ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανησυχεί τη συντηρητική Ιβηρική ο «ελληνικός ιός»

13:29 - 14 Φεβ 2015 | Πολιτική
Τις τελευταίες εβδομάδες ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Κοέλιο δεν κουράστηκε να επαναλαμβάνει ότι η χώρα του διαφωνεί με τη θέση της Ελλάδας για το χρέος. Και χθες ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς δε Γκίνδος, υπενθύμισε ευθέως ότι η χώρα του δανείστηκε με ακριβότερο επιτόκιο για να μας δανείσει και ότι θέλει τα λεφτά της πίσω.

Το μέτωπο του Νότου για την ώρα είναι στα σχέδια…Η Ισπανία είχε δανείσει 26 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα ενώ διερχόταν επίσης σοβαρή κρίση και δεν τίθεται ζήτημα διαγραφής της οφειλής αυτής, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Λουίς δε Γκίνδος.

 

Αυτά τα 26 δις. όπως επισήμανε, «ισοδυναμούν κατά προσέγγιση με το ποσό που δαπανούμε σε έναν χρόνο για τα επιδόματα ανεργίας στη χώρα μας, όπου το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 23%”. Επιπλέον, η Ισπανία είχε αναγκαστεί να δανειστεί με επιτόκια υψηλότερα από αυτά που προσφέρει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η Μαδρίτη, πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Μαδρίτη: «Τα λεφτά μας πίσω»

 

Σημειώνεται ότι η Μαδρίτη είχε εκταμιεύσει το ποσό αυτό μέσω διμερών δανείων και στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης το οποίο χορηγήθηκε μετά το 2010 στην Αθήνα από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Ο Ισπανός υπουργός παρατήρησε ενοχλημένος ότι αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στην περίπτωση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, “η έκθεση των επιχειρήσεων και των τραπεζών της Ισπανίας στην Ελλάδα τότε ήταν σχεδόν ανύπαρκτη και αυτά τα 26 δισ. ευρώ αποτελούν την απόδειξη της πλήρους αλληλεγγύης” της Ισπανίας προς την Ελλάδα».

 

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση ζητεί την κατάργηση της τρόικας και θέτει επίσης ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους» είπε, σπεύδοντας να προσθέσει «υπάρχει μια κόκκινη γραμμή. Η Ισπανία λογικά θα ήθελε το δάνειο αυτό να αποπληρωθεί».

 

Γιατί αντιδρούν οι Ίβηρες

 

Η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ κατά της λιτότητας, προκαλεί δυσανεξία στις συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, που θεωρούν ότι έχουν πλέον ξεπεράσει τη σοβαρή κρίση που αντιμετώπισαν το 2014 αφού εφάρμοσαν τις πολιτικές σκληρής λιτότητας που τους ζητήθηκαν σε αντάλλαγμα για τα προγράμματα στήριξης τους. Η Ισπανία είχε υποχρεωθεί να δανειστεί πάνω από €40 δισ. για να υποστηρίξει τον τραπεζικό της τομέα, τα οποία πρέπει τώρα να αποπληρώσει.
Από την πλευρά του ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Κοέλιο δεν άφησε βήμα που να μην εξήγησε τη διαφωνία του με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ειδικά όσον αφορά στη διάσκεψη για το χρέος.

 

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η Λισσαβόνα τηρεί συνειδητά σαφείς αποστάσεις από την Αθήνα, στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα όσον αφορά τις δικές της σχέσεις με τους δανειστές. Μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια η συντηρητική κυβέρνηση του Κοέλιο προτίθεται να επιστρέψει στο ΔΝΤ 14 δισ. ευρώ, αποπληρώνοντας έτσι πρόωρα το ήμισυ του δανείου που έλαβε στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας μεταξύ 2011 και 2014.

 

Αποστάσεις από την Αθήνα

 

Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η κατάσταση της πορτογαλικής οικονομίας βελτιώθηκε αισθητά τους τελευταίους μήνες. Για την τρέχουσα χρονιά η Κομισιόν αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 1,6%, ενώ η ανεργία υποχώρησε, από το 16,3% το 2013, στο 13,9%.

Παράλληλα, για τρίτη συνεχή χρονιά η Πορτογαλία έχει πετύχει εμπορικό πλεόνασμα. Το ερώτημα είναι βέβαια εάν η χώρα θα καταφέρει να διατηρήσει μεσοπρόθεσμα τους ίδιους ρυθμούς. Το ΔΝΤ έχει κρούσει ήδη τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που εξασθενήσει η «μεταρρυθμιστική βούληση» των Πορτογάλων. Η ελληνική επιδημία, είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί, ανάβοντας φωτιές στη συντηρητική Ιβηρική.

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.