διαρροών που μεταδίδουν από χθες το βράδυ οι Financial Times και ο δημοσιογράφος Peter Spiegel, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα ήταν έτοιμη να κάνει τα πρώτα βήματα συμβιβασμού με τους εταίρους της, ωστόσο το σχετικό κοινό ανακοινωθέν δεν είδε ποτέ την δημοσιότητα λόγο αντίδρασης από το εσωτερικό της Κυβέρνησης.

Επισήμως, διότι ανεπισήμως οι FT είχαν στα χέρια τους το προσχέδιο της ανακοίνωσης από χθες το βράδυ και βέβαια το δημοσιοποίησαν, ενώ ακλούθησε επικοινωνία του Γ.Βαρουφάκη μέσω του Twitter με τον Βρετανό δημοσιογράφο  γράφοντάς του «μπορώ να προτείνω να απέχετε από αμφίβολες θέσεις βασισμένες σε ακόμα πιο αμφίβολες διαρροές; Είναι μάλλον απρεπές».


 Όμως σήμερα ο δημοσιογράφος επανέρχεται σχολιάζοντας πως  «το δράμα συνεχίζεται» περιγράφοντας ταυτόχρονα τις τελευταίες του συνομιλίες με έλληνες αξιωματούχους σχετικά με το αν υπήρξε συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Ευρωζώνης πριν την τελική υπαναχώρηση.


Συγκεκριμένα ο κ. Spiegel γράφει ξανά στους Financial Times ως update στο προηγούμενο κομμάτι. «Ελληνες αξιωματούχοι αρνούνται ότι συμφώνησαν με το κείμενο-ανακοινωθέν  που σήμερα δημοσιεύουμε».


Στο αρχικό κομμάτι οι Financial Times γράφουν ότι οι συνομιλίες κατέρρευσαν την τελευταία στιγμή όταν πολλοί από τους συμμετέχοντες ανάμεσά τους και ο Σόιμπλε είχαν ήδη φύγει από τη συνεδρίαση.


 Αναφέρουν επίσης  ότι αρχικά ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, είχε συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση με τους συναδέλφους του και ότι η δήλωση είχε υπογραφεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος ήταν παρών στο Eurogroup.


 Μόλις αυτή εγκρίθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup διαλύθηκε και ο Σόιμπλε με αρκετούς από τους συναδέλφους του, αποχώρησαν. Αλλά τότε τελευταία στιγμή ο έλληνας υπουργός Οικονομικών έκανε μια τελευταία κλήση πίσω στην Αθήνα για να ενημερώσει για το τι είχε μόλις συμφωνηθεί – και τότε κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέρριψαν την ανακοίνωση.

 

Το κείμενο που διέρρευσε στους FT

 

«Σήμερα το Eurogroup έκανε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και της κατάστασης του υπάρχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενεπλάκη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

 

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

 

Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα για να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

 

Αν αυτή είναι επιτυχής αυτό θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:58 - 12 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.