ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπανδρέου: Μπορεί να υπάρξει συμφωνία, να τεθεί όμως σε δημοψήφισμα

23:45 - 12 Φεβ 2015 | Πολιτική
Παπανδρέου: Μπορεί να υπάρξει συμφωνία, να τεθεί όμως σε δημοψήφισμα
Την πρότασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος επαναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι υπάρχουν δυνατότητες να βρεθεί μία επωφελής συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Ελλάδας, που όμως θα πρέπει να τεθεί στον ελληνικό λαό προς έγκριση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, η συμφωνία μπορεί και πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Μείωση του βάρους του χρέους με την αναδιάρθρωσή του.
  •  Επανεξέταση και ελάφρυνση της υποχρέωσης για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
  • Δυνατότητα, αντί της λιτότητας, να ανασάνει η οικονομία, να επενδύσει η χώρα σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τις βιώσιμες θέσεις εργασίας, σε τομείς όπου η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και βεβαίως, δυνατότητα άμεσης προώθησης πολιτικών καταπολέμησης της φτώχειας.
  • Υιοθέτηση ενός ελληνικού σχεδίου μεγάλων και απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, που να αντιμετωπίζουν οριστικά τις χρόνιες παθογένειες ενός πολιτικο-οικονομικού συστήματος, ενός πελατειακού κράτους, ώστε να καταστεί βιώσιμη η ελληνική οικονομία και να μην χρειάζεται στο μέλλον να στηρίζεται σε έκτακτες δανειοδοτήσεις από τον μηχανισμό ESM.


Στη σχετική του δήλωση ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών πιστεύει πως «μια συμφωνία με αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να τεθεί για έγκριση από τον Ελληνικό λαό μέσω δημοψηφίσματος». Καλεί μάλιστα την κυβέρνηση να ανακοινώσει αυτή την διαδικασία τώρα, πριν την τελική διαπραγμάτευση.


Σε αυτό το πλαίσιο ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις που έχει μπροστά της, αλλά υπογραμμίζει ότι «η τυφλή σύγκρουση αντιβαίνει στο πνεύμα και το κεκτημένο των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


«Καλώ τους εταίρους μας να μην αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία για έναν έντιμο συμβιβασμό. Να μην επιτρέψουν η χαραμάδα ελπίδας για συμφωνία να μετατραπεί σε χάος», καταλήγει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.